Precíziós fogaskerekek egyetlen forrásból

A NAMCO-t 1976-ban alapították, hogy kiszolgálja a precíziós gépalkatrészek, egyedi fogaskerekek és teljesítményátviteli technológiák iránti növekvő keresletet. A kanadai Edmontonban és az ohiói Chardonban található telephelyeken a vállalat több mint 75 szakképzett dolgozót foglalkoztat, akik megbízható és gazdaságos termékeket gyártanak a papír-, olaj- és gázipari, bányászati és egyéb iparágakban dolgozó ügyfelek számára. 2019 óta a NAMCO immár 15 DMG MORI CNC-gépbe fektetett be, köztük egy DMC 125 FD duoBLOCK-ba fogaskerékmaráshoz a gearMILL-lel és két TAIYO KOKI gépbe a köszörüléshez.

 

DMG_fogaskerekek_2

A NAMCO telephelye Edmontonban, Kanadában.

A NAMCO a termékek tervezésétől és kialakításától a teljes gyártásig, összeszerelésig és a kiterjedt tesztelési eljárásokig egy fedél alatt egyesíti a teljes folyamatláncot. „Így a minőség teljesen a saját kezünkben van, és rugalmasan tudunk reagálni a mindenkori igényekre”magyarázza Bernard Vukovic, a NAMCO ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi, hogy a szolgáltatási paletta magában foglalja mind a nagy sorozatban gyártott fogaskerekeket, mind az egyedi, speciális megoldásokat. „A kihívás az, hogy időben szállítsunk és versenyképes árakat kínáljunk.”

DMG_fogaskerekek_1

Bernard Vukovic ügyvezető igazgató, NAMCO Machine & Gear Works Ltd.

Erős partnerség a DMG MORI-val

Ahhoz, hogy a gyártási oldalon versenyképes legyen, a NAMCO a DMG MORI legmodernebb CNC-technológiájára támaszkodik. Bernard Vukovic az elmúlt három év magas beruházási volumenét a termelési kapacitás bővítésének szükségességével magyarázza: „Egyrészt innovatív megmunkálási technológiákra van szükségünk a hatékony és megfelelő minőségű gyártáshoz, másrészt pedig a kapacitás növeléséről volt szó.” A DMG MORI-ban erős és megbízható partnerre találtak e célok eléréséhez – mondta. „A sokoldalú CNC-gépek lehetővé teszik számunkra, hogy még több terméket gyárthassunk gazdaságosan.”

DMG_fogaskerekek_3

DMC 125 FD duoBLOCK: 5 TENGELYES MARÓ-ESZTERGA KÉSZREMUNKÁLÁS

  • 500 1/perc fordulatszámú, közvetlen hajtású körasztal 5 tengelyes maráshoz és esztergáláshoz egy felfogásból
  • Munkadarab max. mérete: ø1.250 ×1.600mm, max. tömege 2.000 kg
  • powerMASTER motororsók 430Nm-ig és 52 kW-ig
  • 5X torqueMASTER főorsó – 1.800Nm, 52 kW teljesítménnyel
  • CELOS SIEMENS vezérlővel és CELOS HEIDENHAIN vezérlővel

DMC 125 FD duoBLOCK: Nagy pontosságú készremunkálás egy beállítással

A DMG MORI gépek sokoldalúsága a NAMCO egyik fő területén, a fogaskerék gyártásban is megmutatkozik. Ott a csapat egy DMC 125 FD duoBLOCK-ot használ, amely az exkluzív DMG MORI gearMILL fogaskerék-megmunkáló szoftverrel van felszerelve. „Különösen a nagy fogaskerekek, prototípusok és speciális megoldások esetében van egy nagyon hatékony megoldás a műhelyünkben” – állapítja meg Bernard Vukovic. A palettaváltóval ellátott maró-eszterga központ lehetővé teszi a beállításokat a megmunkálás közben, és forgásszimmetrikus alkatrészek nagy pontosságú, készremunkálására tervezték, legfeljebb ø1.250mm átmérőig – beleértve az 5 tengelyes marást és esztergálást is. Mivel minden egy befogásból történik, a kézi rögzítési műveletekből adódó hibák megszűntek.

