Bizonytalanságok és rekordok a szerszámgép- piacon

Friss információk a német szerszámgépiparról és annak piaci helyzetéről

Az olyan kiállítások, mint az AMB 2022 mindig az iparági hangulat egyfajta felmérőjeként működnek. A 2022. szeptember 13-17. között Stuttgartban megrendezésre kerülő eseményen olyan technikai- és kereskedelmi témák kerülnek megvitatásra, mint a bizonytalan ellátási láncok és szállítási határidők. A német szerszámgépgyártók szövetsége (VDW) előzetes áttekintést nyújt a piaci kockázatokról és annak hangulatáról.

Chiphiány, anyaghiány, instabil energiaellátás – ezek olyan kihívások, amelyekkel jelenleg minden gyártási ágazatban szembe kell nézni. Ennek ellenére a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag az ipar minden ágazata szeretne új gépekbe és megmunkálóeszközökbe beruházni. Annak ellenére, hogy a német szerszámgéppiac 2020-ban visszaesett a beérkező megrendelések terén, idén január és május között elképesztő, 40 százalékos növekedést regisztráltak. Ennek eredményeképpen a számok majdnem visszatértek a 2018-ban elért rekordértékhez.

AMB_18_P_080

A nehéz körülmények ellenére az iparág hajlandó beruházni a szerszámgépekbe.

A fellendülő elektronikai ágazat, az újjáéledő légiközlekedési ipar, az e-mobilitás irányába mutató tendencia, a környezetvédelmi és az energiaágazatba történő beruházások, valamint az ukrán-orosz konfliktus következtében a katonai költségvetések erőteljes növekedése mind hozzájárultak ezekhez a megrendelésekhez. A VDW piaci szakértői továbbá arra számítanak, hogy a chiphiány helyzet fokozatos javulásával a következő évben ismét növekedni fog a gyártástechnológia iránti kereslet az autóiparban és az alkatrészellátó iparban. A hangulat és igények mérésére legközelebb az AMB 2022 alkalmával nyílik lehetőségük a résztvevőknek, amelyet 2022. szeptember 13-17. között rendeznek Stuttgartban.

A rossz hír azonban az, hogy a szállítás adja leginkább a szűk keresztmetszetet. A szállítási határidők késedelme valószínűleg a következő évben is folytatódni fog. Ez számos, a szerszámgépekben és azok környezetében használt alkatrészre is hatással lesz. A német szövetségi statisztikai hivatal szerint a szerszámgépiparban a rendelésállomány körülbelül 12 hónapra szól. Ennek következtében a termelés az idén csak korlátozottan fog növekedni: A nyárra hét százalékos növekedést prognosztizálnak. Ha az ellátási láncok kölcsönhatásai fokozatosan ismét zökkenőmentesebbé válnak, akkor az iparág 2023-ban egy erős növekedést hozó évnek nézhet elébe.

Az ukrán konfliktus és a kínai zárlat hatásai

Júniusban az ifo üzleti klímaindex keretében megkérdezett német beruházási javakat gyártó vállalatok többsége “jónak” ítélte a helyzetet, bár a következő hat hónapra vonatkozó várakozások összességében továbbra is mérsékelten negatívak voltak. Egyértelmű, hogy az ukrajnai háború és a kínai zárlat következményei még mindig érezhetők a vállalatok számára.

A konfliktus kezdete óta eltelt időben az Oxford Economics – egy angol gazdaságkutató intézet – a világgazdaság hanyatlását prognosztizálta. A piaci megfigyelők most arra számítanak, hogy a 2022-es globális GDP 3,1 százalékkal, az ipari termelés pedig 3,4 százalékkal fog növekedni az ellátási láncok folyamatos feszültsége, valamint a magas anyag- és energiaárak közepette; ezek az adatok elmaradnak az idén tavaszi várakozásoktól.

Az AMB-n a szerszámgépipar termékinnovációi állnak a középpontban.

Az AMB-n a szerszámgépipar termékinnovációi állnak a középpontban.

