Méréstechnika: az új DYNAMIC 9D LADAR az API-tól

Az áttörést jelentő LADAR technológia új mércét állít fel az érintésmentes optikai dimenziós méréstechnikában a gyártóipar számára.

 

A Control 2022 kiállításon az API bemutatta a DYNAMIC 9D LADAR-t, egy innovatív lézeres észlelési és távolságmérő rendszert, amely méret szerinti adatokat és felületgeometriai adatokat egyaránt rögzít. Ez olyan áttörést jelentő technológiát tartalmaz, amely forradalmasítja az automatizált gyártásközi méréseket. A szabadalom alatt álló Dynamic 9D LADAR a világ első interferometrián alapuló LADAR rendszerét kínálja, amely magában foglalja az optikai frekvenciaszaggatású interferometria (OFCI) technológiát. A 9D LADAR pontos gyártásközi adatgyűjtése a következő generációs méretellenőrzési megoldást reprezentálja. A 9D LADAR mind a méret-, mind a felületgeometriai adatokat rögzíti, ezzel az autóipart, a repülőgépipart és a szállítmányozási iparágakat célozza meg. A Dynamic 9D LADAR felváltja a hagyományos, gyártósoron kívüli, nagyméretű koordináta mérőgépeket (CMM), valamint a gyártósor közeli és a gyártósori vizsgálati megoldásokat is, amelyek mind az optikai lézervonalas, mind a strukturált optikai szkennereket alkalmazzák.

API_LADAR9_3

A DYNAMIC 9D LADAR mind a méret, mind a felület geometriáját rögzíti

A kéttengelyes 9D LADAR rendszerek lenyűgöző, 20 000 pont/másodperc sebességgel dolgozzák fel a mért adatokat 0,2 másodperc/cm2 szkennelési sebességgel. Ezenkívül a 9D LADAR nagy dinamikus tartománya érzéketlen a célpont reflexiójára, képes mérni az áttetsző anyagokat, és akár 85 fokos beesési szöggel is képes mérni a céltárgyakat. A nagy sűrűségű raszteres szkennelés akár 50 sor/másodperc sebességet is biztosít, 0,1 mm-es sortávolsággal. A 9D LADAR beépített, méretarány referenciarendszere páratlan, mindössze 6 µm/m-es 2D-s és 3D-s pontosságot biztosít, amely összehasonlítható a viszonyítási alapul szolgáló, nagyméretű CMM-ekkel.

A Dynamic 9D LADAR kompakt kialakítású, mindössze 10,4 kg tömegű, integrált vezérlőt tartalmaz Ethernet-kommunikációval, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes integrációt a portál CMM-szánrendszerekkel vagy a 6 tengelyes ipari robotokkal, beleértve a 7 tengelyes sínre szerelt konfigurációkat is.

A 9D LADAR iVision intelligens kamerarendszere azonnal megjeleníti az alkatrészt az automatizált szkennelési útvonaltervezéshez, automatizált funkciókat és célzott területmérést, valamint távoli mérési műveletek megvalósíthatóságát is biztosítva.

A 9D LADAR lézersugár-pontmérete mindössze 32 µm, és 3 modellváltozatban érhető el a kívánt alkalmazási mérési tartomány alapján, amelyek a következők: LD-8: 0,5-8 m tartomány, LD-15: 1-15 m tartomány és LD- 25: 1,5-25 m tartomány.

A korábbi lézerradar technológia nagy mintaátlagolást igényelt az elvárt pontosság érdekében, ezzel jelentősen lelassítva az adatgyűjtési sebességet. Emiatt a pontosság és a teljesítmény nagymértékben függ a felületi visszaverődéstől, a beesési szögtől és a háttérzajtól a gyártási környezetben.

Az API által kifejlesztett új LADAR technológia 20 kHz-es frekvenciájú lézeres szaggatást használ az optikai interferencia széles spektrumának generálására, így a céltávolság pontosan 100-szor nagyobb érzékenységgel érzékelhető, valamint megszünteti a felületi visszaverődéssel, lassú sebességgel, korlátozott pontossággal, korlátozott beesési szögekkel és a zajérzékenységgel kapcsolatos múltbéli problémákat, amik elavulttá teszik a hagyományos lézeres radarrendszereket.

