A Skeleton és a Siemens stratégiai partnerséget köt szuperkondenzátorok gyártásához

  • A Siemens a Skeleton technológiai partnere a szuperkondenzátor-gyártás fejlesztésében és bővítésében
  • A Skeleton új szuperkondenzátor-gyárat tervez a lipcsei Markranstädtben, a gyártás megkezdése 2024-ben várható
  • Teljesen automatizált gyártósor közös fejlesztése az új gyár számára
  • A teljes értéklánc digitalizálása

A Skeleton Technologies és a Siemens jövőbe mutató technológiai partnerségről állapodott meg a szuperkondenzátorok Németországban történő gyártásának érdekében. A teljesen automatizált, digitális gyártási technológia kifejlesztése, megtervezése és megvalósítása lesz a felek feladata. A gyártósor a Skeleton új gyárában, a lipcsei Markranstädtben kerül kialakításra, és az ötéves projekt keretében mintegy 90 százalékkal csökkenti a gyártási költségeket. Az együttműködés célja a Skeleton teljes értékláncának digitalizálása – a szuperkondenzátorcellák tervezésétől a gyártásig és a szolgáltatásokig -, valamint a következő generációs szuperkondenzátorok gyártásának beindítása. A Siemens ezt átfogó Digital Enterprise portfóliójával, valamint az ipari akkumulátorcellagyártás területén szerzett know-how-jával támogatja. A tervek szerint a két vállalat közötti üzleti kapcsolatokat tovább bővítik.

Siemens_skeleton_1

A Skeleton szuperkondenzátorai autóipari, közlekedési, elektromos hálózati és ipari alkalmazásokban használhatóak, és lehetővé teszik a CO2-kibocsátás csökkentését és fokozzák az energiatakarékosságot. A szabadalmaztatott “ívelt grafén” használatával a Skeleton szuperkondenzátorai a piacon elérhető legnagyobb teljesítménysűrűséget, szinte azonnali töltést és kisütést, nagy megbízhatóságot és hosszú élettartamot kínálnak. A teljesítményingadozás csökkentésével hozzájárulnak az áramellátás javításához, a berendezések és az infrastruktúra védelméhez, valamint a villamosításhoz. „A szuperkondenzátorok kulcsszerepet játszanak az emissziók drámai csökkentésében az energiatermelés, a közlekedés és az ipar területén” – magyarázta Taavi Madiberk, a Skeleton Technologies vezérigazgatója és társalapítója.

A szuperkondenzátorcellák következő generációját előállító új gyár Markranstädtben, a tervek szerint 2024-ben kezdi meg a termelést, és évente akár tizenkétmillió cella gyártására lehet képes. Az üzem két ütemben épül, a második 2025-re készül el. A gyár teljesítménye negyvenszerese lesz a Skeleton jelenlegi großröhrsdorfi gyártóüzemének, és várhatóan 240 munkahelyet teremt. „Holisztikus automatizálási és digitalizálási portfóliónkkal a megfelelő eszközöket és ipari know-how-inkat a Skeletonnal közösen használhatjuk a zöldmezős tervezéstől a gyári szimuláción át az optimalizált high-end gyártásig, hogy a világon egy egyedülálló, rendkívül hatékony, teljesen automatizált gyártósort valósítsunk meg.” – nyilatkozta Guido Feind, a Siemens Digital Industries Germany vezetője.

Siemens_skeleton_2

„A Skeleton már eddig is szoros üzleti kapcsolatot ápolt a Siemens-szel, de ennek a partnerségnek köszönhetően mostantól a villamosítás, automatizálás és digitalizálás terén szerzett világszínvonalú szakértelmükből is profitálni fogunk gyártásunk bővítéséhez” – mondta Dr. Linus Froböse, a Skeleton Technologies operatív igazgatója. „Ez a fejlődés lehetővé teszi számunkra, hogy kielégítsük a következő generációs termékeink iránti piaci keresletet, és új gyárunkat Európa legnagyobb és legmodernebb szuperkondenzátorgyárává tegyük.”

„Az iparágban a legnagyobb teljesítménysűrűségű szuperkondenzátorokkal mi rendelkezünk, így nagy lehetőséget látunk a Siemensszel való további együttműködésben, különösen a mobilitás, a hálózati stabilitás és a nehézgépészet területén. A Siemens már használja a Skeleton Ultracapst a nagy teljesítményű energiatároláshoz. A Skeleton és a Siemens egyaránt úgy véli, hogy a világgazdaság strukturális változáson megy keresztül. A legnagyobb CO2 emisszó forrásai például az energiatermelés, a közlekedés és az ipar. A szuperkondenzátorok kulcsszerepet játszanak a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentésében ezen ágazatokban. Az energiatárolás és energiatakarékosság területén a technológia és az innováció döntő szerepet játszik abban, hogy a gazdaság globális szinten érje el a kívánt klímavédelmi elveket.” – tette hozzá Taavi Madiberk.

ForrásSiemens

További információ:

A Siemens hivatalos honlapján.

A Skeleton Technologies projekt oldalán.

Megosztás
[
    ]