Papírmentes dokumentáció a teljes értékteremtési láncban

A VETEC Ventiltechnik GmbH ipari alkalmazásokhoz fejleszt és gyárt forgószelepeket, pneumatikus hajtásokat és egyedi szelepeket. A speyeri székhelyű szabályozástechnikai specialista a SAMSON AG leányvállalata, amelynek székhelye Frankfurt am Mainban található. A VETEC négy évtizede szabja meg a mércét a szelepvezérlési problémák megoldásában a legtöbb ipari területen – az olaj- és gázipartól a petrolkémiai ágazat finomítóin át a nagy vegyipari üzemekig, valamint a fém-, papír- és élelmiszeriparban. A VETEC többek között, egy DMG MORI NLX 3000 |700, egy DMU 100 monoBLOCK és egy NHX 8000 szerszámgépet használ, hogy továbbra is gazdaságosan tudja gyártani a folyamatosan növekvő termékpalettáját. A VETEC az értékteremtési lánc különböző folyamatait is a TULIP kód-mentes platformja segítségével digitalizálja.

 

DMG_papirmentes_dokumentacio_4

Digitális és papírmentes folyamatok támogatása a TULIP segítségével

A VETEC a gyártási létesítményeinek korszerűsítése érdekében olyan digitális megoldásokra támaszkodik, mint a my DMG MORI a szerviz folyamatok gyorsítása érdekében, valamint a TULIP mellyel papírmentes dokumentációt biztosít, egyedileg létrehozott alkalmazásaival, a teljes értékteremtési láncában. „Ez a gyártási megrendelések ellenőrzésével kezdődik” – magyarázza Sven Donner: „A TULIP alkalmazás például kiemelkedő megbízhatósággal kezeli az alkatrészlistákat, ami papíron hibákhoz vezethetne.” Egy másik alkalmazásban a TULIP megjeleníti az összes ügyfélmegrendelést és azok státuszát heti bontásban. „Eddig egyetlen ERP-rendszernek sem sikerült ezt megismételnie.”

DMG_papirmentes_dokumentacio_2

Az összeszerelő csapat egy TULIP alkalmazáson keresztül kapja meg a konkrét összeszerelési utasításokat, hogy minden szerelvényt helyesen lehessen összerakni. Egy másik alkalmazásban a TULIP megjeleníti az összes ügyfélmegrendelést és azok státuszát heti bontásban.

Optimalizált összeszerelés és minőségbiztosítás a TULIP segítségével

Az összeszerelések tekintetében a TULIP a potenciális alkalmazási lehetőségeinek széles skáláját mutatja meg. „A csapat egy TULIP alkalmazáson keresztül konkrét összeszerelési utasításokat kap, ami azt jelenti, hogy minden egyes szerelvény megbízhatóan összeáll” – magyarázza Sven Donner. Ez magában foglalja a szivárgási értékek és a korrekciók dokumentálását is. „A múltban gyakorlatilag lehetetlen volt az ilyen adatokat papíron értékelni.” A digitális folyamat lehetővé teszi a folyamatos elemzést és optimalizálást. „Ez jelentősen növeli a minőséget.” A VETEC a TULIP segítségével a hibás alkatrészek intelligens ellenőrzési rendszerét is megvalósította – teszi hozzá Sven Donner: „Fontos, hogy minden szükséges alkatrész rendelkezésre álljon a saját gyártásunkból és harmadik féltől is, hogy az összeszerelés ne akadjon el.” Ezek a példák csak egy részét képezik annak, amit a VETEC a TULIP segítségével papírmentes folyamattá alakított át. „A TULIP-alkalmazások támogatják a szivárgásnaplókat és a nyomásvizsgálatot is, és a jövőben minden bizonnyal más lehetséges felhasználási módokat is megvizsgálunk.”