Az API Dynamic 9D LADAR X, Y, Z, I, J, K adatokat szolgáltat minden egyes generált felhőponthoz, valamint R, G, B adatok hozzáadásával lehetővé teszi, hogy a beszkennelt adatok közvetlenül a rögzített kameraképen jelenjenek meg. Ez az egyedülálló képesség lehetővé teszi a jellegzetes háttérszínkontraszt, felületi vektorok, felületi érdesség és további jellemzők megjelenítését, amelyeket nehéz elkülöníteni csak a szabványos 3D pontfelhő adatokkal.

API_LADAR9_4

MINŐSÉGI 4.0 ALKALMAZÁSOK SZÁLLÍTÁSA

Automatizált hordozható mérések

A 9D LADAR kompakt mérete és könnyű felépítése lehetővé teszi, hogy a műszert közvetlenül a gyártási helyszínekre vigyék, biztosítva ezzel az automatizált mérés gyors és minimális beállítási idővel történő elvégzését. A jelenlegi kézi vezérlés által tapintható és optikai mérőeszközök mérési változékonysága minden mérés automatikus végrehajtásával megszűnik.

Automatizált CMM mérések

A CMM továbbra is a gyártó szervezetek igáslova marad a pontosságának köszönhetően, de a lassú mérési sebesség miatt jellemzően leválasztják a gyártási folyamatról. A Dynamic 9D LADAR zökkenőmentesen integrálható egy nagyméretű portál- vagy híd rendszerű CMM-be, amely nagy sebességű optikai mérési megoldást kínál, szemben a komplex CMM programozással, és 10-szeresére csökkenti a CMM mérési ciklusokat.

API_LADAR9_2

9D LADAR gyártósori karosszériaellenőrzést végez

Automatizált robotmérések

Az érintésmentes lézerradar technológia már bebizonyította, hogy képes az autóalkatrészek mérésére, beleértve a teljes „Body-in-White” (karosszéria összeállítva, még festés előtt) állapotot is, így ideális a gyártósorok melletti, teljesen automatizált, CMM-mel egyenértékű mérésekhez. A 9D LADAR precíziós automatizált, nagy sebességű raszteres szkennelése felületi geometriai pontfelhő adatgyűjtést, valamint az autóiparban, a karosszériaelemek hézag- és illesztésvizsgálatakor elérhető méretbeli adatokat egyaránt biztosít. A 9D LADAR megnövelt sebessége és adatgyűjtési aránya drámaian növeli a termelés ütemezésének lehetőségét. A rendszerek a gyártósor közelében és a gyártósor mentén is telepíthetők. Az API a robotok helymeghatározásának dinamikus nyomon követését kínálja a 6DoF RADIAN Laser Tracker segítségével, amely pontos valós idejű robotpozícionálást biztosít. Az új API Dynamic 9D LADAR drasztikusan megnövekedett mérési teljesítményt és termelékenységet biztosít minden autóipari alkalmazáshoz.

Multi-LADAR – soron belüli BIW ellenőrzés

A 9D LADAR nagy szkennelési sebessége és sokoldalúsága lehetővé teszi az ellenőrzési paradigmaváltást azáltal, hogy teljesen programozható mérési megoldást kínál, amely teljes körű egyedi karosszéria-ellenőrzést tesz lehetővé, beleértve a kritikus, karosszériaelemek hézag- és illesztésvizsgálatát is, valamint az átfogó folyamatvezérlési adatokkal együtt, amelyek minőségi 4.0 adaptív vezérlést biztosítanak a műveletek számára.

API_LADAR9_1

Automatizált gyártósori ellenőrzések 9D LADAR-ral

Valódi színnel rendelkező Digitális Iker

A 9D LADAR mérési szkennelési útvonala automatikusan generálódik az API MeasurePro szoftverén belül, amely a generált pontfelhő adatokat valós időben rögzíti dinamikus képernyőn történő megjelenítéssel. A pontfelhő adatokból a sajátosságok és felületek geometriai elemzése közvetlenül a MeasurePro-ban, vagy az összes, jelentősebb harmadik féltől származó szoftveren belül elvégezhető, valamint a mért alkatrész digitális ikertestvérének létrehozása a névleges rész CAD adatokkal való közvetlen összehasonlítás útján. A generált pontfelhőben található egyedi RGB adatok lehetővé teszik a beszkennelt rész teljes színének megfelelő megjelenítését, kiemelve a felületi eltéréseket, és megismételve a fizikai rész hiteles színét.

Az API partnere ügyfeleinknek, és egyedi automatizált méréstechnikai megoldásokat kínál valós gyártási környezetekhez.

ForrásAPI

További információ:

Az API Metrology hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]