A Pagani a Creaform 3D szkennerével fejleszti minőségellenőrzését

A hipersportautókat gyártó cég, új 3D szkennereket vet be a még precízebb termékek gyártása érdekében.

 

Pagani_creaform_6

Az 1992-ben Horacio Pagani által alapított cég 1998-ban tört be a piacra. Ezt megelőzően már javában folyt a tervezés, és az alapító létrehozta a kompozit-elemek gyártásához szükséges céget is. A szénszálas elemek kis szériában történő gyártása elsetén is kiemelten fontos a minőségellenőrzés, melyet most egy új 3D szkenner üzembe helyezésével még magasabb szintre emelt a gyártó. A CNCMedia csapata az olaszországi San Cesario sul Panaroban járt forgatni, ahol megtudtuk, miért döntött a Pagani is a Creaform eszközei mellett.

Pagani_creaform_3

„Az autók, dizájnok és koncepciók megalkotása mellett célunk az érzelmek közvetítése vásárlóink felé. Ezeket a fejlesztésen keresztül a stilisztikai, esztétikai- és a technológiai elemek ötvözésével érjük el” – mondja Francesco Perini, a kompozit- és gépészeti tervezés vezetője. „Amikor új technológiákba ruházunk be, olyan megoldásokat keresünk, amik előre mozdítják cégünket, és egyben segítenek fenntartani azon értékeket, amiről leginkább ismernek minket. Ahhoz, hogy bevezessünk egy új megoldást, annak nagyban hozzá kell járulnia a gyártás felgyorsításához. Így jött képbe a Creaformmal kötött együttműködésünk is.”

 

A Creaform segítségével jelentősen felgyorsul a minőségellenőrzés, hiszen azt a teljes gyártási folyamatba képesek beépíteni. Ezáltal a nagyobb hozzáadott értékű elemek több figyelmet kaphatnak.

Pagani_creaform_5

„A MetraSCAN 3D-t kutatási és fejlesztési feladatokra, valamint gyártásközbeni minőségellenőrzésre használjuk.” – ismerteti Lorenzo Naldi gépészeti tervező „Használjuk erősen fényvisszaverő felületek szkennelésére, mint például a polírozott és festett visszapillantó tükrök. Ezek általában nagyon komplex felületek a karbon fényessége miatt. A felületeket ezzel a rendszerrel markerek nélkül is tudjuk szkennelni.”

Pagani_creaform_2

Fontos, hogy egy gyártó teljesen a saját kezében legyen képes tartani a termékét, és ez csak minden egyes alkatrész tökéletes illeszkedése esetén érhető el. A Pagani az elmúlt 25 évben olyan megoldásokat keresett, melyek teljes mértékben hozzájárulnak a legextrémebb technológiai elvárások teljesítéséhez. A Creaform magas értéket képvisel ebben a folyamatan, mivel vele további fejlődések is elérhetőek a termékfejlesztés terén, de akár a szerelés alatt is.

Pagani_creaform_7

Nem ez az első alkalom, hogy neves sportautógyárba látogattunk. Pár éve a Svéd Koenigsegg, hasonló kategóriában induló autógyártónál tettük tiszteletünket, ahol szintén interjút készítettünk. A Paganihoz hasonlóan a Koenigsegg csapata is Creaform szkennerei segítségével erősítette meg minőségellenőrzési rendszerét. Látható tehát, hogy a kis szériában készülő, sok kézzel gyártott elemet használó, de nagy precizitást igénylő termékek esetén érdemes a 3D szkennerek használata a minőségellenőrzés terén, hiszen készülékezés nélkül, gyártás után közvetlenül, de akár beépített környezetben is megtörténhet a gyártmányok vizsgálata.

További információ:

A Pagani hivatalos honlapján.

A Creaform hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]