Nagysebességű, portál megmunkálóközpontok a Takumitól

A Fuchshofer Präzisionstechnik teljes gépparkot állított fel a portálgépekből, melyekkel kapcsolatban megosztják tapasztalataikat.

 

Takumi_high_speed_bridge_1

Tíz gép, egyazon célért

A Takumi több mint fél éven keresztül, hónapról hónapra szállított portál típusú megmunkálóközpontokat az ausztriai Graz-tól délre fekvő Eibiswaldba: összesen két „H7” modellt és nem kevesebb, mint nyolc „H10” sorozatú gépet. A Fuchshofer Präzisionstechnik e beruházása volt a válasz néhány nagyon speciális ügyféligényre, amelyek leginkább fellendítették a vállalat beszerzési és stratégiai lépéseit. Hannes Fuchshofer tulajdonos megjegyezte: „A tíz Takumi gép ideális eszközt kínál számunkra ezen igények kielégítésére.”

Takumi_1

A szóban forgó megbízás a félvezetőipari használatra szánt gyártóberendezések, formák és szerszámok előállítására irányul. „Ez azt jelenti, hogy kemény és rendkívül rideg kompozit anyagokat, például kvarcüveget, valamint szálalapú és egyéb speciális anyagokat munkálunk meg. Ez kihívást jelent, mivel nagy a változatosság alkatrészről alkatrészre” – számol be Fuchshofer. „Mindazonáltal a pontosság elengedhetetlen, és a hőterhelést is a lehető legalacsonyabban kell tartanunk.” Az 500 x 500 mm-es alkatrészméreteknél az olyan elemek, mint a csatlakozó felületek és a szerelési méretek esetében betartandó tűréseket századmilliméteres pontossággal mérik. Tekintettel arra, hogy a vállalat ügyfélköre elsősorban a félvezető-, az autó- és a repülőgépiparból származik, ez egy általános feladat a Fuchshofer számára. A Stájerországból származó szakemberek közel harminc éve foglalkoznak az anyagok széles skálájának megmunkálásával. „Mindig arra törekszünk, hogy ezt a szakértelmet a legkülönbözőbb konstrukciókat képviselő gépekbe is átültessük” – hangsúlyozza a cég tulajdonosa. „Ez tette számunkra is olyan vonzóvá a Takumi gépeit.”

Nincs megállás

A Fuchshofer Präzisionstechnik a hangsúlyt a marásra, esztergálásra és a precíziós alkatrészek megmunkálására helyezi. Ugyanakkor a vállalkozás kínálatában szerepel a célgépek fejlesztése és építése, valamint komplett alkatrész-összeállítások gyártása is. 2005-ben Eibiswaldban megjelent az ultrahangos technológia, amely lehetővé tette, hogy a megmunkálási spektrum olyan érzékeny anyagokra is kiterjedjen, mint a kvarcüveg és a kerámia. Ezután 2015-ben megjelent az additív gyártás, amely az ultrahangos megmunkálás, a CNC-megmunkálás és a szerszámgépgyártás mellett a precíziós gyártás negyedik pillérévé vált a cég számára.

Takumi_2

A cég az akkor húszas évei közepén járó Fuchshofer „one man show”-jaként indult, a szó szoros értelmében egy garázsvállalkozásból. Egy traktor- és autószerelő műhelyből nőtte ki magát, amelyet apjától vett át. Ami ezután történt, az volt az igazi sikertörténet: egyre bővülő ügyfélkör, egyre csak újabb épületek és létesítmények, valamint a gyártástechnológiát felölelő stratégiai bővítés, amelyet további alkalmazottak folyamatos felvétele kísért. „A látásmódom sarokköve a rugalmas termelés volt, és mindez az alkalmazottak magas szintű műszaki hozzáértésén alapult” – emeli ki a cégtulajdonos. Csapata ma már több mint száz munkatársat számlál. Eibiswaldban a mechatronika és a gépi forgácsolás területén is elérhetőek a képesítés megszerzéséhez szükséges tanfolyamok. Nem utolsósorban a COVID-időszak is termékeny volt ezen a téren, létrejött a „Fuchshofer Akadémia” egy intenzívebb képzést és továbbképzést támogató programmal. „Soha nem állunk meg, mindig gyűjtjük az új tapasztalatokat és a szaktudást” – ez az alapelv hajtja előre leginkább cégüket. „Így fejlődtünk azzá, amik most vagyunk: lenyűgöző technológiai erőforrásokkal, nagyfokú rugalmassággal és jó stratégiai helyzettel rendelkezünk”.

„Ez megtetszett”

Már említettük, hogy a Fuchshofer esetében a beruházások általában a konkrét vevői igényekre adott válaszok, és ezt tavaly júniusban újabb bizonyítékkal támasztották alá. „Ekkor volt egy hosszabb beszélgetésem az egyik nagy ügyfelünkkel a félvezető szektorban” – számol be Hannes Fuchshofer.

Takumi_3

„Ez hatalmas mennyiségű megrendeléshez vezetett, amely az augusztusi kezdeti tesztekkel kezdődött.” Ekkor még egy másik megmunkálóközpontot használtak Heidenhain vezérlőrendszerrel. Aztán egy októberi vásáron Fuchshofer figyelme egy Takumira terelődött. „Ez megtetszett: A jó ár mellett egy olyan csomag, amely magas minőségű konstrukciót, a megfelelő felszereltséget, és a Heidenhain vezérlőrendszert tartalmazza. Ez egy világos és következetes koncepció volt, amely a szerszám- és mintagyártáshoz kapcsolódó pontosságot kínálta. Már alapkonfigurációban is rendelkezett 15 000 fordulat/perces orsóval, HSK-63-as tárcsával, 30 barig terjedő ICF-nyomással és 24 tárhelyes szerszámcserélővel, amire szükségünk volt a terv megvalósításához.” A HURCO egy „1 A” bemutatót tartott, amely egy teljes koncepciót tartalmazott, mely magában foglalta a szervizelést, a pótalkatrészellátást és a gép magas szintű rendelkezésre állását. „Már a kezdetektől fogva gond nélkül szállítottak és állítottak be tíz gépet, mindössze hét hónap alatt.”

