Vezetéknélküli kommunikáció fejlesztése a gyártásban az AirDanube jóvoltából

Az AirDanube magyarországi fióktelepe 2015-ben jött létre K+F projektekben való részvétel céljából. Fő tevékenységük a fém esztergálással kapcsolatos fejlesztésekre irányul. Legutóbbi projektjükben olyan megoldást fejlesztettek ki, ami vezetéknélküli módon segíti az olyan ipari robotok betanítását és alkalmazását, amelyek CNC megmunkálóközpontokat és esztergákat szolgálnak ki.

MB4000H-1

Megmunkálóközpont, amihez vezetéknélküli kommunikáció fejlesztésén dolgozott az AirDanube csapata.

Az Ipar 4.0 növekvő igényei miatt napjainkban a gyártó és fejlesztő cégek tevékenységének egyre jelentősebb részét az automatizálás és digitalizálás fedi le. Az automatizált környezet megteremtése, a megfelelő hatékonyság elérése rendre kihívás elé állítja az ipari résztvevőket függetlenül attól, hogy multiról vagy kkv-ról beszélünk. A modularitásra, az egyszerűsített kommunikációra és az optimalizált megoldásokra így egyre nagyobb szükség van a gyártás terén is. Egy termelőgépet kiszolgáló automatizált robot betanítása és használata például rengeteg idő- és energiaráfordítást jelenthet a gyártók számára. Ennek megoldásával foglalkozott legutóbbi projektjében az AirDanube kutató-fejlesztő csapata.

orange

Alapkoncepció

„A műszaki feladat célja az volt, hogy egy olyan vezetéknélküli kommunikációt tudjunk létrehozni a termelést végző gép és a kollaboratív robot között, amely kommunikáció a lehető legrövidebb idő alatt végzi el a betanítási ciklusokat rádiófrekvenciás, 5G kapcsolat segítségével.” – mondja Birtalan Örkény, a cég ügyvezetője.

orange

További felmerülő és megoldandó feladatot jelentett a projekt során az eszközök közötti kommunikáció minimális késleltetése és az alacsony energiafelhasználás is. Ezen problémák orvoslásában nagy szerepe volt a használati mintaoltalom technológiájának. Ennek az eljárásnak köszönhetően az AirDanube fejlesztői sikeresen kapcsolták össze az egyedileg kifejlesztett robotokat és vezérlőket. A robot és vezérlő csatlakoztatása nagy teljesítményű mobilitást eredményezett, valamint stabilizálta a rendszert. Az információkésleltetés és megfelelő sávszélesség elérésével a fejlesztők egy olyan praktikus, ugyanakkor költséghatékony robotalapú rendszer kiépítését tették lehetővé, amely új lehetőségeket nyit a robotikai alkalmazások terén.

Az AirDanube telephelye

Az AirDanube telephelye

Új vezérlés kialakítása

A projekt során a fejlesztők az U1000034 számú használati mintaoltalmat alkalmazták, amely egy olyan mozgásaktív vezeték nélküli vezérlőkészülék, amely könnyű, kisméretű, energiatakarékos módon hálózattól függetlenül képes működni. Ennek köszönhetően megszünteti a hagyományos vezérlők és készülékek általános problémáit, vagyis a gombok szennyeződését, beragadását és esetleges meghibásodását. Mindemellett lehetőséget teremt arra, hogy a vezérlés ne a készülék kezelőelemeinek a működtetésével történjen, hanem magának a készüléknek a mozgatásával, helyzetváltoztatásával.  

Az U1000034 használatával egy olyan vezérlőkészülék jött létre, amely érzékeli helyzetét és mozgatását, továbbá a jelkibocsátásnak és a sérülékeny mechanikai elemek mellőzésének köszönhetően nincs kitéve környezeti hatásoknak, szennyeződésnek. Mindezek mellett pedig optikai visszajelzést tud biztosítani felhasználója számára és tetszés szerinti dizájnnal is ellátható.

Elért eredmény

A projekt végeredménye egy olyan fejlesztést eredményezett, amely javította a termelési üzem teljesítményét a következőkben:

  • megelőző karbantartás révén, támogatja a fejlett lean gyártást,
  • segíti a rendszer automatizálási szintjének növelését,
  • lehetővé teszi az on-the-fly folyamatok szabályozását,
  • megelőzhetők vele a meghibásodások és hibák.

Az AirDanube K+F csapata a projekt során egy vezetéknélküli robotok tanítására, vezérlésére és sorozatgyártásra alkalmas technológiát és kísérleti gépet fejlesztett ki. Az alacsony késleltetést és a kis energiafelhasználást az 5G technológiával kombinálva a kutatás-fejlesztési projekt sikeresen megoldotta a vezérlőegység, a robot és a CNC esztergagép közötti kommunikációs problémákat.

ForrásAirDanube

További információ:

Az AirDanube hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]