Nagy sikerrel zajlott a 30 éves jubileumi S&T FOCUS 2022 Okosgyár rendezvény – Múlt, jelen és jövő

Az S&T teltházas konferenciáján röviden áttekintette a kezdeteket, elemezte a jelen helyzetet és ezek alapján megpróbálta megfogalmazni a jövővel kapcsolatos digitalizációs vízióit, javaslatokat a magyar KKV-k, és nagyvállalatok számára.

Teltház a FOCUS Okosgyár 2022 jubileumi rendezvényen

Teltház a FOCUS Okosgyár 2022 jubileumi rendezvényen

30 év keretbe foglalva. A kezdetek, az első sikerek, a folyamatos fejlődés és végül a megérdemelt elismerés. Az S&T Ipari Digitalizációs üzletága mindent elért, amit egy cég elérhet. Az informatikai és szoftveres megoldások piacvezetője idei FOCUS Okosgyár rendezvényén összegezte mindazt, ami a céget jellemzi, amin már túl van és aminek még elébe néz. A teltházas esemény plenáris ülését Nyirő Ferenc, az üzletág vezetője tartotta, prezentációjába pedig sok került a múltidézésre, arra, hogy milyen volt a 3D CAD vonalon úttörőkánt elindulni hazánkban. Szót ejtett a jelenről, arról, hogy melyek az aktuális változók, amik meghatározzák a piacot, a világot és az életünket is. Majd kitért a jövőre, arra, hogy milyen lehetőséget rejt magában a digitalizáció és hogy a magyar KKV-k hogyan tudnának alkalmazkodni a folyamatos ipari változásokhoz.   

A továbbiakban Nyirő Ferenc, az S&T Ipari Digitalizációs üzletág vezetőjének beszámolója következik a FOCUS Okosgyár 2022 rendezvényről:

orange

Múlt – nagy utat tettünk meg a három évtized alatt

Büszkék vagyunk rá, hogy úttörői voltunk a magyar 3D-s termékfejlesztés hőskorára a Pro/ENGINEER 3D CAD rendszer elterjesztésével, és hatást gyakoroltunk az ipar fejlődésére. Örömmel tölt el bennünket, hogy olyan mérnöki közösségek létrejöttéhez járultunk hozzá, amik kiállták az idők próbáját.

Akkor elindítottuk a 3D forradalmát hazánkban, ma pedig aktív formálói és az egyik vezetői vagyunk az ipari digitalizációnak.

30 éve az ipar szolgálatában

30 éve az ipar szolgálatában

Mindez nem történhetett volna meg sikeres ügyfeleink nélkül. A rendezvényre meghívtuk számos olyan ügyfelünket, akikkel közösen kezdtük el felépíteni a modern termékfejlesztés új világát a kilencvenes évek elején. Jó volt újra találkozni azokkal a „régi motorosokkal”, akik közül sokan komoly szakmai karriert futottak be azóta. Ez a rendezvény túlmutatott a szokásos konferenciákon, ez egy igazi ünnep volt számunkra.

A jelen

Napjainkban rendkívül sok kihívással szembesülnek az ipari cégek. Az utóbbi 3 évben csőstül jelentek meg újabb és még újabb problémák, veszélyek: a COVID, a beszállítói láncok szétzilálódása, a chiphiány, a háború, a nyersanyagok és az energia árának robbanásszerű növekedése, az energiahiány réme, az infláció, a munkaerőhiány, az autóipar fájdalmas elektronizációja, a folyamatos IT és OT biztonsági fenyegetések.

Ezen problémák külön-külön is komolyfejfájást okoznak a cégeknek, de mindezt együtt kezelni rendkívül nagy feladat.

A „Mérnöki megoldások” szekcióban a legújabb CAD/CAM/CAE fejlesztésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők

A „Mérnöki megoldások” szekcióban a legújabb CAD/CAM/CAE fejlesztésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők

Mit tanulhatunk a partereinktől?

Három vendég előadók kértünk fel, hogy saját tapasztalatain keresztül mutassa be, hogy hogyan élik meg a mostani turbulens időket, és hogy hogyan segíti a csúcstechnológia át őket a nehézségeken.

A rendezvényen megismerhettük, hogy Magyarország egyik vezető high-tech cége, a Semilab hogyan alkalmazza a Creo CAD, és a Windchill PLM rendszert a gyorsan változó körülmények közepette a termékfejlesztés és gyártás rugalmasságának erősítésére, a folyamatok kontroljára. A Windchill 600 munkatársat lát el adatokkal, és szervezi a munkájukat.

Teljesen más szektorban dolgozik a Magyarmet Finomöntöde, és más kihívásokkal szembesül. A cégnek sok esetben a szükséges megkülönböztető faktort jelentette a Creo CAD, az Esprit CAM és a Magma öntészeti szimulációs rendszer.

A Debreceni Egyetem kulcs szerepet játszik a régió villámgyors ipari fejlődésében. Az Egyetem egyike az S&T University 4.0 Program kedvezményezettjeinek. Az adományozott szoftverek sokat segítettek a képzések továbbfejlesztésében.

A „Vállalati folyamatok” szekcióban a folyamatokban rejlő tartalékok felfedését szolgáló megoldásokat ismertettünk

A „Vállalati folyamatok” szekcióban a folyamatokban rejlő tartalékok felfedését szolgáló megoldásokat ismertettünk

Jövő – mi következik a jelenből?

A konferencián olyan high-tech ipari digitalizációs megoldásokat mutattunk be, amik válságállóbbá, versenyképesebbé tehetik az ipari cégeket. Az előadásokat az aktuális legnagyobb kihívások, problémák megoldásai köré szerveztük.

Energiaárak elszabadulása?

  • Professzionális Rockwell energia menedzsment megoldás

Fokozott IT és OT biztonsági kockázatok, zsarolóvírusok?

  • IT/OT biztonsági audit, Nozomi Networks, Cisco Cyber Vision megoldások

Munkaerőhiány?

  • Tudás átörökítés és betanítás Vuforia AR technológiával
  • Személyes produktivitás növelése a legkorszerűbb Creo CAD/CAM/CAE/PLM megoldásokkal
  • Távoli munkavégzés felhő alapú Onshape CAD rendszerrel
A szünetekben lehetőség nyílt az alkalmazásaink, mint pl. a Visual Components VR virtuális gyárbejárás megismerésére

A szünetekben lehetőség nyílt az alkalmazásaink, mint pl. a Visual Components VR virtuális gyárbejárás megismerésére

Gyártási hatékonyság növelése?

  • Gyár és robotszimuláció, a gyár digitális ikerpárja a Visual Components szoftverrel
  • Digital Performance Management: a gyártási szűk keresztmetszetek valós idejű automatizált felfedése, gyökér okok azonosítása Thingworx IoT technológiával és korrekció
  • OEE növelés MES Pharis rendszerrel

Vállalati összhatékonyság növelése?

  • Digital Thread: a vállalat egészét átívelő adatáramlás kialakítása Windchill PLM és Thingworx IoT rendszere alapozva
  • Infor LN: Gyártásorientált, kinőhetetlen ERP

Harminc év tapasztalata kötelez bennünket. Ügyfeleink a jövőben is számíthatnak ránk, mint egy megbízható és kiszámítható partnerre.

orange

SzerzőNyirő Ferenc, S&T

További információ:

Az S&T hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]