Tökéletes befejező megmunkálások precíziósan mélyhúzott alkatrészek számára

Az 1 mm-nél kisebb méretű, 100 mikrométeres vastagságú lemezből készült, mélyhúzott, precíziós alkatrészek esetén a felületek befejező megmunkálása komoly kihívást jelent. A Stüken, az ilyen kategóriájú alkatrészek világszerte piacvezető gyártója is szembesült ezekkel a kihívással, amelyre a Rösler egyedi tervezésű berendezéseivel és különleges csiszolóanyagaival és vegyületeivel találta meg a megoldást. A Rösler által kínált megoldás biztonságossá, kockázatmentessé teszi a sorjázást és leélezést, lehetővé teszi, hogy az ügyfél felületminőségre vonatkozó elvárásai teljesüljenek.

 

Rosler_mass_finish_1

Részletes megmunkálási próbák során választják meg az adott feladathoz legmegfelelőbb technológiát és határozzák meg a gép specifikációját. Ugyanilyen fontos a kerámia- vagy műanyag csiszolóanyag fajtájának és alakjának a megválasztása az adott művelethez. Az egyenletesen jó felületi érdesség érdekében a csiszolóanyag mérettűrése általában rendkívül szigorú.

Az úttörő szemlélet, az előremutató vállalati filozófia, az innovatív megközelítés és a meggyőződés, hogy hatékony megoldásokat csak együttműködő környezetben lehet elérni – ezzel az üzleti szemlélettel indította el a vállalkozását Hubert Stüken úr 1931-ben. 90 év elteltével a Hubert Stüken GmbH & Co. KG a mélyhúzott, precíziós alkatrészek piacvezetője világviszonylatban. A vállalat termékpalettáját kivágott és hajlított alkatrészek, műanyagbevonatú alkatrészek és összetett szerkezetek gyártása teszi teljessé, amely a mai napig családi tulajdonban van, és öt gyártóüzemet működtet Európában, az Egyesült Államokban és Kínában. A kisméretű, precíziós alkatrészek általában nem láthatóak az összeszerelést követően. Minden, mélyhúzással alakítható anyagminőségből készülhetnek, például korrózióálló acélból, vörösrézből, sárgarézből, alumíniumból, titánból vagy akár molibdénből is. A Stüken alkatrészeit számos műszaki eszközben használják. Egy átlagos, belső égésű motorral hajtott személygépkocsiban például körülbelül 40 db. Stüken alkatrész van. Az alternatív hajtásrendszerű járművekben ez a mennyiség nagyobb is lehet. A vállalat alkatrészeit különféle iparágak használják, mint például az elektronikai ipar, az informatikai- és telekommunikációs iparágak, az orvostechnikai ipar, a gyógyszeripar, ezenkívül a háztartási eszközök és számos fogyasztási cikk gyártásakor is alkalmazzák. Számos más iparágban is fontos szerepet töltenek be.

Közös fejlesztés befejező megmunkálások fejlesztéséhez is

Az ügyfeleik számára nyújtott megoldások műszaki- és gazdasági optimalizálása érdekében a vállalat saját kutatás-fejlesztési részleget üzemeltet a németországi székhelyén, Rintelnben. Andreas Hellmann, a Stüken értékesítési igazgatója mondta: „Fejlesztési partnere vagyunk számos ügyfelünknek. Ahhoz, hogy az új termékek tökéletesen megfeleljenek a rendeltetésszerű használatuknak, nemcsak az ügyfeleinkkel, hanem számos iparágban tevékenykedő partnereinkkel is együttműködünk.“ Ha a felületi érdességgel kapcsolatban problémák merülnek fel, és az megoldható csiszolással, a vállalat 30 éve támaszkodik a Rösler Oberflächentechnik GmbH szaktudására és tapasztalatára. Az értékesítési igazgató hozzáteszi: „Az együttműködésünk alapja a Rösler által nyújtott kiváló minőségű, megbízható és kiváló rendelkezésre állású berendezés, valamint a kiváló műszaki szolgáltatás. Nagyra értékeljük továbbá a vállalat átfogó szaktudását és a Rösler rugalmasságát, amelynek köszönhetően csapatban tudjuk megoldásokat fejleszteni. A legfontosabb érv a Rösler mellett, hogy minden gyártóüzemünk közelében jelen van.” A mélyhúzás specialistája a gyártóüzemeiben világszerte 15 db körvibrátort, 10 db csiszoló centrifugát és 18 db, a technológiai víz tisztítására és újrahasznosítására szolgáló centrifugát üzemeltet.

