Hegesztés és az Ipar 4.0 – szimpózium az Óbudai Egyetem Bánki karán

Az eseményen a Cloos hegesztéstechnika külföldi és hazai képviselőivel beszélgettünk a különböző hegesztési technológiák fontosságáról és azok térnyeréséről a digitalizáció napjaiban.

 

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán a már 2009 óta megtartott rendezvényen a Cloos hegesztéssel kapcsolatos újításait és jövőbeli terveit ismertette. Ann-Christin Josten-nel, a Carl Cloos Schweißtechnik GmbH. alkalmazástechnikai osztályának vezetőjével és Makk Piroskával – a hazai képviselő – a Cloos Hegesztéstechnika tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_1

CNCMedia: Az utóbbi években zajló akadályok egyre csak az automatizálás és a digitalizáció felé terelték a cégeket. Ez közelebb hozta a vállalatokat az Ipar 4.0-hoz? Mi a meglátása ezzel kapcsolatban az európi piacon?

Ann-Christin Josten: Én az ügyfelektől beérkező hegesztési feladatokkal, az azokra megoldást jelentő technológiák kidolgozásával foglalkozom. A pandémia és a gazdasági helyzet is egyaránt érzékelhetően arra sarkallta a cégeket, hogy nyissanak ebbe az irányba, tehát igenis van igény automatizálásra.

CNCMedia: Igaz, hogy az alumínium hegesztés egyre nagyobb szerepet kap? Az ügyfelektől mennyire mutatkozik igény a nem acéláru hegesztésre?

A.J.: Nemrég részt vettünk egy kutatási projektben, melyben az általános esetben alumínium akkumulátortartókat egy könnyített ötvözetű acélból kezdték el fejleszteni. Más technológiát alkalmazva ezekkel az anyagokkal is elérhető az elvárt súlycsökkentés. Itt már láthatóvá vált, hogy nem feltétlenül az alumínium az első, ha a minél kisebb tömeg elérése a cél. Sok partnerünk van, aki alumíniumhegesztő technológiát használ és jelenleg elégedettek vele. A jövőre nézve pedig rendelkezünk egy lézer-hibrid hegesztési technológiával, melyre már új megrendelőink is vannak.

CNCMedia: Említette, hogy az e-mobilitásra való átállás miatt a járműipar is változik. Ezen a területen milyen technológiákkal foglalkoznak?

A.J.: A korábban említett akkumulátortartók az egyik fejlesztési terület. Ezeket jellemzően egyre gyakrabban acélból készítik, a szokásos alumínium helyett. Jelenleg folyik egy kutatás a vékony, könnyített, kivágott acéllemezekből gyártott tartók területén, melyek segítségével még nagyobb súlymegtakarítás érhető el.

CNCMedia: A jövőt tekintve hogyan látja a hegesztési technológiák fejlődését?

A.J.: Már olyan automatizált hegesztő rendszert is fejlesztettünk, ami teljesen önműködően képes a gyártást elvégezni. Úgy működik, hogy miután a munkadarabot az asztalra helyeztük, a rendszer felismeri azt, és már tudja is, hogy milyen technológia tartozik hozzá: milyen alapanyagból áll, milyen paramétereket szükséges beállítani a gyártáshoz. Így nincs szükség szaktudásra az üzemeltetéshez. Ha pozitívan tekintünk előre, az elkövetkezendő öt évben már megvalósulhat ez a technológia, nemcsak szériagyártásban, hanem akár 1-1 darabos egyedi gyártás esetén is.

Makk Piroskát, a magyar képviselet – a Cloos Hegesztéstechnika – piaci szerepéről és a rendezvényen való részvételükről kérdeztük.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_2

CNCMedia: Piaci szempontból milyen a cég részaránya az autóiparban, milyen az átalakulás az e-mobilitás térnyerése idején?

Makk Piroska: Nekünk nem az autóipar a fő célpiacunk, inkább az autóipari beszállítókkal állunk kapcsolatban közvetlenül. A fő célpiacunk a nehézfémipar. Acélszerkezet gyártás, nehézgép gyártás, építőipar, elektronikai ipar, hogy néhányat említsek. Két kiemelt partnerünk például a Weinberg 93” Kft., akik hidakat, acélszerkezeteket gyártanak. Ők az egyik nagy acélszerkezet gyártó partnerünk, a másik pedig a Verarbeiten Pausits Kft. Azért is a nehézfémipar a fő területünk, mert a csúcstechnológiás eljárások a Cloos-nál leginkább ezeken a területeken használhatók a legjobban. Például az egyhuzalos, kéthuzalos, lézer-hibrid hegesztés, keskenyrés hegesztés, vagy a Motion Weld, olyan speciális eljárásváltozatok, amelyek tulajdonképpen iparág specifikusak: némelyiket kifejezetten a nagy, másikat pedig kifejezetten a kis lemezvastagságú munkadarabokhoz ajánljuk. Mindig azt, ami a legmegfelelőbb. A Cloos több, mint 100 éves múlttal rendelkező cég, állandó fejlesztésekkel jár az élen. A legfőbb előnye, hogy mint hegesztésre specializálódott gyártó, egy kézből képest megoldást nyújtani a beérkező megkeresésekre. Más nagy robotgyártók általában integrálják a hegesztéstechnikát a rendszereikbe, ellenben nálunk a robotmechanika, a hegesztéstechnika, a perifériák, a szoftverek mind egy forrásból származnak így kínálva egy kulcsrakész rendszert. A rendszer olyan kis alkatrészeit, mint akár az áramátadókat és gázterelőket is helyben, Németországban gyártják. A kollaboratív robot mostanában egyre nagyobb teret hódít, a mi kínálatunkban is megtalálható, mint kiváló belépési lehetőség az automatizált hegesztés világába.

