Növekedés automatizálással – bővítés helyett korszerűsítés

A CNC Grießhaber közel 30 éve megbízható gyártási szolgáltatónak bizonyult az autóipar, a gépgyártás és az orvosi ipar ügyfelei számára. A háromtagú csapat egyik fő fókusza a homok- és nyomásos öntéssel készült alumínium alkatrészek nagy pontosságú megmunkálása. Annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképes maradjon az egykori garázs korlátozott gyártási helye ellenére is, a CNC Grießhaber rendszeresen beruház gépparkja korszerűsítésébe – 2018 óta a DMG MORI szerszámgépekbe. Az 5 tengelyes megmunkáláshoz szükséges CMX 70 U megvásárlását követően 2021-ben egy WH 3 CELL-lel ellátott 4 tengelyes DMP 70 került beszerzésre, ami az éjjel-nappal automatizált gyártás kezdetét jelentette.

 

Homok- és nyomásos öntéssel készült alumínium munkadarabok 50 darabos szériától

A CNC Grießhaber számára a napi kihívást az jelenti, hogy olyan megrendeléseket nyerjenek el, amelyek egyrészt kitöltik a gyártási kapacitásukat, másrészt pedig jól illeszkednek a cég szakterületébe. „Idővel egyre inkább az alumínium nyomásos öntvények és homoköntvények megmunkálására specializálódtunk” – magyarázza Florian Grießhaber, a cégalapító unokája és 2014 óta ügyvezető igazgatója. Az alumínium öntvény munkadarabok gyakran meglehetősen instabilak, ami megmunkálásukat megnehezíti. A CNC Grießhaber másik erőssége a szériák változatossága. „Az 50 darabos kis szériáktól az évi 250.000 darabos nagy sorozatgyártásig mindent lefedünk” – mondja Florian Grießhaber.

DMG_novekedes_1

Florian Grießhaber ügyvezető igazgató, CNC Grießhaber

DMP 70 WH 3 CELL cellával: Kompakt automatizálás a gazdaságos sorozatgyártáshoz

Az egyik ilyen nagy megrendelés a fényszóró alkatrészek alumínium nyomásos öntvényekből történő gyártására vonatkozott. Ez egy európai szintű tender volt, amelyet a CNC Grießhaber el tudott nyerni. „Olyan gyártási megoldásra volt szükségünk, amely lehetővé teszi számunkra a heti 4.000 alkatrész gazdaságos szállítását” – emlékszik vissza Florian Grießhaber. „Gyakorlatilag kizárt volt, hogy ezt automatizált rendszer nélkül meg tudjuk csinálni.” Mivel a gyártási területet nem lehetett bővíteni, az automatizált gépnek a lehető legkompaktabbnak kellett lennie. Ebben az esetben a mindössze 8,8 nm alapterületet igénylő, WH 3 cellás DMP 70 volt az optimális megoldás.

orange

 

„Az egy dolog, hogy hetente több mint 4.000 alkatrészt kell megbízhatóan gyártanunk éjjel-nappal, de alig volt helyünk. A WH 3 cellás DMP 70, amelyet kifejezetten számunkra alakítottak át, pontosan a megfelelő megoldás volt, mivel a helyigénye kevesebb, mint 9 m2.”

orange

A DMG MORI a CNC Grießhaber igényeihez igazította a gyártási megoldást, és mindent egy kézből szállított. Az eredmény egy személyre szabott megoldás, ahogy Florian Grießhaber elmagyarázza: „A robot hármas megfogóval rendelkezik, így egyszerre négy alkatrészt tudunk rögzíteni. Egy beállító állomás pontosan pozícionálja az alkatrészt, és a gépbe speciális befogót építettek be.” A WH 3 cellában lévő alkatrészraktár kapacitását is maximálisra növelték. „Ez azt jelenti, hogy a gépet akár 15 órán keresztül is felügyelet nélkül hagyhatjuk.” Ez azt is jelenti, hogy a 3 műszakos munkavégzés gyakorlatilag további személyzet nélkül lehetséges.

DMG_novekedes_2

A DMP 70-et kiszolgáló WH 3 munkadarab-tároló akár 600 darabnak is helyet biztosít, ami akár 15 órás felügyelet nélküli gyártást tesz lehetővé.

Rövid ciklusidő 2g gyorsulással és 1,5 másodperces szerszámcserével

A DMP 70 egy rendkívül nagy teljesítményű, kompakt megmunkálóközpont a DMG MORI termékpalettáján. A motororsó névleges fordulatszáma 10.000 fordulat/perc és 78Nm nyomaték; opcionálisan 24.000 fordulat/ perc és 52Nm is rendelhető. A DMG MORI termékpalettáján egy 5 tengelyes, billenő körasztallal ellátott változatot is kínál. A CNC Grießhaber által a DMP 70-es gépen gyártott nagy darabszámok esetében a rövid, 1,5 másodperces forgácsolási idő 2g gyorsulás mellett érezhető hatást gyakorol, csakúgy, mint a 60m/perces X, Y és Z gyorsjárat.

DMG MORI: Bizonyítottan megbízható

A 2018 óta használt 5 tengelyes CMX 70 U-val szerzett pozitív tapasztalatokat követően a CNC Grießhaber megvásárolta az automatizált DMP 70-et. „Mindkét gép mindig megbízhatóan működik” – jelentette ki örömmel Florian Grießhaber. Ha támogatásra van szüksége, igénybe veszi a DMG MORI által nyújtott gyors szolgáltatást, az ingyenes ügyfélkaput. A hibákat online közlik és közvetlenül a megfelelő szervizszakértőkhöz továbbítják. Ez hatékony és átlátható szerviz szolgáltatást biztosít.

DMG_novekedes_3

A Grießhaber heti több mint 4.000 fényszóró-alkatrészt gyárt 3 műszakban, kevesebb mint 9 nm alapterületen.

DMG_novekedes_4

A befogó szerszámot kifejezetten a folyamathoz tervezték, és négy munkadarab számára van hely.

A jövő az automatizált termelésben rejlik

A WH 3 Cell használatának első néhány hónapja után Florian Grießhaber tisztában van azzal, hogy cége jövője az automatizált gyártásban rejlik: „A beruházás megmutatta, hogy a meglévő gépparkunk korszerűsítésével és termelékenyebbé tételével versenyképesek maradhatunk.” Már a következő lépésen gondolkodik: „A következő beszerzésünkkel szeretnénk automatizálni az 5 tengelyes megmunkálást is.”

CNC GRIESSHABER TÉNYADATOK

  • 1993-ban alapították Königsfeldben
  • Háromfős csapat
  • Homok- és nyomásos öntéssel készült alumínium alkatrészek nagy pontosságú megmunkálása
  • Ügyfelek az autóiparban, a gépgyártásban és az orvostechnikai iparban

 

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]