A mélyhúzott alkatrészeket általában nagymértékű alakítás, összetett geometriák jellemzik, és a rendkívül kis méretekhez szigorú mérettűrések párosulnak. Ez különösen szigorú követelményeket támaszt a sorjázással, élletöréssel, és a munkadarab külső- és belső felületeinek polírozásával szemben egyaránt. Ugyanilyen kihívást jelentenek a felületi érdességi és a felületminőséggel kapcsolatos előírásoknak megfelelni. Dirk Schulz a Stüken projektmérnöke részletesen kifejti: „Egyrészt biztosítanunk kell az egyenletesen magas felületi érdességet az adott szérián belül az összes alkatrészen. Másrészt a munkadarabokról a rendkívül vékony falak miatt nagyon kis ráhagyást szabad eltávolítani és a nagy felületek miatt a csiszolás nem okozhat sérülést vagy deformációt, ezért a leválasztási sebesség is korlátozott. A csiszolást követően pedig a csiszolóanyagot és a munkadarabokat megfelelően el kell választani egymástól. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a munkadarabok és/vagy a csiszolóanyag a következő szériával érintkezzen!” Ez nemcsak azt igényli, hogy a csiszolási műveletet pontosan összepárosítsuk a munkadarabokkal. A berendezést és a felhasznált csiszolóanyagot is a munkadarabokhoz és a kívánt csiszoláshoz kell megválasztani. Ehhez általában egyedi megvalósíthatósági tanulmányokat kell készíteni.

Rosler_mass_finish_2

A csiszolást követően a csiszolóanyagot és a munkadarabokat megfelelően el kell választani egymástól. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a munkadarabok és/vagy a csiszolóanyag a következő szériával érintkezzen!

A folyamat fejlesztése, a berendezés meghatározása és csiszolóanyag választása kísérletek segítségével

Új, összetett alkatrészek bevezetésekor a befejező megmunkálásokat általában a Rösler Customer Experience Centerben dolgozzák ki. A központ rendkívül modern gépekkel van felszerelve, amelyekkel számos, különféle csiszolási műveletet lehet végrehajtani. A részletes megmunkálási próbák során választják meg az adott feladathoz legmegfelelőbb technológiát és határozzák meg a gép specifikációját. A próbák során gyakran derül ki, hogy a csiszológép munkaterében lerakódott, finom kopásnyoma strukturált, vagy más szóval valamivel durvábbnak kell lennie. „Ez megakadályozza, hogy a kisméretű és rendkívül könnyű alkatrészek hozzátapadjanak a munkatér falához. Ezenkívül a készremunkált alkatrészeket megbízhatóan és teljeskörűen le lehet választani a csiszolóanyagtól, a leválasztóegységeket (szeparátorokat) és szitákat gyakran egyedileg kell megtervezni.” – magyarázza Dirk Schulz. Természetesen ugyanilyen fontos a kerámia- vagy műanyag csiszolóanyag fajtájának és alakjának a megválasztása az adott művelethez. Az egyenletesen jó felületi érdesség érdekében a csiszolóanyag mérettűrése rendkívül szigorú. Az utolsó lépés a művelet paramétereinek meghatározása, például a csiszológép motorjának fordulatszáma, a szérianagyság, a ciklusidő megadása. Ebből a szempontból is fontos szerepe van a Stüken átfogó tapasztalat és szaktudása a csiszolástechnika területén.

A technológiai víz rendkívül hatékony tisztítása és újrahasznosítása

Nem kizárólag a befejező megmunkálás befolyásolja a csiszolási művelet minőségét és költséghatékonyságát. Ugyanilyen fontos a technológiai víz megtisztítására szolgáló rendszer is. A projektmérnök elmagyarázza: „A befejező megmunkálás során a munkadarabról és a csiszolóanyagról leválasztott anyag beszennyezi a technológiai vizet, amely apró fém- és csiszolószemcséket jelent. Ezeket a szemcséket megbízhatóan el kell távolítani a technológiai vízből, mielőtt azt ismét felhasználnánk a befejező megmunkálás során. Erre a célra szintén a Rösler-től beszerzett tisztító centrifugákat használunk.” A Rösler centrifugák tökéletesen illeszthetők a technológiai láncba, ezzel nagyfokú tisztítóhatás érhető el, és a megtisztított technológiai víz visszaforgatható a csiszolási folyamatba, így újrahasznosítható. Ezzel nemcsak értékes erőforrásokat lehet megtakarítani, hanem környezetbarát is. A mélyhúzott, precíziós alkatrészek felületminőségének optimalizálása és javítása megköveteli a berendezés, a kereskedelmi alkatrészek és a technológiai víz tisztításának tökéletes összhangját. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb eredményt az ügyféllel való szoros együttműködés esetén lehet elérni.

ForrásRösler

További információ:

A Rösler hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]