TL-10 kalibrációsolaj-regeneráló készülék

A Tribologic Kft. TL-10 kalibrációs folyadék regeneráló berendezés nyerte a 2022-es Magyar Ipari Célgép Nagydíj ’Gyártás-előkészítés gépei: alapanyag és nyersanyagfeldolgozás’ kategóriáját. A tervezők Kertay Nándor és Sztanek Péter voltak. A készülék kiválóan felhasználható az autóiparban, a tüzelőanyag-befecskendezők gyártása során.

A Tribologic Kft által kifejlesztett és gyártott, speciális igényeknek megfelelő TL-10 készülék egy gázolajhoz hasonló, folyékony szénhidrogén alapú, a belső égésű motorok tüzelőanyag-befecskendező-szelepeinek tesztelésére kifejlesztett kalibrációs folyadék regenerálására szolgál. Ezt a folyadékot a frissen legyártott befecskendezőszelepek kalibrációjához használják fel, majd ezt követően hagyományosan mint veszélyes hulladék selejtezésre és ártalmatlanításra kerül.  A gyártási kapacitástól függően, naponta akár néhány száz liter használt kalibrációs folyadék is keletkezhet, ezért gazdaságilag és a környezetvédelem szempontjából sem mindegy, hogy ennek a drága technológiai folyadéknak a felhasználást követően mi lesz a sorsa.

TL-10_front

„Az év célgépe 2022” díj nyertese a „Gyártás előkészítés gépei: alapanyag- és nyersanyagfeldolgozás” kategóriában

Jó hír, hogy a 2020-ban kifejlesztett TL-10 készülék alkalmazásával a kalibrációs folyadék legnagyobb része újra alkalmassá tehető az eredeti funkciójára. Az eljárás röviden összefoglalva a következő: a készülék tartályát feltöltik egyszer már használt kalibrációs folyadékkal, majd indítás után a készülék vezérlőegysége egy előzetes diagnosztikai folyamat során megállapítja a használt folyadék bizonyos markerjellemzői alapján, hogy alkalmas-e a regenerálásra. Ha alkalmas, akkor a készülék automatikusan elvégzi a kalibrációs folyadék szilárd szennyeződésektől való megtisztítását a gyári követelményeknek megfelelő, előre beállított tisztasági szintig. A készülék az alább részletezett folyamatokat végzi el, majd a folyamat végén az eredeti feladatára alkalmas állapotú kalibrációs folyadékot állít elő.

A TL-10 készülék nemcsak kalibrációs folyadékok regenerálására használható, hanem olyan egyéb „egyszer használatos” technológiai folyadékokat is képes újra megfelelő állapotba hozni, amelyek nem szenvednek visszafordíthatatlan kémiai vagy fizikai változásokat a működésük során.

A TL-10 készülék előnyei

  • Lehetővé teszi a használt, drágán beszerezhető kalibrációs folyadék újbóli felhasználását üzemanyag befecskendező elemek kalibrálására, ezáltal a készülék üzemeltetője folyamatosan jelentős költséget takarít meg
  • Integrált, előzetes diagnosztikai funkciója révén megvizsgálja, hogy a használt folyadék alkalmas-e a regenerálásra: csak azt a folyadéktöltetet tisztítja meg, amelyet valóban érdemes
  • Jelentősen mérsékli a befecskendezőszelepek kalibrálási folyamata során keletkező, szénhidrogén bázisú veszélyes hulladék mennyiségét, hozzájárulva az üzemeltető környezetvédelmi céljainak hatékony megvalósításához.
  • Bekapcsolást követően automatikusan működik, egészen a felhasználásra kész folyadék elkészüléséig
  • Kezelése nagyon egyszerű, érintőkijelzős vezérlésű, üzemeltetése nem igényel kvalifikált személyzetet
  • Megbízható működésű, széleskörű öndiagnosztikai funkciókkal ellátott készülék

A TL-10 készülék fő részei (Funkcióleírás):

VEZÉRLŐEGYSÉG: A berendezés működését irányítja

  • Elindítja a diagnosztikai folyamatot
  • Értékeli a folyadék általános állapotát, mielőtt a tisztítási folyamatot engedélyezné
  • Elindítja a szűrési folyamatot, ha a használt folyadék állapota erre alkalmas, a mért fizikai jellemzők eredményei alapján
  • Megállítja a tisztítási folyamatot, ha a folyadék tisztasága eléri a kívánt ISO tisztasági kódot vagy a berendezés eléri a tisztítóképessége fizikai határát.
  • Bizonyos körülményeket figyelembe vesz, amelyek befolyásolják a készülék megfelelő működését (folyadékszint a tartályban, a folyadék állapota)
  • Kijelzi a mérési értékeket és írásbeli utasításokat ad a kijelzőn keresztül a kezelőszemélynek (a folyadékszintre vonatkozó, olajállapotra vonatkozó, tisztaságra vonatkozó, szűrő-telítettségre vonatkozó utasítások)
  • Vezérli a készülék vezérlőszekrényének tetejére épített figyelmeztető lámpák működését. A fényjelzések által messziről is látható, ha a kezelőszemélyzetnek tennivalója akad a készülékkel
IMG_1442_mod

