Újdonságok az optikai mérésben

Cikkünkben a Mitutoyo, a Faro és a Mahr optikai elven működő újításait foglaljuk össze.

 

 

Mitutoyo Taglens

A Taglens folyadéklencsés kamera rendkívül gyors leképezési sebességet tesz lehetővé. A másodpercenként 70000-es frekvenciával történő képrögzítést a piezoelektronikusan vezérelt folyadéklencse biztosítja, mely előnyös, ha teljes egészében éles képet szeretnénk készíteni rövid idő alatt.

Mitutoyo_taglens_1

A technológia felveszi a versenyt a hagyományos kamerákkal, hiszen a kis mélységélességet gyors fókuszállítással tudja kompenzálni, anélkül, hogy fókuszmechanikára lenne szükség. Így a folyamat során készült képeket összefűzve tűéles képet kaphatunk, azonban a nagy frekvenciának köszönhetően valós időben is a teljes, éles képpel dolgozhatunk. Emiatt a termék rendkívül széles alkalmazási területeket képes lefedni, legyen szó nyomtatott áramkörök vizsgálatáról, automatizálásról, folyadékösszetétel vizsgálatról, vagy akár biztonságtechnikáról.

FARO Focus térszkennerek kollaboratív platformmal

A nagypontosságú, hordozható térszkenner, a FARO FocusM 70 ideális választás az építőiparban történő használathoz. A ±3 mm-es pontossággal és 70 m-es hatótávval bíró szkenner design, dokumentációs, archiválási és földmérési alkalmazásokra is használható, nem beszélve a nagyobb méretű gépészeti rendszerekről. A beépített GPS, iránytű és magasságmérő a rögzített pontfelhők precízebb összeillesztését segíti, míg a fényképezőgép színes képeket szolgáltat a teljes textúrával rendelkező modellek létrehozásához.

 

Az új fejlesztésű, FARO Sphere digitális ökoszisztéma kiegészíti a szkennerek nyújtotta lehetőségeket egy kollaboratív, közös munkát segítő platformmal, melyben az adatmegosztás még hatékonyabb lehet. Az okoseszközökön elérhető applikációval pedig lehetőség van a helyszínen verifikálni az eredményeket és azokat azonnal társítani a Sphere rendszeréhez. A felhasználók és a projektben részt vevők így egyetlen platformon érhetnek el minden szükséges információt és szoftvert. A HoloBuilder és a FARO további innovatív fejlesztései pedig az egyre inkább növekvő digitális iker technológia alkalmazását kívánja kiaknázni.

Faro_1

Mahr mátrixkamera tengelyek méréséhez

A tengelyek és más forgásszimmetrikus munkadarabok vizsgálata egyre nagyobb követelményeket támaszt a szűk tűréstartományok és a változó alaksajátosságok miatt. A Mahr a Mar4D PLQ hengeres koordináta mérőgépbe is beépíthető mátrixkamerával korszerű megoldást kínál ezekre az igényekre.

Matrix_1

A mátrixkamera a Mar4D PLQ forgásszimmetrikus munkadarabjait vizsgálja.

A mátrixkamera nagy felbontásnak köszönhetően pontos alternatíva a hasonló eljárásokhoz képest. A mérendő munkadarabot vagy a munkadarab egy részét az összes kívánt jellemzővel együtt valódi összefüggő képként rögzíti. Ennek eredményeként a mérési pontok és a munkadarab közötti korreláció megmarad. A múltban az úgynevezett mátrix elrendezésű méréseket a nagyobb adatmennyiség miatt valamivel lassabbnak tartották, azonban mára a technológiai fejlődésnek köszönhetően, ez a módszer is kiváló eredményekkel szolgál.

A berendezés működéséről: A mérni kívánt kontúr alaksajátosságait előre programozzák és mérik, ebben az esetben a szög és rádiusz értékeket. Az éleket kereső sugár mindig a sötét és világos felületekre van pozícionálva ezáltal megbízhatóan találja meg a szükséges éleket, elkerülve a képszennyezést.

Matrix_2

Egy mátrixkamerával mért munkadarab élőképe.

A mátrix kamera élőképet biztosít a mérés alatt, melynek pixelei geometriailag egymáshoz vannak rögzítve. A nagymennyiségű kép egymásra illesztése és kiértékelése nagyfokú precizitást igényel, főleg a kisebb kontúrelemek esetén. Emiatt a mérési folyamat alatt a lineáris mérőtengelyek fixek maradnak, mely még inkább hozzájárul a pontossághoz.

További információ:

A Mitutoyo hivatalos honlapján.

A FARO hivatalos honlapján.

A Mahr hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]