CNCMedia: Tehát akkor kevésbé autóipar és jobban építőipar? Mi a prognózis az elkövetkezendő 1-2 évben az építőiparban?

M.P.: Az igény, a szakemberhiány miatt egyre nagyobb az automatizálás iránt. Ezt nem csak egy-egy rendszer, hanem akár egy teljes gyártósor szintjén kell érteni. A Cloos-nak is van olyan rendszere, amely egyszerre alkalmaz pakoló-, csiszoló, és hegesztőrobotokat. A Rittal vállalatnak például van két olyan gyártósora a Cloos-tól, ami huszonöt robotból áll. Ebben pakoló- és hegesztőállomások vannak, ahol az automatizálás legnagyobb foka valósul meg, emberi beavatkozás nélkül.

Az építőiparban is egyre nagyobb igény van robotokra és automatizálásra. A pandémia kevésbé érintett minket, de az energiaválság és a chiphiány már ránk is enyhe hatással vannak. Beraktároztunk előre alkatrészeket, berendezéseket, ehhez az ügyfelek is hozzá tudnak férni. Nagyipari partnereinknél a megrendelési állomány jelenleg is magas és ezt rugalmas, gyors és kompetens szolgáltatásokkal támogatjuk.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_5

CNCMedia: Hogy látják, milyen az oktatás és ipar kapcsolata? Hogyan tudnak segíteni az oktatásban, vagy esetleg munkaerőhiány esetén?

M.P.: Az ipar 4.0 nagy elvárás a digitalizáció terén. Ezt az irányt a Cloos is erősen követi. A kézi hegesztők hiánya jelentős, mind létszámban, mind pedig képzettségi szinten. Ezt úgy tudjuk kompenzálni, hogy a hegesztőrobot rendszereinkhez a teljes oktatási palettát felvonultatjuk. Az alapvető kezeléstől kezdve egészen a haladó programozási és szoftverhasználati ismeretekig mindent biztosítunk magyar nyelven. Rendelkezünk bemutató robotrendszerekkel is, három helyszínen, amelyek oktatási célokra is is rendelkezésre állnak. Az ipari cégek számára – ha egy kézi hegesztőből magasabb szintű munkavállalót szeretnének képezni – hegesztőkobotos és hegesztőrobotos képzéseket is biztosítunk. Ez segíthet a szakemberek megtartásban, hiszen egy magasabb technológiát is meg tudnak tanulni, ami nagyobb értékké válhat a cégnél. Ily módon részt veszünk az ipari képzésben. Minden oktatási intézménnyel is próbálunk együttműködni, és támogatni őket abban, hogy a hegesztők megismerjék a technikailag korszerű berendezéseket. Az egyetemeken is előfordul, hogy nincs keret a megfelelő berendezésekre az oktatáshoz. Az Óbudai Egyetemen is rendelkezésre áll egy kis modern hegesztőrobot, mellyel hozzájárulunk az egyetemi szakmai képzéshez. Mi közvetlenül az itteni oktatásban nem veszünk részt, de gépekkel, valamint az itteni oktatók és hallgatók oktatásával is segítjük az intézményt. A legnagyobb erősségünk, hogy az ipari felhasználóknak olyan hátteret biztosítunk, ami kiterjed a telepítésre, beüzemelésre, képzésre, programozásra, alkatrészellátásra, és szervizelésre is, és ezt mind egy kézből látjuk el. Nagy segítség ez a felhasználóknak, hogy végig vezetjük őket a műszaki előkészületekben, segítünk kiválasztani az adott eljárást, amire nekik szükségük van.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_4

Az Óbudai Egyetemre az első robot 2009-ben lett letelepítve. A szakirányú felsőoktatási intézményekkel szoros kapcsolatokat ápolunk. Legfőképpen az Óbudai Egyetemmel, a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel. 1997 óta vagyunk a MAGÉSZ pártoló tagja, valamint a MAHEG-ben is aktívan vállalunk szerepet rendezvényeken, képzéseken is megjelenünk, szóval komplex a tevékenységünk.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_6

CNCMedia: A rendezvénynek sikerült felülmúlnia a várakozásokat?

M.P.: A rendezvény már 2009 óta hagyománynak tekinthető. Általában 100 főt várunk rendszeresen. A befogadóképesség ellenére is maradtunk a Bánki karon, hiszen itt van a hegesztőspecialista, hegesztőtechnológusi és hegesztőmérnöki képzés és a gyakorlati alkalmazásokat is meg tudjuk itt mutatni. Sok újdonságot, ismeretet adtunk át és szakmai eszmecserét folytattunk a rendezvényen.

Cloos-OE_Symp_2022_Hungary_3

CNCMedia: Mi a prognózis az elkövetkezendő 1-2 évre? Optimisták, vagy inkább pesszimisták?

M.P.: Csak optimista forgatókönyvünk van. Az átmeneti megtorpanást áthidaljuk, a legnagyobb hangsúly a minél magasabb szintű automatizáláson van. Mi is, és a Cloos is fel van készülve erre. A cégek rá vannak kényszerítve erre az útra, aki eddig nem lépett, annak előbb-utóbb kénytelen lesz. Ugyanakkor, aki már egy rendszert beüzemelt, annak pedig szinte biztos, hogy jöhet a következő. Stabil, erős háttérrel és csapattal rendelkezünk, megbízható CLOOS központi háttértámogatással, így a jelenlegi nehézségek ellenére is pozitívan látjuk a hosszútávú jövőt.

További információ:

A Cloos Hegesztéstechnika hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]