Egy kedvező ajánlat

Fuchshofer ezután az összes H7-es és H10-es gépét alapkivitelben vásárolta meg. „Még a szabványos forgácskihordót is eltávolítottuk, mert a mi szakmánkban általában csak port termelünk. Ezek a gépek azonban nagyon jól védettek ezen elemek ellen” – jegyzi meg. „Ami még a tervezési részleteknél is fontosabb: A standard modellek precizitása megfelel a kihívást jelentő igényeinknek. Minden általunk elvégzett teszt az ígért teljesítménnyel tökéletesen összhangban lévő számokat mutatott” – húzza alá Fuchshofer, akit „ritkán ért ilyen pozitív meglepetés, mint ebben az esetben”.

Takumi_4

Egy kis gép esetében a portál típusú kialakítás jó megoldás. „Mert a por mindenhol kihívást jelent, ahol mozgunk, ami azt jelenti, hogy a rövidebb gyorsjárati utak előnyökkel járnak a tisztán tartás szempontjából. Ezzel, ha egy leszállított gép telepítését egyetlen nap alatt el lehet végezni, az mindenképp egy versenyképes ajánlattal kecsegtet.”

„A kezdetektől fogva nem okozott gondot, hogy hét hónap alatt tíz gépet kapjunk és telepítsünk. Ha egy leszállított gépet egyetlen nap alatt be lehet állítani és telepíteni, az már egy remek ajánlat.”

Takumi_5

Hannes Fuchshofer, a Fuchshofer Präzisionstechnik tulajdonosa

A megbízhatóság és pontosság kéz a kézben jár

Fuchshofer már évek óta ismerte a Heidenhain vezérlőrendszerét, amelyet a portál típusú megmunkálóközpontokon már használtak. A programot CAM-fájlokkal töltik be, és a vezérlőrendszer végzi a végső megvalósítást. A Takumi sem állít korlátokat az összes korábban generált program futtatásával kapcsolatban.

Takumi_6

„Itt több mint 1000, összefűzött programról beszélünk.” Hamarosan ezt a koncepciót mind a tíz gép tevékenységének megszervezésére és az alkatrészenként jóval több mint 300 órányi gyártási folyamat megtervezésére fogják használni. „A sorozatgyártásban a 100 %-os pontosság a prioritás – és ez csak a megfelelő megbízhatóság és pontosság mellett lehetséges” – foglalja össze a tulajdonos. „Mivel elérjük a napi 19 órás folyamatos megmunkálási időt, figyelembe kell venni az alkatrészek hőtágulását is, hiszen már ez is problémát jelenthet. Az ilyen megmunkálási idők még számunkra is új területnek számítanak, de a gépeket biztosító partnerünknek köszönhetően magabiztosan nézünk szembe ezekkel a tényezőkkel. Egy másik aspektus a hibák elleni küzdelem: Minden egyes hibát elemezni kell, és minden hibaforrást ki kell küszöbölni, ezek megismétlődése nem jöhet szóba. Ez teszi számunkra annyira vonzóvá a koncepciót: A vezérlőrendszereket kitéve ismerjük, ezáltal olyan, mintha a gépeket kifejezetten erre a feladatra tervezték volna”. Fuchshofer meggyőződése szerint: Egy éven belül egy átfogó, a Takumi főbb paramétereire koncentráló adatbázissal fog rendelkezni, amely megerősíti ezeket a várakozásokat.

A fogaskerekek forognak

Hannes Fuchshofer elégedett a kiszállítással: „A szállítmányozó cég kommunikációja, a telepítési ütemterv, a dokumentáció… minden elem tökéletes pontossággal illeszkedik a másikhoz. Végül hét hónap alatt tíz gépet kaptunk. Ez számomra meggyőző teljesítmény.”

Takumi_7

Ez az értékelés kiterjed a HURCO-val való szoros együttműködésre és a meggyőző szolgáltatási koncepcióra is. A vállalat számára kulcsfontosságú ágazatok optimális termékkínálatának és választékának kialakítására összpontosít. „Számunkra az ideális ügyfél az, aki először egy prototípust kér, majd később öt vagy tíz alkatrészt rendel meg, esetlegesen későbbi korlátozott sorozatú gyártás lehetőségével – mindig olyan követelményrendszerrel, amely magas pontosságot és összetettséget kíván, a nagy igénybevételt támasztó anyagok mellett. Itt zárul be a kör, amiből látható is, hogy miért kanyarodunk vissza a portál típusú megmunkálóközpontokhoz. Ezt a feladatot csak olyan gépekkel tudjuk megvalósítani, amelyek tökéletesen egybevágnak cégünk működésével. Az olyan tervezett megrendelések – amelyek 300 órától is tovább futnak a Takumi gépeken – képezik az alapját a gazdasági fejlődésünknek.”

ForrásTakumi

További információ:

Az IC-Hungary hivatalos honlapján.

A Takumi hivatalos honlapján.

A Fuchshofer hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]