Javítson, ne gyártson újat! Az automatizált LMD technológiával

A gazdasági és ökológiai fenntarthatóság növelése szempontjából az LMD technológia kulcsfontosságú szerepet tölthet be. Ha új szerszámok és alkatrészek készítése helyett a javítás a cél, a Laser Metal Deposition/LMD egy bevált technológia, melynek potenciálja egyre nő, és egyre újabb alkalmazási területeken vetik be. A CHIRON Group OPEN HOUSE 2022 “reFORM” workshopja az LMD javítási folyamatok automatizálására összpontosított. A technológia bevezetése a gyártási, javítási folyamatokba jelentős előnyökkel járhat, hiszen a műveleti idők lecsökkennek, így aki sikeresen beépíti portfóliójába a technológiát, annak cége sokkal fenntarthatóbb működésre lehet képes.

Az LMD technológia fémpor, vagy huzal segítségével képes anyagot felvinni ezzel additív gyártást megvalósítva. A művelet meghatározó tulajdonságai a pásztázási sebesség és a rétegvastagság. Akár forgácsolással, akár additív gyártással, a nap végén az alkatrészt a kívánt minőségben és költséghatékonysággal kell előállítani, szem előtt tartva emellett az energetikai és fenntarthatósági követelményeket.

Kiemelkedő hozzáértés és szakértelem az LMD technológiával kapcsolatosan a »reFORM« workshopon Tuttlingenben (balról jobbra): Till Oeschger (CHIRON Group SE), Cedric Badenhagen (Siemens AG), Dominik Hipp (Hammerwerk Fridingen GmbH), Dr. Michael Nolde (Capilla Schweißmaterialien GmbH), Prof. Dr. Hadi Mozaffari-Jovein (Furtwangen Egyetem) és Axel Boi (CHIRON Group SE).

Kiemelkedő hozzáértés és szakértelem az LMD technológiával kapcsolatosan, a »reFORM« workshopon, Tuttlingenben (balról jobbra): Till Oeschger (CHIRON Group SE), Cedric Badenhagen (Siemens AG), Dominik Hipp (Hammerwerk Fridingen GmbH), Dr. Michael Nolde (Capilla Schweißmaterialien GmbH), Prof. Dr. Hadi Mozaffari-Jovein (Furtwangen Egyetem) és Axel Boi (CHIRON Group SE).

LMD folyamattechnológia – automatizált javítási műveletek

A CHIRON Group “reFORM” workshopján a németországi Tuttlingenben számos szakértő képviseltette magát, akik az automatizált LMD-folyamatok követelményeiről és azokban rejlő lehetőségekről beszélgettek. Cedric Bardenhagen, a Siemens AG Key Account Managere az additív gyártási folyamatok programozásáról tartott előadásában a következőkről beszélt: Egy újonnan gyártott, 500 mm átmérőjű és 230 kg tömegű fogaskerék teljes gyártási folyamata során majdnem 2000 kW/h-ra volt szükség. Az energia 90 százalékát az acélgyártás és a szerszám kovácsolása igényli, a fennmaradó tíz százalékot a megmunkálás és az utókezelés. Ehhez képest egy újrahasznosított acélból készült fogaskerék a gyártási energiájának „csak” 39 százalékát fogyasztja. Ha pedig egy ilyen fogaskereket automatizált LMD-eljárással javítunk, akkor egy új fogaskerék energiaigényének mindössze 17 százalékára, illetve egy újrahasznosított fogaskerék energiaigényének 42 százalékára lesz szükség ahhoz, hogy ezzel a javított alkatrésszel például egy szélturbinát újra üzembe helyezzünk. Látható, hogy az additív gyártással történő alkatrészjavítás rendkívül pozitívan hat az ökológiai lábnyomra.

Fogaskerék a fenntartható, automatizált LMD technológiával gyártott új fogazattal.

Fogaskerék a fenntartható, automatizált LMD technológiával gyártott új fogazattal.

