Kis- és közepes szériák ellenőrzése mérőgépeken, mindezt hatékonyan, gyártás közben

A Fitting-Ker Kft. több, mint 30 éve foglalkozik forgácsolt alkatrészek gyártásával és beszállításával. Az elvárt minőség csak a legjobb mérőgépekkel biztosítható, ezért a marással és esztergálással foglalkozó cég a ZEISS termékei mellett döntött a koordináta mérőgépek beszerzésekor.

A Fitting-Ker megrendelői között 5 nemzetközi jelentőségű vállalat is található. A fémmegmunkálás végfelhasználói területei közül beszállítóként szinte mindegyikben jelen vannak, legyen az vasút-, autó-, gép- vagy energiaipar. Megrendelői főként EU-tagállambeli cégek, akik munkája révén a high-tech termékeik a világ minden részére eljutnak, sőt a világűrben is jelen vannak.

„2015-ben, amikor mérőgépet kerestünk, két tényezőt vettünk figyelembe: a gép üzemi mérésre is alkalmas legyen, illetve egy olyan egy stabil hátterű, folyamatosan fejlődő partnert szerettünk volna találni, aki naprakész technológiával rendelkezik, valamint a szolgáltatásnyújtása is kiváló.” – mondja Molnár Szilvia, csoportvezető. „Így került beszerzésre a ZEISS DuraMax.”

Fitting_Ker_1

A ZEISS DuraMax 500x500x500 mm-es térben képes méréseket végezni, ehhez pedig mindössze, 1,5 m2-es helyigény párosul. A ZEISS VAST XXT szenzornak köszönhetően rendkívül gyors pont- és pásztázó méréseket képes végezni. A 4-tengelyes mérést egy körasztal teszi lehetővé. A műhelyi mérés megvalósításához a gép por- és nedvesség elleni védelemmel van ellátva, a pontos mérésben pedig nagy hőstabilitás, lineárhajtás és passzív rezgéscsillapítás segíti. A gép másik előnye, a felhasználóbarát kezelőfelület, emiatt a kezelő könnyen tudja futtatni a mérőprogramokat.

„Évek óta az a célunk, hogy egyre bonyolultabb és egyre nagyobb hozzáadott értékű termékeket állítsunk elő. Mivel mi kis – és közepes széria gyártásával foglalkozunk, egy nap sok és sokféle munkadarab teljes átmérését kell elvégeznünk.”

Fitting_Ker_2

Ezért a Fitting-Ker 2021-ben ismét egy ZEISS mérőgéppel, a ZEISS CONTURA koordináta mérőgéppel bővítette gépparkját. Emellett egy offline munkaállomás is beszerzésre került, mellyel lehetséges a mérőprogramok előzetes elkészítése, így a használatban lévő gép sem vesz el a kapacitásból. A ZEISS CONTURA egyedülálló MASS rendszere lehetővé teszi többféle szenzor alkalmazását a mérésben, melyeket néhány lépésben le lehet cserélni. Az áthelyezhető körasztal segítségével szintén 4-tengelyes mérés valósítható meg ezen gépen is. A HTG opció, mely megoldást nyújt nagyobb hőmérséklet-tartomány esetén is, valamint az automatizált tapintócserélő, és az ergonomikus kezelőszervek még hatékonyabb használatot tesznek lehetővé.

„Amióta több mérőgépünk van egyértelműen kijelenthető, hogy kevesebb a belső selejtszám valamint a mérési gyorsaság is lényegesen jobb.”

Fitting_Ker_3

„Nagyon sok pozitív tapasztalatot szereztünk a ZEISS Magyarországgal, legyen szó szolgáltatásnyújtásról, ajánlatkérésről, gépbeszerzésről, bérprogramozásról.” – jegyzi meg Molnár Szilvia, csoportvezető. „Úgy gondolom, hogy a ZEISS mérőgépeivel elérhetjük azt a célt, hogy a Fitting-Ker Kft. Európa egyik legjobb forgácsolt fémalkatrész beszállítója legyen.”

ForrásZEISS

További információ:

A Fitting-Ker Kft. hivatalos honlapján.

A ZEISS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]