Menetkészítés esztergán – egyedi megoldással Gépműhely

Bár az esztergák beépített menetvágó funkcióval rendelkeznek, mégis létezik egy másik módszer, melynek segítségével egyszerűen és gyorsan készíthetők pontos külső és belső menetek.

 

A Gépműhely YouTube-csatorna évadzáró adásában egy újabb praktikus forgácsolási megoldást mutat be, melyet az esztergával rendelkezők otthon is könnyen alkalmazhatnak.

Gepmuhely_3

Mitévők legyünk, ha esztergálás során menetmegmunkálást kell végeznünk? Az esztergagép rögtön adja magát, hiszen az áttételei segítségével bármely szabványos (vagy akár egyedi) menetet elkészíthetünk. Ebben az esetben viszont némi tapasztalatra és tudásra is szükségünk van. A megfelelő külső, illetve belső átmérő kialakítása kiemelt fontosságú, hiszen az egyszerűbb késeket tekintve a menetcsúcsok már itt kialakításra kerülnek. Ezen felül a megfelelő fogásmélységet és előtolás értéket is magunknak kell kiszámolni és beállítani. Így a gépi menetvágással a menetek lassan, a hossz-szán többszöri elmozdulásával jönnek csak létre.

 

A gépi menetvágás lehetőséget biztosít bármely átmérőjű menetek kialakítására, azonban mi a helyzet, ha sok, és emellett kisebb méretű külső, vagy belső menetet kell megmunkálnunk, esetlegesen rúdanyagba? Itt jöhet a képbe a kézi vezetőkészülék. Ezzel a technológiával a kézi, illetve gépi menetfútók és menetmetszők egy megvezető készülékbe kerülnek befogásra. A szerkezet a szegnyeregre kúposan csatlakozik, így az egytengelyűség a rögzítéssel együtt meg is valósul. A menet kialakításához először megesztergáljuk, vagy kifúrjuk a megfelelő átmérőt, majd a készülékbe rögzítjük a kívánt menetmetszőt, vagy fúrót. Ezt kézzel a forgó munkadarabnak tolva a szerszám ráhúzza magát a munkadarabra, a forgácsoláshoz szükséges nyomatékot pedig mi magunk, a recézett felület megfogásával biztosítjuk.

Gepmuhely_4

A szerkezet sajátossága, hogy a megvezetés mellett egyfajta biztonsági funkcióval is rendelkezik, a készükéket elengedve az elforog és a menetvágás is megáll. Ily módon a gépen ütközni szinte lehetetlen. Az eszterga forgásirányának megfordításával letekerhetjük a menetmetszőt a kész menetről.

További előnye a megoldásnak, hogy akár otthon, kisebb tapasztalattal már elkészíthető a szükséges vezetőkészülék. A hengeres munkadarab több illesztett mérettel is rendelkezik, mely jó gyakorlás lehet otthoni projektek alkalmával. Utána pedig egy sokáig használható, praktikus szerszámmal is bővülhet műhelyünk.

ForrásGépműhely

További információ:

A Gépműhely YouTube csatornáján.

Megosztás
[
    ]