A koreai HK elit lézermegoldásaival és ügyfélorientált szemléletével nyit a magyar piac felé

HK_3

CNCMedia: Bemutatná röviden a HK-t? Mivel foglalkozik az Ön cége?

Jay Kay: A HK egy professzionális vállalat a lézerrendszerek területén. 1990-ben alapítottam a céget. Különféle rendszerekkel rendelkezünk, a hagyományos CO2 lézertől a FIBER lézerig minden megtalálható a portfóliónkban. Az évek során már bizonyítottunk az ügyfeleinknek megoldásainkkal, de a cél mindvégig a sikeres vásárlói érték megteremtése volt. Az ellátási láncunk kizárólag a lézervágó gépek gyártására és forgalmazására koncentrál.

CNCMedia: A HK cégnév honnan származik? Minek a rövidítése?

J.K.: Ezt külföldieknek nehéz kiejteni, hiszen egy koreai szóösszetétel. Magyarra fordítva annyit jelent, hogy „Korea fénye”.

HK_5

Jay Kay Úr, a HK Laser & Systems ügyvezető tulajdonosa

CNCMedia: Mi az Ön szerepe a HK tulajdonosaként?

J.K.: A mai napig időnként meglátogatom az ügyfeleimet. Mindig meghallgatom, hogy mire van szükségük, legyen szó akár az egyik termékünkről, akár valamelyik szolgáltatásunkról. Így nem csak a régiót és a piacot ismerem meg, hanem az ügyfeleket, bennük pedig az embert is.  

HK_6

Jae Chul Eum az európai régió ügyvezetője (bal oldalon) és Jay Kay úr a cég ügyvezető tulajdonosa

CNCMedia: A cég egyik videójában be is mutatta, hogy milyen az épület és részlegek. Nagyon szép, már-már otthonos munkakörnyezetet teremtett meg az emberei számára. Kezdettől fogva ez volt a koncepció?

J.K.: Igen, más különben nem tudom kiszolgálni a vevőt. Először a saját embereimnek kell megteremteni egy egészséges környezetet. Az évek során mindig igyekeztem ezt megadni. Persze tudom, hogy az otthonuknál nem lesz jobb a munkahely, de igyekszem a legjobbat kihozni a helyzetből. A COVID-időszak idején ez ki is ütközött, hiszen számos cég nem tudott megfelelően működni, mert nem voltak adottak a körülmények. Mi betartottunk minden szabályt, hogy minél hamarabb tudjunk újra teljes értékűen dolgozni. Voltak persze nehézségek az ügyfeleknél, például a beutazás miatti kéthetes karantén, de szerintem a lehető legjobban oldottuk meg ezeket a problémákat.

CNCMedia: Ha már teljes értékű munka, akkor a fejlődés, annak jeleként pedig a terjeszkedés talán ide sorolható. Mi a céljuk az európai piacon, különösen a kelet-európai piacon?

J.K.: Először jövünk igazából a kelet-európai piacra, ami miatt nagyon izgatottak vagyunk. Az én felfogásom az, hogy teljes értékű partnerekre, partnerségekre van szükség. E mentén alakítottuk a részleget a cégen belül, hogy ennek a víziónak megfeleljen. Közösen képesek vagyunk arra, hogy a megfelelő utat válasszuk.

K.T.: A közös partneri viszonyt a tőlünk telhető legjobb módon szeretnénk megteremteni. A HK lézert -más termékeinkhez hasonlóan – a bemutatótermünkben is népszerűsítjük hazai ügyfeleink körében. Élőben, működés közben láthatják hamarosan, hogy mit tud ez a technológia.

HK_1

Kutnyánszky Tamás, a Lamitec Kft. kereskedelmi vezetője

CNMedia: Vannak elvárásai?

J.K.: Természetesen igen, ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy minden lépésről lépésre történik. Most kezdünk bele ebbe a projektbe, még sokat kell tanulnunk ezen a téren.

CNCMedia: Hogyan pozícionálná a HK céget a lézervágó gépiparban a világon és Európában?

J.K.: Azt hiszem Koreában a legfelső, prémium szinten helyezkedünk el. Az Egyesült Államokban is mindenki ismer és természetesen Japánban is felső kategóriás gépekkel rendelkezünk.

CNCMedia: Milyen piaci részesedése van a HK-nak? Hogyan alakul az export és a Koreában értékesített gépek aránya?