DMG_fogaskerekek_4

A DMC 125 FD duoBLOCK gépen a NAMCO a DMG MORI gearMILL szoftverével programozott fogaskerekeket, valamint más összetett munkadarabokat gyárt.

A gearMILL segítségével a DMC 125 FD duoBLOCK gépen a technológia integrációja egy lépéssel tovább megy. A gearMILL lehetővé teszi a lágy és kemény megmunkálást egy gépen, és a folyamat során minőségellenőrzést biztosít. Így különböző fogaskerekek készíthetők, méghozzá a DIN 5-ös minőségig a ferde fogaskerekek és a DIN 6-os minőségig a hengeres fogaskerekek esetében. A gearMILL gépfüggetlen, mivel önálló szoftver, amely szinte minden esztergához és marógéphez képes NC-programot generálni. A program rajzok vagy fogaskerékadatok alapján készül. „A megoldás rendkívül gazdaságos számunkra, mivel szabványos szerszámokkal dolgozhatunk, ugyanakkor maximális rugalmassággal rendelkezünk, mivel nincs szükségünk speciális gépekre a prototípusokhoz vagy speciális megoldásokra” – ítéli meg Bernard Vukovic. „Csak megadjuk a fogaskerék paramétereit, és a szoftver feldobja a megfelelő NC-programot.” Hozzáteszi, hogy még az osztóvonal igazítása is gond nélkül lehetséges.

orange

„A DMG MORI gépek nagy pontosságának köszönhetően az utómunka máris minimálisra csökkent. A végső finomhangolást ezután a két TAIYO KOKI végzi, akár 1,2 µm körkörösséggel és Ra 0,17 µm-ig.” 

orange

DMG_fogaskerekek_9

TAIYO KOKI: Nagy pontosságú függőleges köszörülés

A DMG MORI megmunkálóközpontok nagy pontossága jelentősen csökkenti a szükséges utómunka mennyiségét. A NAMCO mindazonáltal nagy teljesítményű köszörűgépekre támaszkodik, amelyeket a vállalat a DMG MORI csoportban is megtalál. A TAIYO KOKI CVG-13 függőleges több funkciós, palettacserélővel ellátott köszörűgép. A köszörűorsó fordulatszáma akár 9.000 fordulat/perc is lehet. „Ezzel mind a belső és külső átmérőket, mind a felületeket meg tudjuk köszörülni – készre egy befogással” – írja le a hozzáadott értéket Bernard Vukovic. A maximális köszörülési átmérő ø1.300mm, a munkadarab magassága 700mm, a munkadarab maximális tömege pedig 3.000 kg.

DMG_fogaskerekek_8

Kisebb munkadarabokhoz a NAMCO egy 250mm-es átmérőjű és 300mm-es munkadarabmagasságú IGV-3N köszörűgépet állított üzembe. Itt a köszörűorsó maximális fordulatszáma 18.000 fordulat/perc.

DMG_fogaskerekek_7

Bernard Vukovic számára ez egy újabb rugalmassági többletet jelent: „Így az alkatrészek széles választékának köszörüléséből is profitálunk.” A DMG MORI-val való jó együttműködés bizakodóvá teszi Bernard Vukovicot a partnerség folytatását illetően. Úgy látja, hogy a NAMCO kiváló helyzetben van a jövőbeli kihívásokkal szemben: „Az ohiói telephelyünk megnyitása, a termékportfóliónk bővítése és a gyártás modernizálása után jó alapot teremtettünk a további fenntartható növekedéshez.”

NAMCO MACHINE & GEAR WORKS TÉNYADATOK

  • 1976-ban alapították
  • Összesen 75 alkalmazott a kanadai Edmontonban lévő központban és az ohiói Chardonban lévő telephelyen.
  • Precíziós alkatrészek, fogaskerekek és hajtástechnika gyártása
  • Olaj- és gázipari, bányászati, cellulóz /papír, környezetvédelmi és egyéb iparágak ügyfelei

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]