Árajánlatok készítése egy gombnyomással

A zeilarni HS-ferinnotec GmbH fő szakterülete az elektronika, a repülés és az orvostechnika, valamint a gép- és rendszertechnika területén tevékenykedő ügyfelek precíziós mechanikai alkatrészek és kis szériák gyártása. A jelenleg 17 munkatársból álló csapat 1992 óta nyújt kiváló minőséget versenyképes áron. A nagyfokú rugalmasság és termelékenység biztosítása érdekében a vállalat a DMG MORI korszerű szerszámgépeit és a szerszámgépgyártó digitális megoldásait használja – kezdetben a PLANNING BOARD-ot a hatékony megrendelés-tervezéshez, most pedig az up2parts-ot a teljesen automatikus ajánlatszámításhoz.

 

A válaszadás gyorsasága a döntő

„A válaszadási sebességünk gyakran eldönti, hogy megnyerünk-e egy megrendelést vagy sem” – jelenti Hans Schacherbauer, a HS-ferinnotec alapítója és ügyvezető igazgatója. „Magas fokú vertikális integrációnknak köszönhetően már most is jó helyzetben vagyunk e tekintetben.” A széles körű szolgáltatások közé tartozik a marás, esztergálás, szikraforgácsolás és hegesztés, valamint a megbízható minőségellenőrzés. A DMG MORI-val az esztergálás és marás területén 1999 óta létezik együttműködés: „Egy NVX 5100 és két CMX 70 U a legújabb beruházásaink.”

DMG_arajanlatok_egy_gomnyomassal_1

Olajprés karima.

up2parts az igényes munkadarabokra összpontosítva

A DMG MORI-val a tényleges gyártáson kívül is szoros partneri kapcsolat áll fenn. A HS-ferinnotec 2020-ban a PLANNING BOARD tesztügyfele volt. „Az átlátható szoftver nagy előrelépést jelentett számunkra a megrendelések tervezése terén” – mondja Hans Schacherbauer elégedetten a papírmentes megoldásról, és összehasonlítja azt az Excelben és papíron történő adatbevitellel, amely addig kézzel történt. Amikor a DMG MORI az árajánlatok automatikus kiszámítására szolgáló up2parts szoftverrel bővítette termékpalettáját, a szerszámgépgyártónak sikerült egy újabb tesztügyfelet megnyernie a HS-ferinnotec személyében. Hans Schacherbauer emlékszik az együttműködésre: „A DMG MORI-val és az up2parts-szal közösen sikerült a digitális megoldást olyan extra funkciókkal bővíteni, amelyek a megmunkáló vállalatok számára elengedhetetlenek.” Az árajánlatok up2parts számítással történő elkészítése mesterséges intelligencián alapul. A számítások és árajánlatok másodpercek alatt, néhány kattintással elkészíthetők. „Nagyon összetett munkadarabokkal is működik” – mondja Hans Schacherbauer. A tervezés hatékonysága, a sikerességi arány és ezáltal a versenyképesség is növelhető már 1 darabos tételnagyságtól. „Ez ideális a mi megrendeléseink esetében.”

DMG_arajanlatok_egy_gomnyomassal_2

Az alkatrészek 3D-adatként kerülnek be az up2parts kalkulációs szoftverbe. A szoftver ezután körülbelül 5%-os pontossággal kiszámítja az adott alkatrész gyártási költségét.

Vállalatspecifikus adatbázis a mesterséges intelligenciához

Az up2parts számítása az ügyfelek által folyamatosan karbantartott vállalatspecifikus adatbázison alapul. Az adatbázis tartalmazza az üzemben lévő gépek adatait, az anyagokat, az ügyfeleket és az egyes folyamatlépések óradíjait: „Az alkatrészek 3D modellként kerülnek bevitelre.” Ezen információk alapján az up2parts kiszámítja az adott alkatrész előállítási költségeit – körülbelül 5 %-os pontossággal. „A számítás minden egyes munkadarabbal egyre pontosabbá válik, mivel a szoftver folyamatosan tanul a bejegyzésekből és az alkalmi kézi korrekciókból” – teszi hozzá Hans Schacherbauer.

Megbízható árajánlatkészítés néhány óra alatt, nem pedig több nap alatt.

A hozzáadott értéket a sebesség adja. „Míg korábban több napot vett igénybe egy árajánlat elkészítése, ma már néhány órán belül megbízható árral tudunk válaszolni az ügyfelek megkereséseire” – zárja Hans Schacherbauer. A versenytársakkal szembeni időelőnye miatt már sok új megrendelést nyert.

DMG_arajanlatok_egy_gomnyomassal_3

Az up2parts kalkulációs szoftvernek köszönhetően az árajánlatok már néhány órán belül elküldhetők. Ennek eredményeképpen már számos megrendelést sikerült elnyernie a vállalatnak.

A növekedés támogatása digitális termékekkel

A DMG MORI és a HS-ferinnotec nem fogy ki az up2parts kalkuláció továbbfejlesztéséhez szükséges ötletekből. A termék ez év eleje óta a PAYZR-en belül szoftverként is elérhető, és a jövőben együttműködik a PLANNING BOARD-dal. „A számításból származó adatok ezután automatikusan átkerülnek a megrendelés-tervezésbe, ami tovább csökkenti a manuális lépések számát” – magyarázza Hans Schacherbauer, aki meg van győződve arról, hogy folyamatainak digitalizálása a további növekedés fontos pillére: „Növelni fogjuk a  gyártási terület méretét, valamint bővíteni és automatizálni fogjuk az üzemi kapacitásunkat, de a munka előkészítésével és tervezésével kapcsolatos tevékenységek is fenntarthatóan optimalizálhatók, amit az up2parts kalkuláció és a PLANNING BOARD lenyűgözően bizonyított.”

HS-FERINNOTEC TÉNYADATOK

  • 1992-ben alapították Zeilarnban
  • 17 tapasztalt munkatárs
  • Igényes munkadarabok egyedi és kis szériagyártása
  • Ügyfelek az elektronikai, a repülési és az orvosi szektorban, valamint a gépészeti és rendszertechnika területén.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]