A gazdasági mutatók – a beszerzési menedzserindex és az üzleti klímamutató – szintén a közeljövőben várható lassulás jeleit mutatják. A globális beszerzésimenedzser-index (PMI) júniusban 22 hónapos mélypontra esett. Ugyanakkor még mindig az 50-es érték felett van, amely – ha meghaladja – növekedést jelez. Pozitív jelek érkeztek Kínából, ahol az index öt hónap után elhagyta a recessziós zónát, és 51,7 pontra emelkedett. Az olyan piacok, mint Japán, Dél-Korea és India szintén a növekedési zónában maradtak a lendület gyengülése ellenére. Az euróövezet PMI-je szintén 22 havi mélypontra esett. Németország csaknem három pontot veszített, elérve az 52 pontos európai átlagot. Az index az Egyesült Államokban is csökkent. Az ipar különösen jól teljesített Hollandiában (55,1) és Svájcban (59,1). Ezzel szemben Lengyelországban (44,4) és Törökországban (48,1) feszültebb volt a helyzet.

A gázellátás sokat vitatott zavara is azt mutatja, hogy a bizonytalanság időszakát éljük, ezért a kockázatok nagyon magasak. Nagyon nehéz kiszámítani, hogy a földgázhiány milyen hatással lehet az ipari ellátási láncra; a változás azonban elkerülhetetlen, és ennek utóhatásai minden bizonnyal a szerszámgépek iránti keresletre is hatással lesznek. A VDW ezért azt ajánlja, hogy a vállalatok üzleti szempontból körültekintően járjanak el, és készüljenek fel egy esetleges jelentős visszaesésre.

A VDW programjai az AMB kiállításon

A VDW idén is számos programmal vesz részt az AMB-n, például a Német Fiatal Gépipari Tehetségekért Alapítvány (NWS) standjával a fiatalok számára, a kiállítási terület keleti bejáratának előterében, ahol a fiatal ipari szakemberek találkozhatnak a “Kezdj valamit a jövőddel – lehetőségeid a gépészmérnöki pályán” szlogen alatt.

Azt, hogy az adatalapú üzleti modellek egyre fontosabbá válnak az ipar számára, a VDW szerszámgépek és alkatrészek számára fejlesztett egységes nyelve is tanúsítja. Az OPC UA-n alapuló „umati” jelentősen megkönnyíti a szerszámgépek és a gyártáshoz kapcsolódó IT-rendszerek összekapcsolását. A felmerülő kérdésekre az érdeklődők a 10-es pavilon A75 standján az umati@AMB2022-n kaphatnak választ, valamint a „Digitalizáció, hálózat és Konnektivitás (umati)” témanapon, szeptember 16-án pénteken, az AMB Trend Lounge-ban, a keleti bejárat előcsarnokában.

Az AMB szeptember 13-17. között kerül megrendezésre a Messe Stuttgartban.

Az AMB szeptember 13-17. között kerül megrendezésre a Messe Stuttgartban.

Az AMB-ről

Az AMB 1982 óta mutatja be a nemzetközi fémfeldolgozó ipar kiemelt eseményeit. A legutóbbi, 2018-as AMB több mint 90 000 szakmai látogatót és több mint 1400 kiállítót vonzott Stuttgartba. A kiállítók mintegy 120 000 négyzetméteres kiállítási területen mutatták be a fémforgácsoló és fémmegmunkáló szerszámgépek, precíziós szerszámok, mérőrendszerek, minőségbiztosítás, robotok, munkadarab- és szerszámkezelés, ipari szoftverek és mérnöki tervezés, alkatrészek, szerelvények és tartozékok innovációit és továbbfejlesztéseit. Az AMB 2022 mögött a legjobb támogatók állnak: köztük a VDMA Precíziós Szerszámok Szövetsége, a VDMA Szoftver és Digitalizációs Szövetség és a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW).

fotó: Landesmesse Stuttgart GmbH

forrás: AMB

További információ:

AMB kiállítás weboldala

Megosztás
[
    ]