Digitális, jövővezérelt megmunkálás

A 2022. szeptember 13. és 17. között a Messe Stuttgartban megrendezett AMB kiállításon találkoznak a fémmegmunkálási ipar nagyjai. A SCHUNK is része annak a közösségnek, amely szenvedéllyel és elkötelezettséggel áll a fémfeldolgozáshoz. Hosszú szünet után ez a közösség végre újra személyesen is találkozik. A technológia egyik vezető cégeként bemutatják a megmunkálás automatizálási és digitalizálási lehetőségeit, valamint a fenntartható és hatékony befogóeszközök terén elért új fejlesztéseiket.

 

SCHUNK_AMB_1

Az iTENDO² intelligens szerszámtartó valós időben szolgáltat adatokat a folyamatbiztos megmunkálás, a hosszabb szerszámélettartam és a kevesebb selejt érdekében.

A fémmegmunkálás nagy átalakuláson megy keresztül. A lappangó munkaerőhiány, az ellátási lánc problémái, a környezetvédelmi szempontok és az értékesítési piac ebből eredő változásai új követelményeket támasztanak az iparral szemben. Míg korábban kizárólag a pontosságra és az időmegtakarításra helyezték a hangsúlyt, ma már rugalmas megközelítésekre van szükség ahhoz, hogy kis mennyiségek feldolgozására vagy a feladatok költséghatékony módon történő végrehajtására is képesek legyenek a cégek. Az AMB-n a SCHUNK bemutatja, hogy milyen módszerekkel lehet hatékonyabbá, rugalmasabbá és fenntarthatóbbá tenni a fémmegmunkálási folyamatokat. A modularitás, a hálózatba kapcsolhatóság és az automatizálhatóság lehetővé tette, hogy a technológiában vezető cég integrált befogóeszközei egy teljesen új szintre lépjenek.

Rugalmas gépkiszolgálás

Az alkalmazási lehetőségek szakértője most még több lehetőséget kínál az automatizált gépkiszolgálás területén. A helyhez kötött TANDEM3 moduláris rendszer az új KRP3 központosító satuval mostantól egy további komponenssel rendelkezik a rugalmas munkadarab-befogáshoz. Ezzel az eszközzel mostantól a legszűkebb helyeken is automatikusan rögzíthetők a hengeres munkadarabok kívülről és belülről történő megfogás esetén is. A SCHUNK összes helyhez kötött befogójához hasonlóan ez is gyorsan és egyszerűen felszerelhető a VERO-S gyorsváltó palettarendszerre a konzolok segítségével, amely lehetővé teszi a szükség szerinti változtatásokat. A befogó-blokk hidraulikus (KRH), rugós (KRF) és elektromos (KRE) kivitelben is kapható. Ha Ön még a tervezésnél jár és szerszámgépének költséghatékony, részleges automatizálását szeretné megvalósítani Cobot segítségével, akkor az új MTB készletek egyszerű lehetőséget kínálnak a feladatra. A mellékelt megfogók és gépi működtetésű satuk fémforgácsoló megmunkáláshoz lettek igazítva, és robot-specifikus csatlakozóval is kombinálhatók.

SCHUNK_AMB_2

A helyhez kötött TANDEM3 moduláris rendszer immár egy kiegészítő komponenst is tartalmaz a rugalmas munkadarab befogáshoz automatizált gépi berakodásnál az új KRP3 centrikus szorítósatuval.

Átláthatóbb feldolgozás

A szenzoros modulokkal a SCHUNK most még nagyobb átláthatóságot kínál a befogásban. Ezek a modulok a működés közbeni befogási paramétereket továbbítják a rendszer számára. A VERO-S NSE-S3 138 gyorscserélő palettamodul például a SCHUNK portfóliójának része. A paletták jelenléte és a zárt, illetve nyitott modulban folyamatosan nyomon követhető, így a felhasználók bármikor szemrevételezhetik a folyamat állapotát. A SCHUNK mostantól további felügyeleti lehetőségeket kínál az NSE3 sorozat gyorscserélős palettamoduljaihoz is. Az új VERO-S AFS3 IOL szenzor azonosítja a mindenkori megfogási állapotot, és megbízhatóan jelenti, hogy a modulok oldva, vagy rögzítve vannak-e. Egy induktív jelenlétérzékelő azt is jelzi, hogy van-e paletta a modulok felett. Az elektronikus felügyeleti rendszer ezen intelligens interakciója nagyobb biztonságot nyújt a felhasználóknak az automatizált munkadarabrögzítés során. Az adatcsere az IO-Link interfészen keresztül történik.

Változatosság a munkadarab-megfogásban

A SCHUNK standján a ROTA-M flex 2+2 kézi működtetésű tokmányt is bemutatja. A ROTA-M flex 2+2 példátlan sokoldalúságot mutat és emellett kis karbantartást igényel. A középre záró 4-pofás tokmány hosszú kompenzáló lökettel rendelkezik. Legyen szó kerek, szögletes vagy szabálytalan alakú munkadarabokról, a szerkezet lehetővé teszi, hogy számtalan munkadarab-geometriát lehessen rögzíteni a megmunkálóközpontokon, egyetlen befogóeszközzel. A speciális tömítések megbízható szorítóerőt és hosszú karbantartási időközöket biztosítanak. Emiatt elő- és félgyártmányok megmunkálására is alkalmas, a továbbfejlesztés és optimalizáció által. Az új KSC3 kézi befogó-blokk nikkelezett alaptestének köszönhetően korrózióvédett, ezáltal nagyobb megbízhatósággal rendelkezik használat közben. A még laposabb kialakítás és a széles pofaválaszték így még szélesebb körű alkalmazási lehetőségeket kínál. A körbeágyazott orsó, valamint a tokmánypofák előre beállított tisztítási pozíciója csökkenti a karbantartási költségeket.

SCHUNK_AMB_3

A rugalmas ROTA THW3 pofás gyorscserélő tokmány kezeli az egyensúlyt a rövid beállítási idők és a rendkívül hosszú karbantartási intervallumok között.

Díjnyertes kiválóság és fenntarthatóság

A SCHUNK termékfejlesztései során leginkább az erőforrás- és energiatakarékos megoldásokra összpontosít. Az iF design díját elnyert ROTA THW3 gyors pofacserélős tokmány a rövid beállítási idő és a rendkívül hosszú karbantartási intervallum közötti legjobb egyensúlyt teremti meg. A fejlesztők mindvégig törekedtek a súlycsökkentésre, mely a felpörgési és fékezési erők csökkentésével kevesebb energiafelhasználással jár. A fejlett tömítések által akár 10-szer kevesebb kenőanyag-fogyasztás is elérhető, mint a hasonló esztergák esetén. Az AMB-n az intelligens iTENDO² szerszámbefogó is szerepet kap. A rendszer valós időben szolgáltat adatokat a megmunkált darabról közvetlenül, ezáltal a szerszámkopást korai szakaszában képes észlelni. A biztos megmunkálás mellett az intelligens szerszámbefogó hosszabb szerszámélettartamot és kevesebb selejtet biztosít. A SCHUNK a 2022-es német innovációs díjjal kitüntetett befogót mostantól egy új, iTENDO² easy connect változatban is kínálja, egyszerű interfésszel, amely a gép- és folyamatfelügyelethez kiválóan használható.

A Schunk az 1-es pavilon H30-as standján tekinthető meg az AMB kiállításon.

ForrásSCHUNK

További információ:

A SCHUNK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]