Ambiciózus fenntarthatósági stratégiát mutatott be a CERATIZIT

A CERATIZIT ambiciózus fenntarthatósági stratégiát mutatott be a stuttgarti AMB 2022 szakmai vásáron. A vállalat célja, hogy ezzel a stratégiával 2025-re a keményfémek és forgácsolószerszámok iparágának vezetőjévé váljon a fenntarthatóság területén.

 

Ceratizit_AMB_fenntarthatosag2025_1

„CO2-semlegesség” 2025-re, „nulla nettó kibocsátás” 2040-re

A cég ügyvivői testületének tagja, Thierry Wolter jelentette be a teljes ellátási láncra kiterjedő ambiciózus fenntarthatósági célkitűzéseket a stuttgarti AMB-n tartott sajtókonferencián. „Az éghajlatváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása, amely ebben az iparágban is számos területen újragondolást igényel” – mondta Wolter. A CERATIZIT nagyratörő célokat tűzött ki a termékeire és a szolgáltatásaira vonatkozóan annak érdekében, hogy az ügyfelei is fenntarthatóbb módon tudjanak termelni. „A víziónk 2025- re a keményfémek és forgácsolószerszámok iparágának vezető vállalatává válni a fenntarthatóság területén” – tette hozzá Wolter.

Fenntarthatóság a teljes értékláncban

Annak érdekében, hogy valódi fenntarthatóság valósuljon meg mindenhol a vállalatban, a CERATIZIT a jövőben a teljes értékláncot megvizsgálja környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (angol rövidítése: ESG) kritériumok szempontjából, a partnerekkel történő együttműködést is beleértve. Az első fázisban azokra a szempontokra helyezi a hangsúlyt a cég, amelyek a legnagyobb áttételes hatást tudják kifejteni.

A karbonlábnyom csökkentése

Saját karbonlábnyomának gyors ütemű csökkentése érdekében a CERATIZIT először három fő területre összpontosít. Az egyik döntő tényező a másodlagos nyersanyagok felhasználásának 95% fölé történő emelése. Ezeknek a nyersanyagoknak a feldolgozása 70%-kal kevesebb energiát igényel, és 40%-kal csökkenti a CO2-kibocsátást az ércből előállított elsődleges nyersanyagokhoz képest. Az intézkedés pozitív mellékhatása a nyersanyagok ellátási láncának nagyobb biztonsága, így a CERATIZIT – az ügyfeleivel együtt – kétszeresen jól jár.

Egy másik kiemelt terület az energiaellátás. A CERATIZIT azt tervezi, hogy a következő néhány évben minden telephelyének energiaellátását szél-, nap- és vízenergiából nyert zöldáramra állítja át.

Az energiaellátás változásához szorosan kapcsolódik a harmadik téma, a hidrogénellátás kérdése. A hidrogén szükséges gyártási közeg a keményfémiparban, különösen volfrámpor előállításához. Ezt a gázt eddig főként földgázból nyerték ki gőzreformálással, úgynevezett „szürke” hidrogénként. A CERATIZIT a jövőben „kék” hidrogént kíván használni, amelyet vízből állítanak elő elektrolízissel, zöld villamos energia használatával. Ennek érdekében a CERATIZIT meglévő beszállítóival fog együttműködni, és saját elektrolízisüzemeket is épít.

Az első mérföldkő: CO2-semlegesség 2025-re

Az új stratégia megvalósításának első mérföldköve 2025, amikorra a CERATIZIT terve több, mint CO2-semlegesség – vagyis minden kibocsátás ellentételezése a teljes ellátási láncban. A célkitűzés része a tényleges kibocsátás 35%-os csökkentése is a 2020-as referenciaszinthez képest. A második, 2030-ig tartó szakasz 60%-os csökkentést irányoz elő a 2020-as szinthez képest, további intézkedések segítségével.

A legambiciózusabb cél azonban a „nulla nettó kibocsátás” elérése 2040-re, amelyet a párizsi klímaegyezmény csak 2050-re tűzött ki célként. „Kétségtelenül kihívást jelent a CO2-kibocsátás 2040-ig legalább 75%-kal történő csökkentése a teljes értéklánc mentén. A jövő nemzedékeire tekintettel azonban nem látunk más alternatívát. Örömmel vonjuk be az ügyfeleinket is ebbe a törekvésünkbe a szolgáltatások széles körével, illetve olyan termékekkel, mint a „zöld keményfémből” készült rudaink és a fenntartható gyártású, díjnyertes SilverLine marónk” – fejtette ki a vállalat motivációját Wolter.

ForrásCERATIZIT

További információ:

A CERATIZIT hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]