Glowforge – Lézervágás az otthon kényelmében

Ipari technológia otthonunkba, kompromisszumokkal.

Korábbi cikkünket az alábbi linken olvashatja.

Glowforge_2

2015-ös indulása után a Glowforge mára kitaposta az utat, hogy az ipari lézervágás és gravírozás egy szelete az otthoni „maker” és barkácslelkű alkotókhoz is közelebb kerüljön. A startupból mára komoly cég lett, mely több modellel is rendelkezik. De mit is tud pontosan a Glowforge?

Ugyan fémlemezek vágására nem alkalmas és ipari célokra nem használható, de az asztali alkalmazások fejlődésének szempontjából rendkívül fontos előrelépés. Annak eredményeképpen, hogy egyre több emberben fogalmazódik meg az az igény, hogy otthon, a garázsban vagy az irodában megvalósíthassuk ötleteinket, rengeteg ilyen jellegű fejlesztés került piacra az elmúlt években. A Glowforge 3D lézervágóval fa, bőr és műanyagok lézeres megmunkálása végezhető. Az asztali lézervágó gép a felsorolt anyagok vágására és gravírozására is alkalmas.

Az évek során a kezdeti modell után két gép is a piacra került. Ily módon szabadabban dönthetnek a felhasználók az elvárásaiknak – na meg a pénztárcájuknak – megfelelő gép mellett.

Glowforge_Basic_1

A Glowforge Basic változata

A Glowforge Basic az első modell, mely mindenki számára tartalmazza az alapokat az otthoni környezetben való használatra. Ennél egy árkategóriával feljebb, a Plus található. Ez a gép gyorsabb nyomtatási sebességgel bír a megerősített hardvernek köszönhetően. A csúcsmodell a Glowforge Pro még gyorsabb, és nagyobb lézerteljesítménnyel is rendelkezik, valamint a Passthrough Slot révén bármilyen hosszúságú munkadarabot behelyezhetünk a gépbe. A fejlesztett hűtés pedig az egész napos használatot is biztosíthatja.

Glowforge_Pro_1

A Glowforge Pro változata

A lézergravírozási funkciót kiegészíti egy automatikus szkennelési folyamat, ami meghatározza a gravírozni kívánt tárgy alapanyagát és ennek megfelelően állítja be a paramétereket. Ezután a saját tervezésű mintázatot, vagy a rendelkezésre álló katalógusból kiválasztott tervet használhatjuk fel. Emellett a gép arra is képes, hogy a megmunkálandó felületre kézzel rajzolt mintázatot gravírozza rá az tárgyra. A cég közel 1,3 millió dollárt gyűjtött össze a projekt megvalósítására, a 30 napos előrendelési időszak alatt pedig közel 30 millió dollár értékű vásárlás történt.

Glowforge_Plus_1

A Glowforge Plus változata

Indulásakor a Glowforge páratlan lehetőséget kínált a DIY mozgalom számára, azonban az azóta eltelt évek során a felhasználók is jelentős ismeretekre és tapasztalatra tettek szert a gépekkel kapcsolatban.

Kedvező használat, kompromisszumokkal

Az ipari alkalmazások eljuttatása az otthonokba komoly fejlesztői kihívás. Ilyen termékek esetén számítani kell a felhasználók őszinte visszajelzésére is, mely komolyan befolyásolhatja egy cég sorsát. Az évek során sokan számoltak be olyan tapasztalatról, melyek a vásárlás előtt nem derülnek ki, és ezen részletek láthatóan bizonyítják, miért is nehéz ezen technológiák iparon kívüli alkalmazása.

A gépek jelentős mérettel bírnak. Egy nagyobb asztali nyomtató méretének akár másfél- kétszerese is lehet a Glowforge, mely már dedikált helyet kell, hogy elfoglaljon műhelyünkben, lakásunkban. Az alkotás ideje viszonylag rövid, mely legtöbb esetben pár perc, de bonyolultabb minták esetén sem rúg 1-2 óránál többre. Otthoni felhasználóknak azonban meg kell gondolni, hogy mikor használják a gépet, hiszen a két ventilátor a működés egésze alatt igen nagy levegőtömeget mozgat keresztül a gép munkaterén, nem éppen csendesen. A távozó égéstermékek elvezetése – melyek műanyagok vágásánál jelentkeznek leginkább – otthoni környezetben problémás lehet.

A Glowforge egyik nagy előnye a rendkívül felhasználóbarát szoftver. Itt mindenféle kódolás és programozás nélkül kezdhetjük el a munkát, hiszen az alkotás és az ötletelés szabadságát helyezték előtérbe. Bármilyen elterjedt képformátumot importálhatunk az online felületre, amit aztán a géphez biztosított Proofgrade alapanyagokra, vagy saját tárgyainkra is nyomtathatunk. Negatívum lehet, hogy a gép csak az online, internetes felületről képes a működéshez szükséges programokat fogadni. A felhasználó tehát nem lát bele a program belsejébe, a kommunikáció kizárólag WiFin keresztül történik, a nyomtatás pedig egy gombbal indítható. Számítógéppel való összekötésre, vezérlésre, vagy adathordozóról feltöltésre egyelőre nincs lehetőség. Ez erősen limitálja a használatot internetkimaradás esetén, és felmerül a kérdés, hogy az online rendszerhez erősen kötött gépek milyen sorsra jutnának egy esetleges gyártói csőd, vagy a cég megszűnése után.

Az árkategóriát tekintve is erősen látszik, hogy jól működő ipari megoldásokon alapuló technikának nehéz pénztárcabarát árcímkét szabni. A gép leginkább olyan alkotóknak lehet jó választás, akik vállalkozóként sorra gyártják az egyedi termékeket, hisz így konzisztens minőséget érhetnek el napról-napra változó projektekben, miközben ténylegesen elfelejthetik a G-kód írással és pályagenerálással járó fáradozást. Ahhoz, hogy az otthoni lézer 3D nyomtatás tényleg a hobbibarkácsolók kezébe kerüljön, további fejlesztésekre és elérhetőbb árakra van szükség.

Forrás:Glowforge

További információ

A Glowforge honlapján

Megosztás
[
    ]