Anyagvizsgálat, terméktervezés, ipari CT szkennerrel

A Lumafield az űrkutatásból egyenesen a tervezőirodákba hozza el a 3D szkennelés jövőjét

 

Manapság számos 3D szkennelési megoldás létezik, mely kiváló alapot biztosít a termékfejlesztőknek, de a minőségellenőrzésben sem elhanyagolható a technológia jelenléte. Ennek jellegzetessége azonban, hogy a képalkotás csak a tárgy külső felületeiről nyer adatokat, így az abból épített modell is héj jellegű lesz, a belső szerkezetbe nem tudunk betekinteni.

Kép1

A Lumafield céljául tűzte ki, hogy az addig csak az űriparban elterjedt technológiát – az ipari CT szkennelést – egyszerűbb, hatékonyabb és bármilyen munkakörnyezetbe implementálható módon fogja megvalósítani.

Korábban, ha egy termék fizikai keresztmetszetét akartuk vizsgálni, a tárgyat gyantába kellett önteni és ezután kettéfűrészelni. Ez kellően jó vizsgálati lehetőséget nyújt, de a folyamat időigényes és fennált a veszélye, hogy pont a vizsgálandó részt vágjuk el a fűrésszel. Nem beszélve arról, hogy így magát a tárgyat is elrontjuk, funkcionalitása megszűnik.

Kép4

Lumafield Neptune CT szkenner

A Lumafield Neptune CT szkenner 175 mm átmérőjű és 300 mm magasságú hengeres munkatérben képes szkennelni, 40 mikronos felbontással. A tárgyról a gépen 360 fokban készülnek röntgenfelvételek, ezután a kétdimenziós képsorozatot egy online, felhőben működő szoftver, a Voyager illeszti össze 3 dimenziós modellé, hasonlóan a fotogrammetriás módszerekhez. A felhőalapú megoldás igen előnyös, hiszen a megrendelő bárhonnan, speciális telepített szoftver nélkül hozzáfér a szkennelt modellhez, melyet meg is oszthat munkatársaival.

Kép3

A szkennelt tárgyakban nem csak a fém alkatrészeket láthatjuk, hanem az egész modellt, hiszen a rajtuk áthaladó sugár által alkotott képet az anyagok sűrűsége befolyásolja, így lényegében a tárgy eltérő sűrűségű részeit jeleníti meg a technológia. Ezt egyfajta hőtérképként jeleníti meg számunkra, mely előnyös, hiszen a sűrűség alapján szoftveresen elkülöníthetőek a különböző anyagú alkatrészek.

Minél sűrűbb egy anyag, annál tovább tart a szkennelés. Egyszerűbb műanyagoknál a folyamat 20 perc alatt megvalósítható, alumínium esetén pár óra, míg acéloknál egy napot is igénybe vehet a folyamat.

Kép2

A gép igen sok ólomárnyékolással rendelkezik, így a háttérsugárzása teljesen elhanyagolható. Emiatt is lehetséges, hogy akár közvetlenül tervezőirodákba is telepíthető legyen.

Kép5

Leginkább kész termékek szkennelése a jellemző, mivel bele lehet nézni az alkotóelemek belső működésébe, szivárgó tömítéseket lehet ellenőrizni, vagy anyagok porozitását is meg lehet állapítani, belső repedések, zárványok is roncsolásmentesen feltárhatók. Elektronikai iparban is felmerül használhatósága, ha összeszerelt áramkörök vizsgálatáról van szó.

Kép7

Futócipő CT-vizsgálata a Lumafield Voyager szoftverben

Kép6

3D nyomtatott turbina CT-vizsgálata a Lumafield Voyager szoftverben

Reverse-engineering alkalmazásánál is hasznos lehet a gyártók számára, mivel, ha esetleg elvesztették a fröccsszerszámokat, úgy a termék alapján vissza lehet azt modellezni, vagy adott termék helykihasználását is képesek lehetnek optimalizálni.

A technológiát a Tested Youtube-csatornán tevékenykedő, korábbi mítoszirtó, Adam Savage is próbára tette. Az általa szkennelésre küldött tárgyak modelljét az alábbi linken lehet megtekinteni:

Szkennelt modellek:

https://app.lumafield.com/project/afd0b859-a8e8-4e9b-a524-0c58990da389

https://app.lumafield.com/project/3bf2f304-ffc9-44bc-877f-025360de85a8

https://app.lumafield.com/project/aa396750-2383-410c-8a9a-8ad8a57a42f3

https://app.lumafield.com/project/afb8f3c7-e041-4e81-986e-f8a941f1e721

ForrásLumafield

További információ:

A Lumafield hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]