Automatizálás és gépbeszerzés a hatékony termelésért – Az AR-Robotics és az ECC pályázati sikerei

A debreceni telephelyű AR-Robotics céljai közé az elmúlt években a gépbeszerzés és automatizálás fejlesztése tartoztak, nem titkolva a külföldi terjeszkedés lehetőségét sem. Az ECC segítségével nemrég elnyert pályázati sikereikről és a jövőbeli terveikről beszélgettünk a cég ügyvezetőjével, Áncsán Róberttel.

Áncsán Róbert, az AR-Robotics ügyvezetője

Áncsán Róbert, az AR-Robotics ügyvezetője

CNCMedia: Bemutatnád röviden a cégeteket? Honnan indultatok, mi volt a fő profil?

Áncsán Róbert: 2012-ben indultunk el a Műegyetemről, akkor még CAD-del, azon belül Solidworks-szel foglalkoztunk. 2018-ban a diploma után a családi vállalkozásban lemezértékesítésben is dolgoztam. Még ugyanabban az évben volt egy ingatlanbefektetésünk és – mivel én tervezéssel foglalkoztam és kapcsolatban voltam gyártó cégekkel – felvetettem az ötletet, hogy a bérbeadás helyett indítsunk inkább egy önálló gyártással foglalkozó céget. Azokkal vettem fel első körben a kapcsolatot, akiknek terveztem korábban is.  A lehetséges felmerülő hibákkal is tisztában voltam, hiszen a GE-nél másfél évig termeléstámogató mérnökként is dolgoztam. Ott pontosan láttam, hogy ha egy lemezalkatrész beérkezik – mondjuk egy kapcsolószekrény – melyek a gyenge pontok és miért mennek ki reklamációk.

CNCMedia: Mivel foglalkozik a cégetek? Mely feladatok az erősségeitek?

Á.R.: Főleg lemezmegmunkálással foglalkozunk, lézervágással és élhajlítással, a jelenleg látható gépek is ezt a vonalat erősítik. Van 4 kivágógépünk és 4 automata hajlítógépünk. A következő, az 5. kivágógépünk is már automata lesz. Közepes és nagy szériákkal foglalkozunk, célunk pedig a folyamatok automatizálása, amire azért van szükség, mert a kis szériák esetében nagyon sok mérnöki munkát igényel a hajlítóprogramok elkészítése.

2022_09_20_-_AR_Robotics_4

CNCMedia: Mely iparágak számára szállítotok a legtöbbet?

Á.R.: Leginkább az építőiparba, élelmiszeriparba, mezőgazdasági szektorba. Emiatt javarészt korrózióálló anyagot munkálunk meg, a többi szénacél és vékonylemez, ezekkel 8-10 mm vastagságig dolgozunk. Régebben alumínium alkatrészeket is gyártottunk, teherautó platókhoz. Ez nem illett a portfóliónkba, az elemeket csomagolás nélkül, karcmentesen kérte a megrendelő, a mi gyártásunk pedig nem volt megfelelő ehhez.

CNCMedia: Melyik területen vagytok kiemelkedőek a versenytársakhoz képest?

Á.R.: Szerintem a hatékonyságban. Azon vagyunk, hogy digitalizáljuk a folyamatokat, amennyire csak tudjuk. Az irodát és az üzemet is beleértve. Az ipar 4.0-ás rendszer fejlesztése fontos volt az új pályázatnál, hiszen a csomag fele a meglévő gépek automatizálásáról szólt. Ez amiatt is lényeges, mert egy hagyományos cég csak kétszer ennyi létszámmal tud elérni ugyanakkora termelést, mint mi. Ha beérkezik egy rendelés, az adminisztrátorok felviszik a vállalatirányítási rendszerbe, utána a különféle tervezőprogramok egy időalapú automatizálás szerint szinkronizálják az adatokat. Emiatt nem kell újra rögzíteni a gyártási rendszerbe, nem kell utána ellenőrizni, mert a gépek automatikusan lejelentik, ha elkészült egy munkadarab. Ennek következtében, ha mondjuk 5 munkadarabot meghajlítottak, vagy kivágta azokat a lézer, a paletta a raktárból automatikusan leveszi a következő adag anyagot, majd ráterheli a palettán lévő termékekere a megfelelő árat. Amennyire tudjuk, ezzel is a felesleges műveleti időket minimalizáljuk, esetenként teljesen automatizálunk.