DMG_papirmentes_dokumentacio_3

Sven Donner gyártásvezető a VETEC Ventiltechnik GmbH-nál, most projektigazgató a SAMSON AG-nál

Nagyban gondolkodva – forgószelepek DN700-ig

„A globális piacok egyre inkább nagyobb áramlási keresztmetszetű szelepeket követelnek” – mondja Sven Donner, a Samson projektigazgatója. Az eddig DN25-től DN500-ig terjedő névleges méretekben gyártott termékpalettát ezért gyorsan bővíteni kellett az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. A VETEC házon belüli piackutatása kimutatta, hogy két új, DN600-as és DN700-as névleges méretű forgószelep kifejlesztése elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához.

DMG_papirmentes_dokumentacio_5

A VETEC többek között forgószelepeket gyárt DN700 (ø 700 mm belső csőátmérő) névleges méretig, például a folyamat- vagy üzemtechnikában való felhasználásra.

 

DMG_papirmentes_dokumentacio_7

Integrált zajcsillapító, amely minimalizálja a vezérlőszelep zajkibocsátását, amelyet általában az áramlás legszűkebb keresztmetszetében átáramló szabadsugár okoz.

NHX 8000 – nagy teljesítményű megmunkálás 1.400Nm nyomatékkal

A VETEC számára ez azt jelentette, hogy a két új szelep fejlesztésével párhuzamosan egy éven belül bővíteni kellett a megmunkáló kapacitást. A fő hangsúly egy klasszikus 4 tengelyes vízszintes megmunkálóközponton volt, cserélhető U-tengellyel. Az új beszerzés erősségének lényegesen nagyobbnak kellett lennie a nagy teljesítményű, mint a nagysebességű megmunkálás területén, aminek oka a számos nehezen megmunkálható anyag, mint például a Hastelloy, Monel, Duplex, Super Duplex, Stellite és cirkónium.

„Ezeket a speyeri üzemben három tonnás maximális munkadarab tömegig megmunkáljuk” – teszi hozzá Sven Donner. Következésképpen az NHX 8000 az 1.413 Nm-es powerMASTER főorsójával felkerült a listára.

DMG_papirmentes_dokumentacio_6

Az 1.413 Nm maximális nyomatékával az NHX 8000 powerMASTER főorsó tökéletes a nagy igénybevételű megmunkálásokhoz.

2019 elején a VETEC úgy döntött, hogy megvásárolja az NHX 8000-et, amelyet még ugyanabban az évben üzembe helyeztek. Mivel az U-tengely hasznos a szelepházon végzett bizonyos esztergálási műveletekhez, a KOMET szakértőit már korai szakaszban bevonták a tervezésbe.

DMG_papirmentes_dokumentacio_8

NHX 8000: NAGY TELJESÍTMÉNYŰ VÁGÁS 1.400 Nm NYOMATÉKKAL

  • Paletta mérete: 800 ×800mm
  • Munkadarab max. mérete: ø1.450 ×1.450mm, max. tömege 3.000 kg
  • powerMASTER főorsók akár 16.000 fordulat/perc fordulatszámmal vagy 1.413Nm nyomatékkal
  • Szerszámok ø320 ×800mm-ig és max. 30 kg
  • Maximális merevség a nagy szilárdságú gépágynak és a hárompontos megtámasztásnak köszönhetően
  • CELOS MAPPS vezérlővel

A gyártási fázisban a DMG MORI képes volt előkészíteni a gép hardverét a KOMET szerszám későbbi integrálására. Sven Donner állítja: „Számomra ez volt a legjobb példa arra, hogy a gépgyártóknak, a szerszámgyártóknak és a végfelhasználóknak együtt kell működniük.” A VETEC 2020 február végén gyártotta le az első DN500-as névleges méretű szelepházat rozsdamentes acélból (1.4408) az NHX 8000-es gépen, azaz az elejétől a végéig egy felfogással.

VETEC VENTILTECHNIK TÉNYADATOK

  • A Speyerben 1900-ban alapított vállalat 1988 óta a SAMSON AKTIENGESELLSCHAFT leányvállalata.
  • 130 alkalmazott
  • Forgószelepek, pneumatikus működtetők és egyedi szelepek fejlesztése és gyártása ipari alkalmazásokhoz

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]