A DN Solutions célja fenntarthatóvá válni a cég 100. évfordulójára

DN_1

Magony Tamás (Wamatec Hungary), WJ Kim (DN Solutions), Rieth Thomas (Wamatec Hungary)

CNCMedia: Hogyan mutatná be a DN Solutions céget?

WJ Kim: Az anyavállalat a DN Automotive, amely 2 milliárd dollár ellenében vásárolta meg a Doosan Machine Tools-t idén januárban. Ezt követően változtattuk meg a cég nevét, hiszen a vállalatunk nem a Doosan cégcsoport tagja. A DN-ben lévő D a Daewoo és a Doosan, a DN Solutions elődjei, valamint a DN Automotive elődje, a DTR Automotive által felépített 45 éves bizalomra utal. Az N a Now & New-t jelképezi, a DN csoport azon szándékát, hogy új utakat nyisson azáltal, hogy folyamatosan új kihívásoknak néz elébe, ahelyett, hogy a múltban elért eredményekkel megelégedne. Azt is jelenti, hogy egy új és nagyszerű korszak kezdődik a két, immár egy családdá olvadt vállalat közötti erős szinergiának köszönhetően.

A Doosan Machine Tools világszerte a 3. helyet foglalja el a szerszámgépek piacán. A DN Automotive, a DN Solutions irányító részvényese egy 1971-ben alapított autóipari alkatrészgyártó, amely gumiabroncsokat, akkumulátorokat és VMS (vibrációkezelő) rendszereket gyárt. A vállalat a globális VMS-piac három legnagyobb gyártója közé tartozik, és mintegy 30 vezető globális OEM-gyártónak szállít, köztük a GM-nek és a BMW-nek.

Ha a teljes piaci részesedést nézzük, akkor nem könnyű globálisan a harmadik helyen állni. Híres koreai cégek 4-5. helyen vannak az ipar különböző területein és mi őket is tiszteljük, nagyra becsüljük teljesítményüket. Sok közös dolog van ezekben a cégekben, például a folyamatos innováció a technológiai kiválóság felé. Ezt igyekszünk integrálni a DNS-be is. Erre az erős alapra szeretnénk építeni és újat hozni az iparba, célunk, hogy a következő 50 évben fenntarthatóvá váljon a cég. Nagyszerű teljesítmény lenne, ha ezt elérnénk a cég 100. évfordulójára. Egyelőre persze a cég 2032-es jövőképét határoztuk meg, ami nagyon egyszerű: szeretnénk globálisan a top 3-ban maradni, ami a technológiai alapú gyártási megoldásokat illeti. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy versenyképes termékeken alapuló integrált gyártási megoldásokat kínáljunk az iparágak széles köre számára.

CNCMedia: Nem csak szerszámgépek, hanem más területeken is?

WJ Kim: Igen, és ha meg tudjuk ezt valósítani, akkor cégünk bevétele majdnem a duplája lesz a mainak 2032-re.

DN_3

Zsongás a DN Solutions standjánál

CNCMedia: Ha ennyire előre tervez, mik a ’K+F’-re és a jövőre vonatkozó tervei? Hogyan valósítaná meg és érné el ezeket a megoldásokat minden területen?

WJ Kim: A piac nagyon eltolódik a csúcskategóriás megmunkálás felé és azoknak a csúcskategóriás gépeknek a versenyképessége miatt a kutatás + fejlesztés részére is. Ezért kell a következő 3 évben még több embert alkalmazni ezen a területen.

CNCMedia: Világszerte?

WJ Kim: Főleg Koreában, de az egész világon. Azt a tervet már bejelentettük, hogy Koreában növeljük a létszámot ezen a területen. Azt is bejelentettük, hogy K+F központot építünk Szöulban. Bár a cég székhelye Changwonban található, ami a gépipar központja, mégis manapság nagyon sok fiatal mérnök marad Szöulban. A koreai gazdaság résztvevőinek 60%-a Szöulban marad. Ezért nyitjuk meg ott a második technológiai központunkat jövő áprilisban, mert tehetséges, fiatal mérnököket szeretnénk bevonni a munkába. Terveink szerint 20 embert veszünk majd fel. Az már megerősítést nyert, hogy 10 új fiatal mérnök csatlakozik.