2022_09_20_-_AR_Robotics_10

CNCMedia: A gépparkotok elég magas színvonalat képvisel. Milyen szempontok alapján választottátok ezeket a gépeket? A jövőben is szeretnétek ezt a beszerzési mentalitást tartani?

Á.R.: Igen, tervezzük tartani. Először egy lézert és élhajlítót vettünk, még 2018-ban. Megnéztük, a környéken milyen gépek dolgoznak, például a partnercégeknél és hogy nekik milyen tapasztalataik vannak, különösen a szervizeléssel kapcsolatban. Főleg ez alapján választottunk. 2018-ban és 2019-ben még egy-egy gépbeszerzést csináltunk, egy darabolót és egy stancolót vettünk akkor. Akkor is maradtunk a TRUMPF-nál és a rendszer szintű gondolkodásnál. Ahogy elkezdtük a gyártást, hallottuk más cégektől, hogy megállt a gépük, várnak a szervízre. Ekkor láttuk, hogy jó döntést sikerült hoznunk.

Februárban fogunk vásárolni egy csőlézert. Egy másik gyártónak akartam megvenni a termékét, csomagban, azonban én mindig rendszerben gondolkozom és nézem a technológiát is. Tervben van már egy automata raktár is, ahova át fognak dolgozni a darabológépek, hajlítógépek, vagy a formázógépek. Itt is azt mondtam, mint a csőlézer esetében is, rendben van, hogy egy másik gyártó gépe is ugyanennyit tud, de ha már rendszerben gondolkodunk, akkor szoftveresen egy programban tudom kezelni a csőlézeres megmunkálást, majd a hozzáhegesztett lemezalkatrészt. Ezek így mind egy modellben, egyazon adatbázisban tudnak helyet foglalni. A TRUMPF gépek legnagyobb előnye, hogy jobban illeszkednek a rendszerbe. A TRUMPF szervizelésben is megbízható és stabil, ami ilyen géppark esetén nem megkerülhető szempont. Ennyi géppel a tarsolyunkban azt mondhatom, hogy nálunk ez a bejáratott cég.

2022_09_20_-_AR_Robotics_3

CNCMedia: A gépberuházáshoz pályázatra volt szükség. A pályázatírás kapcsán hogyan kerültetek kapcsolatba az ECC-vel?

Á.R.: Amíg Budapesten laktam, egyetemre menet mindig ott sétáltam el mellettük. Ekkor még kis cég voltunk és említették, hogy hogyan lehet indulni, akár EU-s pályázatokon is. Akkor kezdtünk bele. Nagyon pozitív volt, mindig megoldásközpontúak voltak, nagyon sokat segítettek nekünk. Nekem csak az volt a feladatom, hogy szakmailag tudjam, mit szeretnék. Elmondtam, mit akarok megvalósítani és ők mellé tették az adminisztrációs munkát és a pályázatírást, ezzel pedig levették a vállamról a terhet.

CNCMedia: Az ECC kollégáinak tanácsadása, szakértelme mennyire volt számottevő az elért eredményekben?

Á.R.: Teljes mértékben. Bármilyen kérdésem volt hozzájuk, tudtak segíteni. Náluk azt éreztem, hogy ez egy olyan cég, akinek, ha elmondom – a saját cégem ismerete mellett – hogy szakmailag mit szeretnék és tudom, hogy létezik egy pályázat, amiből kaphatunk forrást, akkor a közbenső adminisztrációt ők át tudják hidalni. Segítenek megoldani akár a hirdetmények közzétételét, vagy ha esetleg felmerül, hogy kell egy megújuló energiával foglalkozó beszállító, akkor tudnak rá javaslatot adni.

2022_09_20_-_AR_Robotics_6

CNCMedia: Szerinted az ECC-nek van versenyelőnye? Miben más, mint a többi pályázatíró?

