A Hexagon automatizálja a nagyméretű alkatrészek komplex 6 tengelyes pályagenerálását a hatékonyság növelése érdekében

A Hexagon Manufacturing Intelligence divíziója által bemutatott új, gyártástámogató CAM technológia lehetővé teszi a komplex, 6 tengelyes marógépek hatékony alkalmazását a nagyméretű alkatrészek gyártására a legkülönbözőbb iparági területeken. A speciális programozóeszközök pontos szimulációt biztosítanak, és hatékony 6 tengelyes szerszámpályákat generálnak, hogy a gépek teljes mértékben kihasználhassák a bennük rejlő lehetőségeket a termelékenység növelése érdekében.

 

A nagyméretű alkatrészek egyetlen műveletben való megmunkálhatósága, nagyban növeli a hatékonyságot, főleg az átkészülékezés szükségtelensége miatt. A 6 tengelyes szerszámgépeket gyakran használják olyan alkatrészek gyártására, amelyek átmérője jellemzően a három métert is meghaladja. A méretből adódóan is látszik, hogy a fő felhasználási területet a repülőgépipar, az energetikai szektor és a tengerészeti alkalmazások adják.

Hexagon_automation_2

A Hexagon EDGECAM szoftverújítás elsősorban a 6 tengelyes, két tengely körül elforduló főorsóval plusz körasztallal rendelkező marógépeket célozza meg. A szerszámok ekkor a munkadarab akár minden pontját elérhetik, így a nagyméretű munkadarabok egy műveletben megmunkálhatóvá válnak. Az új, kifejezetten 6 tengelyes megmunkáláshoz optimalizált szoftveres eszközök jobb szerszámpálya-generálást és pontosabb szimulációt is biztosítanak. Ezzel jelentősen csökken a műhelyben a közbeavatkozás szükségessége, valamint a gépek kihasználtsága mellett a termelékenység is nő.

 

orange

„A 6 tengelyes gépekkel történő zökkenőmentes munkavégzés lehetővé teszi a gyártók számára, hogy hatalmas és gyakran igen nagy kihívást jelentő alkatrészeket legyenek képesek forgácsolni anélkül, hogy a gépek kihasználatlansága vagy a szakértői beavatkozásra való túlzott támaszkodás felmerülne” – mondta Miguel Johann, a Hexagon Manufacturing Intelligence részlegének vezetője. „Miénk lehet a világ legkifinomultabb szerszámgépe, de a megfelelő szoftver nélkül sosem leszünk képesek annak teljes kapacitását kihasználni.”

orange

Az EDGECAM fejlesztései nagyobb rugalmasságot biztosítanak az 5 tengelyes marás számára is, mivel olyan eszközöket kínálnak, amelyek lehetővé teszik a szerszámpályák létrehozásakor a kívánt automatizálási szint kiválasztását. Ezen eszközök használatával a CNC-programozók választhatnak, miképpen automatizálják a szerszámpályákat, kézileg, vagy az automatizált és a manuális eszközök kombinációjával hozzák létre azokat. A programozási preferenciák testreszabhatósága növeli a rálátást az alkatrészmegmunkálásra, segít csökkenteni a programozási időt az egyszerűen automatizálható feladatok esetében, és szükség szerint megkönnyíti az összetett szerszámpályák tervezését.

A termelékenységet javítja a nagyoló horonymarás optimalizálása is, amely kiküszöböli a felesleges gépmozgásokat, ezáltal akár 60 százalékkal csökkentve a ciklusidőt. Ha engedélyezve van, a konfiguráció biztosítja, hogy a rendszer szükség esetén felismerje a szabálytalan előgyártmány alakját. Azáltal, hogy a szoftver figyelembe veszi az alapanyag valódi dimenzióit, segít a felhasználóknak elkerülni a felesleges szerszámpályák létrehozását, ezzel megelőzve a hagyományos szerszámpályagenerálásnál előforduló „levegőben történő forgácsolást”.

Hexagon_automation_1

Az EDGECAM mostantól megkönnyíti a spirális szerszámpályák generálását, ami a gyártók számára a lejtős süllyedésnél hatékonyabb megmunkálást biztosít, valamint a szerszámok élettartamát tovább növeli. Egy minimális spirálérték megadása után a szerszámpályában kizárólag spirális megközelítések fognak szerepelni, elhagyva a szerszámra is nagyobb terhelést helyező lejtős süllyedést. A számítógépes teljesítményoptimalizálás mostantól jelentősen csökkenti a generálási időt is, a nagyoló szerszámpályákat a korábbi szoftverekhez képest két-háromszor gyorsabban generálja, mind a drótvázas, mind a szilárdtest modellek esetében.

A hullámminta nagyoló esztergálás során a forgácsolószerszámok folyamatosan érintkeznek az anyaggal, valamint állandó forgácsolóerőt biztosítanak a szerszám élettartamának meghosszabbítása érdekében. Ez azonban hosszú NC programokat eredményezhet. Az új opció akár 75 százalékkal csökkenti a generált program hosszát azáltal, hogy az egyeneseket illesztett ívekké alakítja át, amelyek programozásához kevesebb NC-kódra van szükség. A felhasználók számára ez előnyösebb, mivel simább felületek érhetők el, a programok és a megmunkálási idők pedig rövidebbek lesznek.

A Hexagon CAM portfóliója közti átjárhatóság a 3 tengelyes marási műveletekkel dolgozó EDGECAM felhasználók számára is előnyös. Mostantól a Hexagon NCSIMUL Essential megmunkálást szimuláló szoftverében tesztelhetik és optimalizálhatják a programokat. A teljes megmunkálási összeállítás, beleértve a szerszámadatokat, közvetlenül az NCSIMUL Essential-ba importálhatók, ahol a programozó bármikor interakcióba léphet a szerszámpályával, azonosíthatja a szimulált kódot, lekérdezheti és megmérheti a munkadarabokat, valamint összehasonlíthatja és elemezheti az előgyártmányokat.

ForrásEDGECAM

További információ:

Az EDGECAM hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]