Alapanyagok és hegesztés – azaz mennyit számít a gyártástudomány

A fémmegmunkáláshoz, kovácsoláshoz használt szerszámokhoz általában hőálló krómacélokat használnak. A feszültségek, amelyeknek egy alakító szerszám ki van téve, nagyon eltérőek lehetnek. Legyen szó akár egy 250 tonnás generátortengely gyártásához használt hegesztőszerszámról, akár egy varrat nélküli gyűrűk gyártásához használt kúphengerről – a fellépő igénybevételek minden esetben eltérőek. Dr. Michael Nolde, a Capilla Schweißmaterialien GmbH igazgatósági tagja ezt egy teljesen automatizált kovácsolóüzem példáján keresztül mutatta be, a kovácsolási nyersdarabtól a kész alkatrészig levezetve. Az ülék és a szerszám kopásállóbbá tétele érdekében különböző hegesztési eljárásokkal vas-, kobalt- vagy nikkelötvözetekből készült védőrétegeket alkalmaznak. Az, hogy mit kell figyelembe venni anyag- és eljárástechnológiai szempontból új szerszámok gyártásakor, vagy az elhasználódott szerszámok javításakor (pl. törések és kopott lyukasztószerszámok) önmagában is komoly feladat. Ez azonban az egyetlen módja a jó forma- és szerszámminőség elérésének, melynek eredménye a hosszú élettartam. Az ilyen eljárással kezelt elemek meghaladják az új, nem hegesztett kovácsszerszámok élettartamát. Ez az egyik előnye az automatizált LMD-folyamatok használatának. A workshop mintegy 30 résztvevője az elmúlt 40 év tapasztalatával gazdagodhatott egyazon rendezvényen, az előadók révén.

Többfunkciós rendszer az automatizált LMD folyamathoz – az AM Cube 3D fémnyomtató a gyakorlatban is bizonyított

A CHIRON Group Additive Manufacturing csapata, akik a workshop házigazdái is voltak, fejlett, hegesztéssel kapcsolatos tudásanyagot használtak fel az AM Cube kifejlesztéséhez. A manapság rendelkezésre álló anyagok széles választéka miatt a rendszer rugalmassága fontos kritérium egy automatizált LMD-eljárás esetében: A mindennapi gyakorlatban használt sok eltérő geometria és alapanyag okán előnyös, ha a rendszer egyszerűen cserélhető fúvókákkal rendelkezik, melyekből akár három is helyet kaphat a gépen. Néha a fémpor a preferált hegesztőanyag, máskor a huzal, így a felhasználónak minden lehetősége megvan a megfelelő kombináció kiválasztására.

Az AM Cube 3D fémnyomtató munkatere a rárögzített dugattyúhajtókar-szerszámmal, melyet a demonstráció előtt előmelegítettek a megmunkálási hőmérsékletre.

Az AM Cube 3D fémnyomtató munkatere a rögzített dugattyúhajtókar-szerszámmal, melyet a demonstráció előtt előmelegítettek a megmunkálási hőmérsékletre.

Dominik Hipp, a Hammerwerk Fridingen GmbH szerszámgyártási vezetője a technológia egyik felhasználója. Feladata, hogy garantálni tudja a napi 200 tonna körüli gyártási mennyiséget. A CHIRON Grouppal együtt számos projekten dolgozik, többek között kivágógyűrűk javításán. „Az AM Cube automatizált hegesztése megfelel a minőségi követelményeinknek, és 2,5-3-szorosára növeli az élettartamot.” számol be előadásában Hipp. „Az LMD-vel végzett javítás automatizálásának másik döntő tényezője az volt, hogy a kézi hegesztéshez alig áll rendelkezésre szakember. Most, hogy az automatizált folyamat már működik, fontos, hogy a dolgozókat megismertessük az LMD eljárással, hogy a jövőben még több szerszámot tudjunk javítani, így erősítve termékeink minőségét és emellett csökkentve az ökológiai lábnyomunkat” – mondja Dominik Hipp.

Kivágógyűrű automatizált javítása. Az eredmény kevesebb anyaghasználattal és megnövekedett élettartammal jár.

Kivágógyűrű automatizált javítása. Az eredmény kevesebb anyaghasználattal és megnövekedett élettartammal jár.