J.K.: 50-50, de a jövőben szeretnénk növelni az exportunkat és elérni azt, hogy 70% legyen a külföldi piaci bevételi arányunk.

HK_4

CNCMedia: Említette a legfelső szintet, aminek egyik szerves része a K+F. Milyen fejlesztési tervek várhatók a jövőben a HK gépeivel kapcsolatban?

J.K.: A kutatás-fejlesztés manapság egyre fontosabb. Folyamatosan fejlődünk ezen a területen, mindig jönnek ki új modellek, ezután is fognak. Nagyon szeretem a lézervágás terén alkalmazott technológiánkat, hiszen folyamatosan új információk és hírek állnak a rendelkezésünkre, amiket integrálunk a fejlesztéseinkbe. Az automatizálás például egy kulcskérdés, hiszen automatizálási rendszereket egyre több cég alkalmaz a lézervágó gépek esetén is. Mi ezen a téren már rendelkezünk megoldásokkal, de a jövőben újabb megoldásokkal és technológiákkal is készülünk.

CNCMedia: Mit kell tudniuk az idősebb, kevésbé fejlett lézervágó gép tulajdonosoknak a HK-ról? Magyarországon mire számítsanak a lehetséges ügyfelek a forgalmazó, Lamitec részéről?

J.K.: Mindenkinek igyekszünk megadni azt, amire szüksége van. Az általunk használt megoldások már évek óta a piacon vannak, több mint 2000 gépet értékesítettünk sok helyre, Amerikába, Kínába, Tajvanra, Vietnámba. A magyar piacon is szeretnénk mindent megadni lézervágás terén a partnereknek, amit csak tudunk. A cégek részéről az a változás szükséges, hogy magas termelékenységet kell elérniük, alacsonyabb üzemeltetési költség mellett. Szerintem sokféle géppel rendelkezünk és ezeket az igényeket ki tudjuk elégíteni.

K.T.: Mint említettem a bemutatótermünkben, élőben szeretnénk bemutatni a HK termékeit, nyílt napjainkon, és ügyfeleink személyes látogatásai során. Természetesen rendezvényeinken is a lézervágás lesz a fókuszban, hiszen a HK olyan technológiával rendelkezik ezen a téren, ami talán még nincs a piacon. Ezen kívül persze más gépkonstrukciók is elérhetők a portfóliónkban, például van olyan olasz sorjátlanító gépünk, ami világszínvonalat képvisel. Ami a lézervágást illeti, a HK a technológiai felkészültség tekintetében TRUMPF után a második helyet foglalja el. Tehát még a Magyarországon jól ismert és bevált márkáknál is nagyobb technológiai táblával rendelkezik.

CNCMedia: A szállítási idő mennyire probléma? Manapság a standard akár egy 1 év is lehet.

J.K.: Mivel nem mi gyártunk mindent, hanem bizonyos dolgokkal alvállalkozók foglalkoznak, így talán akkora problémák nincsenek, mint másoknál, de természetesen mi sem vagyunk könnyű helyzetben. Igyekszünk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani.

HK_2

CNCMedia: Milyen szolgáltatást fog még tudni adni a Lamitec a magyar piaci résztvevőknek?

K.T.: Szerintem a termék adott és emellé extra szervizt kell majd biztosítanunk. A HK támogatásával nagyon jó technológiai megoldásokat tudunk majd nyújtani. Ha össze kéne foglalni egy gondolatba, akkor így szólna: a gép csak a keret, de a titok a technológiában rejlik. A HK magas minőséget képvisel, ők is és mi is tisztában vagyunk az ügyfelek igényeivel, különösen, ha speciális anyagokról, például alumíniumvágásról van szó.

CNCMedia: Van célcsoport?

K.T.: Van, de elsősorban, ahogy Jay Kay Úr is mondta, az üzleti partnerségre kell összpontosítanunk. Meg kell találnunk azokat a partnereket, akik készek mindezen előnyökre, mert a magyar vásárlókat nagyon befolyásolják az európai gyártók. Van valami sajátos gondolkodásmódjuk. A minőséggel kapcsolatban bizonyos követelményeket támasztanak. Fel kell építenünk magunkat és a márkát, ezzel kezdődik minden. Ez várható a Lamitec-től, minden további lépés ezután jön majd.

További információ:

A Lamitec hivatalos honlapján.

A HK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]