Hogyan lehet vizes fóliával festeni?

A VTN (víz transzfer nyomás) technológiás festés az egyik legjobb megoldás, ha egyedi mintával szeretnénk ellátni bonyolult felületű alkatrészeket.

Korábbi cikkünket az alábbi linken olvashatja.

VTN_3

A technológia lényege, hogy a festékmintát tartalmazó fóliát vízre kell fektetni, ahol a fólia egy aktivátor anyag hatására feloldódik és csak a festék marad a víz felületén. A festendő tárgyat már “csak” bele kell engedni a medencébe a festéken keresztül, és a víz elvégzi az alapos és pontos bevonatkészítést.

Ahogy a videóban is látható, tulajdonképpen bármilyen mintázat felvihető a felületekre. A rendelkezésre álló mintaválasztéknak köszönhetően pedig végtelenre nő a megvalósítható dekorációk száma.

 

A víz transzfer nyomással készült tárgyak először az autóiparban jelentek meg, a legtöbb fa hatású burkolati elemet ezzel az eljárással készítették, majd egyre jobban elterjedt a különböző mindennapi használati tárgyak között is. A technológia igazi előnye a széleskörű alkalmazhatóság, mivel bármilyen felület bevonható, amit vízbe lehet helyezni. Valamint az, hogy nem nagyon lehet olyan alakzatot találni, ami túl bonyolult lenne a festék felviteléhez. Különösen hatékony, ha ismétlődő, szabálytalan mintákról van szó, hiszen íves felületeket beborítva, a minták valamelyest torzulni fognak, ami vinyl-fóliázás, vagy matricázás esetén nehézséget okoz. Ahhoz, hogy a felület hosszan tartó, jó minőségben megmaradjon, érdemes a festés után még védőbevonattal ellátni.

VTN_2

A bevonni kívánt test a teljes festési műveleten keresztülmegy, így a felületelőkészítésen, alapozáson a tényleges festésen és a lakkozáson. A bevonás előtt a PVA alapú fóliaréteget, – melyre latex-, vagy pigmentalapú festékkel nyomják a kívánt mintákat – a víz felszínére fektetik. Az ajánlott 32 °C-os vízhőmérséklet mellett a vízoldható fóliára pár perc után ráfújják az aktivátort. A fólia ekkor folyékony állapotú lesz, és kezdődhet a mártás. A víz felületi feszültsége egyben tartja a mintázatot, ami azt is lehetővé teszi, hogy a merítés a szabálytalan formákat is lekövesse. A nem kívánt festékanyagot a vízben elkeverik és kiemelik a darabot, amit hagynak megszáradni. A réteg tapadását az aktivátor teszi lehetővé, ami talán a legkritikusabb része a folyamatnak. Túl kevés, vagy túl sok használata esetén nem jön létre megfelelő tapadás a felületen, így némi kísérletezés szükséges pár feláldozhatóbb darabon.

 

Szerencsére már Magyarországon is elterjedt az efféle dekorációs megoldás. Csak rá kell keresnünk a VTN kifejezésre és máris válogathatunk a mintázatok között. Aki elég magabiztosnak érzi magát, még otthon is kipróbálhatja ezt a technikát. A művelethez egy viszonylag mély kádra, a fóliára, és az aktivátorspray-re van szükségünk. Ajánlatos még megfelelő felülettisztítást és alapozást végezni a festendő tárgyon, majd a művelet végén lakkréteget is érdemes alkalmazni.

Forrás:hgarts.com, Donut Media

Megosztás
[
    ]