Á.R.: Nem tudok válaszolni rá, mert nem tudok máshoz viszonyítani. Anélkül nem akarok másokat rábeszélni. Ez hasonló, mint a gépek esete. Megvettük az első lézert, tökéletes volt, nem volt rá ok, hogy váltsak. Az ECC is ugyanez a kategória, érdekünkben állt együtt dolgozni, és maximálisan meg vagyok velük elégedve.

CNCMedia: Véleményed szerint a pályázatok segítségével és a beruházás hatására hány százalékos kapacitás növekedést tudott elérni a vállalkozás?

Á.R.: Az első gépek esetén 45-50 %-os növekedést, és most is 30-40 %-ot tudtunk bővíteni. De nem mindig egyszerű a helyzet. Rendben van, hogy van egy plusz gépem, de az nem biztos, hogy dupla kapacitást is jelent. Arra embert kell találni, és nem biztos, hogy az elvárt hatásfokkal tudjuk kihasználni. Én annak vagyok a híve, hogy legyen itt a gép, érkezzen rá munkaigény, de semmiképp se forduljon elő, hogy a gép szállítására várunk. Emiatt nehéz megmondani, hogy egy új gép mekkora kapacitásnövekedést fog adni. Lehet, hogy a mostani elméleti kapacitásomat egy automata raktárral 70-80 %-kal meg tudnám növelni, de ezt is csak abban az esetben, ha 100%-ra ki van hajtva. A munkaterheltség a jelenlegi fejlesztésben 60 %-ban van lefedve, a maradék 40 pedig ott van arra, hogy új partnereknek kínáljunk lehetőséget, esetleg meglévő partnerek bővíthessék rendeléseiket nálunk. Van is rá igény, mindenki küldi az újabb munkákat. Jelenleg is minőségügyre kell felvegyek új kollégákat, mert ilyen létszámmal nem győzzük a gyártási ütemet.

2022_09_20_-_AR_Robotics_2

CNCMedia: Egy dolog megnyerni a pályázatot, de sok pályázatnál probléma lehet a pénzek lehívása. Erről mi a véleményed?

Á.R.: Az elsőnél, ami utófinanszírozás volt, ott nagyon későn, évekbe telt, mire lejött az összeg, önerőből meg kellett vennünk mindent és utána kaptuk meg pénzt. Én azt mondom, hogy a támogatás akkor támogatás, ha előfinanszíroznak. Nem is indultunk állami projektben, amíg nem érkezett meg a pénz. Amikor megnyertük a pályázatot, utána felmerült még 1-2 tisztázandó kérdés, azt megválaszoltuk és 1-2 héten belül meg is jött a pénz.

CNCMedia: Jövőbeli tervekről tudsz-e beszélni esetleg? Gyártásfejlesztés terén mit szeretnétek elérni? ECC-vel közös kooperáció várható-e a továbbiakban?

Á.R.: Jelenleg be van építve a teljes gyártótelephelyünk, a mostani pályázattal meg is tudtuk tölteni gépekkel, és automatizálni is tudunk. A legutolsó pályázatnak is a fő scope-ja egy komplex termékfejlesztés, ez azért lényeges, mert külföldi piacra is szeretnénk lépni, saját termékkel. Ez már tervezés alatt van. Emiatt ezt 100%-ban ki is fogjuk használni. Emiatt is szól a pályázat fele automatizálásról, hogy a meglévő hely jobb kihasználtságát, hatékonyságát növeljük. Utána a plusz technológiák miatt területeket kell vásárolni. Jelenleg is keressük az arra alkalmas új telephelyet. Ingatlanberuházásban gondolkodunk, de telekvásárlási pályázattal még nem találkoztunk. Először a meglévő utógondozását kell megoldani, amit önerőből szeretnénk megvalósítani, ami először egy telket jelent, majd rá egy ingatlant. Utána pedig megint indulhat a gépbeszerzés.

További információ:

Az AR-Robotics Kft. hivatalos honlapján.

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei: 

  • 19 éves működésünk során,
  • 151 milliárd forintot meghaladó támogatást nyertünk el és számoltunk el partnereink, ügyfeleink részére,
  • több, mint 3.610 elégedett ügyfél,
  • iparági szakértőkön keresztül széles körű iparági referencia és tapasztalat,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • közel 40 fős szakmai háttérrel.

További információ:

european

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás
[
    ]