Távvezérlésű robot segíti a nyomástartó edények vizsgálatát

A Forth fejlesztésében megvalósuló félautomata robot veszi át az emberektől a nyomástartó edények rutinszerű biztonsági ellenőrzését, mely a nagyobb biztonság mellett jelentős anyagi megtakarításokkal is jár.

Az egészségvédelmi és biztonsági követelmények elvárásai szerint világszerte minden üzemben el kell végezni a nyomástartó edények rutinszerű ellenőrzését, de a termelés leállítása, a tartály nyomásmentesítése és a közegek leengedése rendkívül költséges folyamat.

Chimera climbing an internal wall in a pressure vessel

Ezeket az ellenőrzéseket a különösen veszélyes környezetekben jelenleg is emberek végzik, ami nagy kockázattal járhat.

E problémák leküzdésére brit vállalatok együttműködésével egy távvezérelt robotot fejlesztettek, mely a Chimera névre hallgat. A berendezés többek között az olaj- és gáziparban, a nukleáris iparban és a vízügyi iparágakban is alkalmazhatóvá válik.

A Chimera ellenáll a veszélyes környezeteknek. Két szegmensből épül fel, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít. Képes felmászni a tartályok belső falára, miközben egy kötélhez csatlakozik, aminek a segítségével a gépet egy kezelő biztonságos távolságból irányíthatja.

A robothoz egy kamera csatlakozik, amely élőképet küld vissza a kezelőnek, valamint egy ultrahangos mérőrendszer és egy LIDAR szkenner is található rajta, amely 3D-s térképet készít a belső szerkezetről és sérülésekről, ezzel pontos képet adva a tartályok állapotáról.

Egy igen karcsú, kígyószerű kar is felszerelhető a gépre, mellyel esetleges kisebb javítások is kivitelezhetők a szűkebb helyeken.

A cumbriai Forth mérnöki cég fejlesztette ki a Chimera projekt robotplatformját, ezután sikeresen tesztelték a gépet, mellyel bebizonyították, hogy a koncepció képes ellátni feladatát.

Joshua Oakes, a Forth projektmérnöke elmondta: „A termelés leállítása és a folyadék vagy gáz leengedése és elszállítása hosszú és nagyon költséges folyamat. Átlagosan napi 40 000 fontba is kerülhet a termelés leállítása, az ellenőrzések pedig napokig is eltarthatnak. Az ellenőrzések elvégzéséhez emberi munkaerőre is szükség van, azonban a zárt terekbe való bejutás nehéz, és veszélyes lehet, különösen a korábban az edényekben tárolt anyagok miatt. A Chimera kivonja az emberi tényezőt a veszélyes környezetből, és lehetővé teszi, hogy a munkát biztonságos távolságból végezzék. A munka napok helyett órák alatt is elvégezhető, sőt a termelés leállítására sincs szükség.”

A Chimera négy nagy teherbírású mágnessel van felszerelve, amelyek 116 kilogrammnyi terhet képesek megtartani. Így a gép fel tud mászni a tartályok belső falfelületein.

A gép négy, gumihevederes talppal rendelkezik, melyeket a kezelő külön-külön tud majd mozgatni, a könnyű irányíthatóság érdekében.

Chimera in a pressure vessel

A két különálló részből való felépítésnek kettős célja van: nagyobb rugalmasságot és manőverezhetőséget biztosít, valamint lehetővé teszi a gép kézi visszahúzását abban az esetben, ha a gép motorjainak áramellátása megszűnik.

Az áramkimaradás kockázatának csökkentése érdekében a gépbe vízhűtő rendszert építettek be, amely használat közben megfelelő hőmérsékleten tartja az elektromos alkatrészeket.

A Forth csapata partnereivel együtt bizonyította a Chimera koncepció létjogosultságát, és sikeresen kipróbált egy működő modellt.

Most pénzügyi támogatókat keresnek, hogy az innovációs folyamat a következő szakaszba léphessen, lehetővé téve a gép átalakítását a kereskedelmi célú használatra.

További információ:

www.forth.uk.com

Megosztás
[
    ]