Az érintőkijelzőn a munkafolyamat egyes fázisai és az olajállapot alakulása folyamatosan nyomon követhető

DIAGNOSZTIKAI EGYSÉG: folyamatosan méri az olaj néhány fontos fizikai jellemzőjét és az ISO 4406:99 szerinti olajtisztaságot

  • Folyamatosan méri és kijelzi a folyadék ISO 4406:99 szabvány szerinti tisztasági osztályát. Ez egy nagyon fontos jellemző, ami az olajban lévő szilárd szennyeződések mennyiségét méretcsoportok szerint határozza meg. Ha túlságosan szennyezett az olaj, akkor nem alkalmas a finom illesztésű befecskendezőelemek kalibrációjára.
  • Méri az olaj relatív víztartalmát. Ha ez az érték túl magas, az a kalibrálófolyadék fizikai jellemzőit kedvezőtlenül megváltoztatja.
  • Méri az olaj dielektromos állandóját. Ennek a jellemzőnek az alakulása megmutatja, hogy a folyadék keveredett-e idegen olajjal, tartalmaz-e jelentős mennyiségű gázt vagy vizet, illetve az öregedési folyamatra is jó indikációt ad (savak képződése, oxidációs termékek).
  • Méri az olaj fajlagos villamos vezetőképességét (változhat: fémekkel vagy vízzel való szennyezettség, kémiai változások, poláros molekulák keletkezése miatt a lebomlás során).
  • Méri az olajhőmérsékletet, [°C]. Nagyon fontos mérni, mert a folyadék vízzel való relatív telítettsége, a dielektromos állandó és a fajlagos villamos vezetőképesség is hőmérsékletfüggő. A diagnosztikai rendszer képes a mért értékeket a folyadékhőmérséklet függvényében kompenzálni. A készülék üzemszerűen 20-40°C olajhőmérséklet esetén működik. Amennyiben az olaj pillanatnyi hőmérséklete ezen intervallumon kívül esik, a készülék kijelzőjén megjelenik az erre vonatkozó információ. Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy a készülék tartályában lévő olaj hőmérséklete a kívánt tartományba essen (beltéri, üzemcsarnokon belüli alkalmazás esetén a hőmérséklet némi várakozási idő után beáll a kívánt tartományba).
TL10 részek_diagnosztikai szekrény

A diagnosztikai egység feladata a használt folyadék állapotának ellenőrzése a teljes folyamat során

SZŰRŐEGYSÉG: A magas hatásfokú szűrőbetét a 2 µm-nél nagyobb részecskéket 99,5 %-os valószínűséggel (Beta2 ≥ 200) eltávolítja a folyadékból

  • A szűrési folyamat a vezérlőegységben beállított ISO olajtisztasági osztály teljes töltetre vonatkozó eléréséig tart, ezután a vezérlőegység a szűrést leállítja, és jelzi display-n és villogó lámpával is, hogy az olaj készen áll az újrafelhasználásra.
  • A szűrés csak akkor indul el, ha az előzetes, automatikus diagnosztika alapján a betöltött használt olaj általános állapota a majdani tisztítás után a további rendeltetésszerű használatot lehetővé teszi. Ha ez nem lehetséges, a készülék kijelzőn tájékoztatja a kezelőszemélyzetet, hogy az olajtöltetet le kell selejtezni.
  • A szűrőházba vizuális/elektromos szűrőtelítettség-jelző is be van építve, ami jelzi a szűrő telítettségét és a betét esetleges eltömődését. A betétcsere szükségességére vonatkozó felhívás a kijelzőn jelenik meg.
IMG_1086

A nagyteljesítményű szűrőbetét 99,5 %-os hatásfokkal távolítja el a 2 mikronnál nagyobb szilárd szennyeződéseket a folyadékból

Gyakorlati tapasztalatok

A készülék használata során szerzett gyakorlati tapasztalatok nagyon meggyőzőek: a kalibrálófolyadék legnagyobb része a tisztítást követően újra felhasználható, és megfelelő gyártási volumen esetén a készülék beszerzési és üzemeltetési költségei akár néhány hónapon belül megtérülnek. Az ipar számos területén alkalmaznak olyan szénhidrogén alapú technológiai folyadékokat, amelyeket a TL-10 készülékkel – a folyadék jellemzőihez való adaptációt követően – regenerálni lehetne. Figyelembe véve a szénhidrogénárak gyors emelkedését, az utóbbi években felmerült beszerzési nehézségeket és a termelőüzemekre vonatkozó, egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat, a TL-10 készülék felhasználási lehetőségei a közeljövőben egyre bővülhetnek.

A Tribologic Kft a TL- 10 készülék gyártását a megrendelővel folytatott előzetes konzultáció és a helyi üzemi technológia alapos tanulmányozását követően, egyedileg végzi. A készülék tartálymérete és a szoftver konfigurálása is alkalmazkodik a helyi igényekhez, illetve technológiai folyadékok jellemzőihez.

ForrásTribologic

További információ:

A Tribologic Kft. hivatalos honlapján.

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2022 hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]