Szalagcsiszoló, gokart alkatrészekkel

Gokart kerék, csiszolószalag és 400 kg acél. Így születik meg a nagyteljesítményű csiszológép.

 

Gokart_1

A Fireball Tool Youtube-csatorna alkotója ismét impozáns gépet épített. A szerkezet már ránézésre is túltesz a piacon kapható társain, és akkor a látványt és a teljesítményt még nem is vettük figyelembe. A gép meghajtásáról egy háromfázisú, 3700 W-os motor gondoskodik, közvetlen meghajtással. A talapzat megdöntésével lehetséges a szalag futását beállítani, valamint a karos mechanizmussal egy mozdulat csak az elhasznált szalagok cseréje. Erre nagyon is szükség van, ugyanis a gép elképesztő módon, mindössze 1 perc alatt képes a 12 mm átmérőjű szerkezeti acélrúdból 266 millimétert eltüntetni. A teljesítmény útjába még egy reszelő, sőt, az előzőleg használt régi szalagcsiszoló sem állhat.

 

A projekt maga már kevésbé esik az otthoni barkácsolás kategóriába, ugyanis az építés kiaknázza egy jól felszerelt műhely adottságait. A maradék acélanyagból vízsugaras vágógép alakítja ki a csiszoló szerkezeti elemeit.

Tárgyasztalként egy hegesztőasztal darabja funkciónál, mely lehetővé teszi különféle készülékelemek, és szorítók használatát. Ezáltal a munkadarab megvezetése is egyszerű, sőt, még gérben is csiszolhatunk vele, ami a hegesztési előkészületeket nagyban megkönnyíti. A tárgyasztal emellett orsós mozgatással rendelkezik a könnyű beállíthatóság érdekében. A felfújható, gokart slick gumik és felni használata talán furcsán hat, de a fém kerekekkel ellentétben ez simább futást eredményez. A gumiprofil sajátosságából eredően egyfajta flexibilis laposszíjtárcsaként működik. A burkolat darabjai szintén vízvágógéppel, valamint hengerítéssel készülnek. A gép alsó forgácsgyűjtővel is rendelkezik, mely egyszerűen kihúzható és cserélhető a tisztább műhelyért. A motor áramellátásáról és a fordulatszám beállításáról egy frekvenciaváltó gondoskodik. Ez szintén helyet kap a gép oldalán. A végső összeszerelés előtt egy porfestés ad merész megjelenést a gépnek.

Gokart_2

A műhelyben fellelt, nem használt alkatrészek és alapanyagok néha jó alapot kínálnak egy hasonló projekt megvalósítására. A végeredmény pedig egy olyan általunk épített szerkezet, amit a mindennapos munka során is aktívan használni fogunk. Vajon mi mit találunk a saját műhelyünkben?

További információ:

A Fireball Tool YouTube-csatornáján.

Megosztás
[
    ]