Massless prototyping – virtuális prototípusok, a kiterjesztett valóság segítségével

A polySpectra új fejlesztése felgyorsítja a design-ciklusokat, csökkenti a fejlesztési költségeket és a hulladéktermelést.

 

A legkörültekintőbb tervezés ellenére sem sikerül mindig elsőre megalkotni az ideális terméket a CAD szoftverben, mielőtt az a képernyőről a való világba kerülne át. Gyakran előfordul, hogy mindent teljesen átgondoltnak vélünk, majd a prototípust kézbe véve jön a felismerés, hogy „erre miért nem gondoltam?”

Massless_prototyping_1

A kiterjesztett valóság segítségével azonban ezek a problémák másodpercek alatt felfedezhetők, hiszen nincs szükség fizikai prototípus gyártására. A technológia használata a tervezésben teljesen új jelentést ad a Rapid Prototyping kifejezésnek.

Sokan használják a 3D nyomtatást egyfajta „így fog kinézni” tárgy legyártására, ami kézbevehető és tanulmányozható. Utána azonban további haszna nincs az anyagnak. Eldobhatjuk a hulladékba, jobb esetben egyes cégek képesek újrahasznosítani 3D nyomtatott modelljeinket, például új filament formájában.

A ma már több, mint 4 milliárd mobileszközt számláló világon, a legtöbb esetben nincs is szükség minden prototípust legyártani. A legtöbb eszköz képes valamiféle AR támogatásra, ami azt jelenti, hogy ha az utóbbi 10 évben valaki rendelkezett ilyen eszközzel, az minden bizonnyal képes erre.

Ez tehát a tömegmentes prototípus. Az AR minden bizonnyal nem tud minden problémát megoldani, mégis, előnyös eszköz lehet minden tervező és mérnök számára. Jöjjön néhány módszer, amivel a kiterjesztett valóság képes csökkenteni a kiadásokat, a fosszilis lábnyommal együtt.

Villámgyors iteráció

A 3D nyomtatás természetesen gyorsabb, mint viaszból kifaragni a modelleket. Ezzel szemben az AR viszont azonnal használható. Másodperceken belül a modell a saját íróasztalunkon megtekinthető. Láthatjuk a térbeli elhelyezkedését, más tárgyakhoz viszonyított méretét és kinézetét a való világban.

Prototípustervezés menet közben

A legjobb ötletek általában munkából hazafelé menet jönnek. Mindenki másképp működik és gondolkodik, de ha van egy módszer, ami lehetőséget biztosít a munkavégzésre bárhol és bármikor, az csak még hatékonyabbá teszi a tervezést a munkahelyen kívül is.

Massless_prototyping_2

Gyors visszajelzés a megrendelőktől

Személyesen, vagy akár távolléti kapcsolatban, az AR technológiával azonnal visszajelzés kapható a tömegmentes prototípusról. Vége az elveszett csomagoknak, a legyártott tárgyaknak, melyet a megrendelő azonnal elutasít. A designok tanulmányozása akár a tengerparton is történhet az iroda helyett. A támogatás pedig tényleg univerzális. Az okoseszközök böngészőjéből működő szoftvert egyszerűsége révén az idősebbek is könnyen használhatják.

Massless_prototyping_3

Nincs szükség modellezési tudásra

A CAD modellezés merőben más, mint az animációhoz, vagy renderekhez használt felületmodellezés. A polySpectra használatához nem kell semmilyen új módszert megtanulni. Elég egy .STL fájlt feltölteni az online rendszerbe, és máris előáll az ingyenes tömegmentes prototípus. A programban a modell színe, fémes felülete, és érdessége is beállítható, így a kinézete azonnal megtekinthető a valós környezetünkben.

„A mi küldetésünk az, hogy 2050-re 25%-kal csökkentsük a globális energiafelhasználást a digitális gyártás segítségével” – mondta Raymond Weitekamp, a polySpectra alapítója. „A PolySpectra AR egy kis lépés ebbe az irányba: Ahelyett, hogy energiát és pénzt pazarolnánk a prototípusok 3D nyomtatására, felhasználóink azonnal és ingyenesen megtekinthetik a terveiket. Ez önmagában nyilván nem fogja megállítani a klímaváltozást. Azonban ugyanúgy, ahogyan ma már teljesen megszokottá vált, hogy megkérdőjelezzük, hogy szükséges-e a fizikailag az irodába ingázni, reméljük, hogy a mérnököket arra inspiráljuk, hogy megkérdőjelezzék, a terméktervezés legkorábbi szakaszában valóban szükség van-e fizikai prototípusra.”

Forrás:

https://www.wevolver.com/article/massless-prototyping-with-augmented-reality

Megosztás
[
    ]