DN_4

A korábbi gyümölcsöző Wamatec-Doosan partnerség a DN Solutions vezetésével is tovább folytatódik

Ha már az egész világról beszéltem és nem csak Koreáról, akkor azt kell mondjam, hogy a globális szintű együttműködés nagyon kritikus. Korábbi interjúmban jelentettem be például, hogy Szöul mellett Chicagóban is megnyitunk egy központot, amit szintén a következő év első negyedévére tervezünk. Viszont ennek a műszaki kutató központnak különböznie kell a koreaitól és feladataitól, hiszen más a funkcionalitása, más az értékrendje, működési elve.

Európára ugyanez vonatkozik. Itt is tervben van egy Németországi központ. Nagy valószínűséggel Stuttgart városa ad majd otthont ennek a projektnek, de ezt még nem tudjuk biztosan. Reméljük mihamarabb megszületik a döntés és elkezdhetjük európai technológiai központunk kiépítését.

CNCMedia: A volt Doosan Machine Tools tulajdonosaként mi a cél és stratégia az európai CNC gépek piacán, különösen a kelet-európai piacon?

WJ Kim: A kelet-európai piac nagyon érdekes számomra. Mint mondtam, nagyon ígéretes. Tudom, hogy Európában sok változás van. Az én szemszögemből vannak előnyösek is és olyanok is, amik kivívást jelentenek. Rengeteg lehetőséget látok a repülőipar, az orvosi szektori, a belső égésű motorok terén.

DN_5

Az eddigi szériáktól megszokott megnevezés és minőség mit sem változott

A szerszámgépekkel szemben viszont nagyon sok követelmény van, főleg 5 tengelyes kategóriában. Van egy általános trend is világszerte és természetesen ott van az automatizálás kérdése és persze nagyon sok bizonytalanság üti fel a fejét, mint például az energiaprobléma. Éppen ezért nagyon nehéz átlátni az európai piacot.

CNCMedia: Mit várhatnak a DN Solutions partnerei a változástól (meglévő és új partnerei egyaránt)?

WJ Kim: 100%-ban részvényesek vagyunk, az emberek itt maradnak, a létesítmények itt maradnak, megtartottuk az ügyfeleket is. Nagy változás ilyen téren nincs. Nyilvánvaló, hogy ha valaki cégnevet változtat, akkor az emberek meglepődnek, hogy valami baj történt, de mindenkit megnyugtatok, hogy semmi sem változik.

Többször volt előadásom a nagyközönség előtt, nyitóüléseken, ahol partnereink is ott voltak és megosztottam velük a 2032-es jövőképemet. Azt, hogy milyen lépések várhatóak a következő 6 hónapban, 3 vagy akár 10 évben. Nos a chicagói központba való beruházás, annak megépítése az egyik nagy változás. Emellett nyilvánvaló, hogy hosszútávú tervünk is van, amit már említettem a beszélgetésünk elején is, hogy a cég 100 éves évfordulójára fenntarthatóvá váljunk. Ezért kellenek a technológiai központok, ezért kell a K+F csapatot, a gyártási kapacitást bővíteni. Tehetséges mérnökökre, értékesítőkre van szükség, és ezen erőforrásokat igyekszünk a piacról felvenni. 

DN_2

WJ Kim elkötelezett egy fenntartható jövő mellett

CNCMedia: Megkérdeztük a Wamatec Hungary Kft-nek, mint a DN Solutions kizárólagos magyarországi képviselőjének két tulajdonosát is a változásokról. Mire számíthatnak az ügyfelek? 

Magony Tamás: Az új gépekhez kapcsolódó projektekhez ugyanazzal a rugalmassággal és lelkesedéssel állunk. Ügyfeleink szervizigényét a meglévő Doosan és jövőbeli DN Solutions gépeknél pedig változatlanul magas színvonalon elégítjük ki.

CNCMedia: Mint a Wamatec Hungary Kft. egyik alapító tulajdonosa, hogy látja, okozott ez bármiféle változást a cég berkein belül?

Rieth Thomas: Abszolúte semmit. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is fáradhatatlanul toljuk az ipart!

 

További információ:

A Wamatec hivatalos honlapján.

A DN Solutions hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]