Elektromos roller – házilag

Az E-mobilitás betörése a személyi közlekedésbe egyre népszerűbbé teszi a rollereket és egyéb járműveket. Így a korábban játék szintjén megragadt “hoverboardok” is előkerülnek, amik ügyes alkotói kezek között új életre kelhetnek.

 

A korábban nagy népszerűségnek örvendő, inkább játékszerként használt önegyensúlyozó Hoverboard az utóbbi években jócskán feledésbe merült. A sokszor rossz hírnévre szert tett hírhedt szerkezet a gyenge minőségű konstrukció miatt hajlamos volt lángra kapni, és a hibás működésből eredő balesetek sem voltak ritkák. Az elfeledett eszközök azonban szakértő kezek között más formában újjászületve tovább szolgálhatják gazdáikat.

A Made by Madman Youtube csatornán található barkácsprojektek egyike is egy önegyensúlyozó deszka rollerré alakítását mutatja be. Az upcycleing-nek is betudható kezdeményezést manapság sok alkotó követi, minek során egy gyengébb, kisebb értékű, már nem használható eszköz új külsőt nyer, ezáltal az elektronikai hulladékok is továbbhasználatra kerülnek, ami még az újrahasznosításnál is jobb lehetőség.

Elektromos_roller_3

A hoverboardban lévő agymotorok és kerekek meglepően nagy nyomaték kifejtésére alkalmasak, hiszen eredeti funkciójuk mellett egy felnőttet is képesek egy helyben kiegyensúlyozni. Ezeket egy rollerbe építve arányaiban nagyobb nyomatékot kapunk, hiszen itt nincs szükség nagy nyomatékértékekre akár álló helyzetben, mivel itt csak a kerekek hajtása a cél. Gondolhatnánk, hogy egy ilyen projekt igen jelentős műszaki tudást és tapasztalatot igényel, azonban talán a mechanikai szerkezet megépítése a legnagyobb kihívás. Manapság már széles körben elérhetők olyan kitek, melyek számos akkumulátor- és motortípust támogatnak, így az elektronikai rész többé kevésbé kész modulokból összeállítható. Az ily módon, a felhasználó igényei alapján összeválogatott komponensek messze jobb alternatívaként szolgálnak, mint bármely, gyártótól származó elektromobilitási eszköz.

Elektromos_roller_1

Ebben különösen nagy pozitívum a szervizelhetőség, ami sok gyártó által kevésbe biztosított szegmens, mely olykor bosszantó helyzetekbe sodorhatja a termékekért rajongó felhasználókat. Ezt a saját építésű járművek teljes mértékben ki tudják küszöböni, egyszerű javíthatóságukkal, teljeskörű felhasználói diagnosztikával, és a folyamatos fejlesztés lehetőségével.

A folyamat a donorgép szétszedésével indul, ebből csak a motorok és egyben a kerekek és gumik kerülnek felhasználásra. A roller villás kerékrögzítése miatt új tengelyek gyártása is szükséges, ezek esztergán készülnek, utána pedig az edzés következik, olajban hűtéses módszerrel.

Elektromos_roller_4

A roller váza alumíniumlemezekből, hegesztéssel és hajlítással kerül legyártásra, a végső formák, lekerekítések pedig a gondos csiszolgatás eredményei. A mellső villákhoz bicikli teleszkópok kerülnek átalakításra, míg érdekes módon, a hátsó felfüggesztést kerékpár pedálok hajtókarjából átalakítva készítik el. A további burkolati elemek, például sárvédők pedig aprólékos, kézi lemezalakítással nyerik el végső alakjukat. Az ily módon összkerékhajtású roller mindkét kerekére tárcsaféket is kapott. A legyártott szerkezet ezután szétszerelésre kerül, majd szemcseszórás után megjelenését a porfestés emeli még magasabb szintre. Az elektronika bekötése után pedig kezdődhet a tesztelés és az igény szerinti további finomhangolás.

Elektromos_roller_5

Látható hát, hogy manapság, ha rendelkezünk kellő műszaki vénával, na meg néhány szerszámmal, nem jelent gondolt otthoni, vagy inkább műhelyi körülmények között egy nagy teljesítményű elektromos roller összeállítása sem.

ForrásCNCMedia

Megosztás
[
    ]