Az adat kulcsfontosságú – alapismeretek, vezérlés és digitális rendszerek kombinációja

„A folyamatirányítás és a hatékony adatáramlás elengedhetetlen az automatizált LMD-megoldásokhoz” – erről Till Oeschger, a CHIRON Group AM Cube projektmenedzsere is meg van győződve. A téma mikéntjét Prof. Dr. Hadi Mozaffari-Jovein, a Furtwangeni Egyetem anyagtudósa rendkívül meggyőző előadásában mutatta be A workshop résztvevői az előadásban számos hasznos témakörről hallhattak, az anyagok fizikai-, kémiai- és mechanikai követelményeitől egészen az ötvözött anyagok felrakóhegesztéséig. Számos tényező játszik össze, melyek közé végül azok a paraméterek és adatok is beletartoznak, amelyeket az alkatrész felépítésénél fel kell használni ahhoz, hogy az automatizált LMD-folyamatok biztonságosak és reprodukálhatók legyenek.

Till Oeschger, a CHIRON Group Projekt Managere a vizuális és termikus monitorozási rendszert, a VisioLine AM-et ismerteti a workshopon résztvevőknek.

Till Oeschger, a CHIRON Group Projekt Managere a vizuális és termikus monitorozási rendszert, a VisioLine AM-et ismerteti a workshopon résztvevőknek.

Ezek az adatok több szinten is értékesek. A Siemens NX CAM segítségével a megmunkálási folyamatok kényelmesen programozhatók a rendszer- és munkadarabadatokkal, és a digitális iker segítségével előre szimulálhatók. A hibamentes és már optimalizált program 1:1-ben átvihető a berendezésre. „Egy kivágógyűrű CAD/CAM programozásának időigénye jó 90 perc, és ez már gyorsnak mondható” – hangsúlyozza Quentin Leibinger, a CHIRON Group alkalmazásmérnöke. Az adatok a gépen történő megmunkálás során is fontos szerepet játszanak. A CHIRON Group két új digitális rendszerén keresztül minden releváns folyamatadatot rögzít: A DataLine AM azt jelenti, hogy az összes releváns folyamatadat folyamatosan és valós időben megjeleníthető, rögzíthető és dokumentálható egy kompakt jelentésben. Ez lehetővé teszi a termék- és folyamatminőség pontos értékelését. A VisioLine AM több kamerarendszer által rögzített videofájlt jelenít meg és ment el. A paraméterek és tűréshatárok bevitele után ezek referenciaadatként szolgálnak, és bármilyen eltérés esetén a rendszer azonnali, célzott lépéseket tehet. Ez rendkívül nagy előny a dolgozó számára. Leibinger és Oeschger egyetértenek: az adatok folyamatos gyűjtése és elemzése nagyban segíti az ideális technológia meghatározását.

Különleges, LMD eljárást igénylő szerszámok Quentin Leibinger (a CHIRON Group Additive Manufacturing mérnöke) tolmácsolásában.

Különleges, LMD eljárást igénylő szerszámok Quentin Leibinger (a CHIRON Group Additive Manufacturing mérnöke) tolmácsolásában.

A kulcsrakész megoldás – gyártásindítás akár egy gombnyomásra

Ha egy mondatban kellene átadni a hallottakat egy cég dolgozóinak, a jelmondat a következő lenne: “Javíts, ne gyárts újat!” Az LMD technológia implementálása kétségkívül komplex feladat. A forgácsolási eljárásokhoz hasonlóan azonban a technológiai partnerek, a szakértői tudás és a közös projektekből származó tapasztalat új, innovatív megoldásokat tesznek lehetővé. A workshopon elért eredmények és a megszerzett ismeretek is jó alapot teremtettek ahhoz, hogy elinduljon ez a folyamat. A technológia a jövőbeli fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú lesz.

image5

Bernd Risse, a Werkzeugtechnik Plettenberg GmbH & Co. KG üzemvezetője és workshop résztvevő:

„Ez egy rendkívül érdekes workshop, amely átláthatóan mutatta be az LMD lehetőségeit a kovácsszerszámok javításában. Kovácsszerszám gyártóként, a workshop még inkább meggyőzött minket arról, hogy folytassuk és fokozzuk a CHIRON csoporttal már megkezdett együttműködésünket. Számunkra a 3D nyomtatás sorozatos alkalmazása a javítóhegesztéshez egy olyan további fejlesztés, amelynek mind stratégiai, mind technológiai szempontból nagy jelentősége van.”

ForrásRolatast

További információ:

A CHIRON hivatalos hazai forgalmazója, a Rolatast Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]