A napos oldal

Napelem park telepítése a Fitting-Ker Kft.-nél

„Versenyképességünk fokozása vállalatunk jó hírén túl környezetünk, a Föld javát is szolgálja.”

viber_kép_2022-10-07_06-34-42-260

A Fitting-Ker Kft. több, mint 30 éves fennállása óta lehetőségeihez mérten töretlenül cselekszik közvetlen és tágabb környezete védelme érdekében. E szemlélet és eltökéltség nem csupán a napi gyártótevékenység, de a közép- és hosszútávú stratégiai célok meghatározása terén is tetten érhető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nem rég átadott jelentős napelem beruházásuk.

„Vállalatunk vezetése és örvendetes módon munkatársaink számára egyre nagyobb hangsúlyt kap a „zöld” szemlélet. A cég évtizedek óta úgy alakítja gyártási folyamatait, hogy azok a lehető legkisebb környezeti terhelést eredményezzenek.”

Ez a szemlélet indította útjára a Fitting-Ker Kft. napelem beruházását. Az első gondolatok 2017 táján születtek. Akkoriban a mára sokszorosan indokolttá lett energiahatékonyság még csupán a XXI. századi vállalati attitűd része volt, jóval kisebb hangsúlyt kapott a napjainkban a versenyképesség megőrzésének egyik legfontosabb tényezője, nevezetesen a takarékosság.

794 darab Canadian Solar CS3W-455MS panel

794 darab Canadian Solar CS3W-455MS panel

A tervezés első fázisában, az akkori körülmények figyelembevételével végzett számítások szerint a beruházás igen hosszú idő, 12-15 év alatt térült volna meg. Ennek eredményeként a fejlesztési program néhány éven át kisebb hangsúlyt kapott, de nem ment feledésbe.

Hamarosan a körülmények is hozzájárultak a fejlesztés megvalósításához, így a Fitting-Ker Kft. vezetése és szakemberei újra górcső alá vették a beruházás terveit.

A megvalósítás kezdetén a már mindenki számára érzékelhető gazdasági körülmények még közel sem estek latba olyan súllyal, mint ma. 2021 nyarán kezdődtek meg a tervezői és beszállítói tárgyalások. Akkoriban az energiaárak a jelenleginél jóval kedvezőbbek voltak. Néhány hónapnyi körültekintő tervezés és a potenciális kivitelezőkkel történő egyeztetést követően született meg a végleges döntés és a szerződés aláírása.

A szállítás tervezett kezdete szinte pontosan egybeesett a szomszédunkban zajló háború kirobbanásával, ami – a szállítás terén – érezhető hatással volt a kivitelezés gyorsaságára. Bár a beszállítói szerződések már korábban megkötésre kerültek, tavasszal kezdődhetett meg a tényleges munka. A volumenhez mérten rövid kivitelezési szakasz után a nyár derekára sikerült befejezni a projekt fizikai szakaszát.

„Minden műszaki-technológiai feltételt teljesítettünk, beleértve az épület teljes villámvédelmi rendszerének kiépítését is. A panelek kiválasztása során elsődleges szempont volt az ipari kategóriának megfelelő kívánalmak teljesítése, valamint a jövőbeli bővítési lehetőség. A panelek számának nagyságrendje szükségessé tette a földi telepítést is a tetőn elhelyezettek kiegészítéseként.”

Teljesítmény: 455 W panelenként

Teljesítmény: 455 W panelenként

Összteljesítmény: 361, 27 kWp

Összteljesítmény: 361, 27 kWp

A jövőbeli fejlesztési lehetőség a vállalat szemléletét is híven tükrözi: a piaci versenyben történő helytállás, a versenyképesség megőrzése és a minőség folyamatos emelése. Ezek a Fitting-Ker Kft. mindenkori alapelvei. Az energiaár-költségek mérséklése, racionalizálása a fentiek egyik legfontosabb eszköze, kiváltképp a mai gazdasági feltételek mellett.

A környezettudatosság olyan attitűd, amelynek a lehetőségekhez mérten minden döntésben és cselekvésben érvényesülnie kell. A napelem beruházás első szakaszát további fejlesztések követik. A cégcsoport további ingatlanjain is hasonló célú, minőségű és volumenű beruházásokat tervezünk a nem is oly távoli jövőben, azaz 2024 végéig.”

A fejlesztés további szakaszaiban helyi akkumulátoros szigetüzemű beruházások megvalósítása a vállalat célja. A jelenlegi, az engedélyek némileg hosszadalmas beszerzése után már átadott és működő napelempark a cég energiaigényének mintegy 50 százalékát képes fedezni. A további fejlesztés vélhetően javítani fogja ezt a már így is jelentős arányt. 

Túl a versenyképesség megőrzésének és a ma kiemelten fontos energiahatékony működés szempontjain ezzel a beruházással újabb jelentős lépést tettünk környezetünk, a Föld megóvása érdekében. Reméljük, akinek módjában áll, követi a példánkat. Tanácsokkal pedig kellő idő elteltével szívesen szolgálunk másoknak is, hiszen minden hasonló beruházás egy lépés az élhető jövő felé.”

Tetőre telepítve: 614, földi telepítésű: 180 darab panel

Tetőre telepítve: 614, földi telepítésű: 180 darab panel

Szerzőtextormedia

További információ:

A Fitting-Ker Kft. hivatalos honlapján.

Facebook és Instagram oldalán.

Megosztás
[
    ]