A költséghatékony, mennyezetre szerelhető FANUC SCARA robotok holttérmentes működést biztosítanak

Az új mennyezetre szerelhető, gyors és precíz FANUC SR-3iA/U robot megszünteti az úgynevezett „holtteret”, amelytől a hagyományos SCARA robotok jellemzően szenvednek. Ráadásul, a kialakításnak köszönhetően az SR-3iA/U egy valóban költséghatékony, egyszerűen beállítható alternatívát jelent a delta robotokhoz képest a szerelési, csomagolási és anyagkezelési feladatokban.

image1

A robot működési területén belül gyakran vannak olyan területek, amelyeket a kar vége nem ér el. Az ilyen területeket holttérnek nevezzük. Az SR-3iA/U fejlesztése során a FANUC mérnökeinek legfontosabb célkitűzése az volt, hogy ezek nagyságát és mennyiségét mérsékeljék, felszámolják. Részben a fejlett szoftvereknek köszönhetően az új robot hengeres munkaterének teljes térfogata lineáris vagy derékszögű üzemmódban teljesen elérhető.

„Ez a megoldás különösen fontos olyan alkalmazásokban, amelyek véletlenszerűen elhelyezett alkatrészek nyomon követését kívánják meg egy szállítószalagon” – magyarázza Ralf Völlinger, a FANUC Europe robottechnikai üzletágának alelnöke. „Általában ezek az alkalmazások egy kamera segítségével határozzák meg a munkadarab helyzetét, ennek megfelelően mozdul el a robotkar, és választja ki az alkatrészt a csomagoláshoz vagy a szerelő állomásra való szállításhoz. Az SR-3iA/U-val nincsenek mozgáskorlátozások a robot munkaterén belül, ezzel biztosítva ezen alkalmazás 100%-os sikerét.”

Egyszerű integráció

A FANUC SR-3iA/U 4-tengelyes SCARA robot másik fontos előnye a 700 mm-es munkatér-átmérő (350 mm-es kinyúlás), ami közel áll sok delta robotéhoz. Mivel a delta robotok általában drágábbak, az SR-3iA/U rendkívül költséghatékony megoldást jelent az új gyártósorokat vagy gépeket építő mérnökök számára.  Ez a modell egy delta robothoz képest kis vázméretének köszönhetően különösen egyszerű integrációt kínál, melyről a teljesen karon belülre integrált elemek gondoskodnak, mint I/O-k, mágnesszelepek és pneumatikus vezetékek biztosítják a perifériák csatlakoztatásának lehetőségét. Ráadásul egy SCARA robot jelentősen kevesebb energiát fogyaszt, mint egy delta robot, (ez akár 80 százalékos különbséget is jelenthet), így egy sokkal hatékonyabb megoldást jelent a termelésben.  

Az ultrakompakt FANUC SR-3iA/U előnyeit kihasználó alkalmazások közé tartozik az akkumulátorcellák és a napelemek összeszerelése, valamint minden szokványos iparban előforduló elektronikai és mechanikai összeszerelési feladat. Az SR-3iA/U egytengelyű préselési ereje 150N, ami az összeszerelési műveletekhez használható. Természetesen a robot a nagysebességű képességeinek köszönhetően számtalan „pick and place” anyagmozgatási és csomagolási műveletet is képes teljesíteni. Az 1 kg-os hasznos teherhez tartozó normál komissziózási sebesség 0,5 másodperc (120 megfogás percenként). A kimagasló sebesség ellenére a pontosságban sincs kompromisszum: az SR-3iA/U ±0,01 mm-es ismétlési pontosságot biztosít a lineáris tengelyeken és 0,004°-os csuklóforgatási ismételhetőséget.

Az SR-3iA/U a későbbiekben elérhetővé válik majd „tiszta-tér” alkalmazásokhoz is, amelyek például fecskendők összeszerelését foglalhatják magukban a gyógyszeriparban. A bővülő kínálat részét képezi majd egy olyan modell, amely az IP65-ös szabványnak megfelelő, és használható az élelmiszeriparban is (ennek festése és kenése is kielégíti a szabványkövetelményeket. A Z-tengely műanyag burkolata hozzájárul a robot könnyű tisztításához és folyamatos tisztán tartásához is.

Lenyűgöző tömeg/teherbírás arány

Az SR-3iA/U további előnyei közé tartozik a jó tömeg/teherbírás arány: a robot tömege mindössze 27 kg, de robusztusan kialakításának köszönhetően akár 3 kg-os terhet is elbír (a csuklónál megengedett terhelési nyomaték 0,06 Nm). A csukló alapkivitelben ±720°-os mozgástartományt biztosít (3000°/s sebességgel), opcióként pedig a teljes és folyamatos körbefordulás is elérhető.

A robot teljes kompatibilitást biztosít a FANUC legújabb R-30iB Compact Plus vezérlőjével. Ezen túlmenően a web-alapú felhasználói felület (iRProgrammer) intuitív, egyszerű programozást tesz lehetővé táblagépen vagy PC-n keresztül, és nincs szükség iPendant Touch-ra a mindennapi használathoz.

Végül, de nem utolsó sorban, az SR-3iA/U felhasználói a gépi látás előnyeit is kihasználhatják, emellett pedig lehetőségük van az integrált logisztikai szoftverekkel és további FANUC funkciókkal bővíteni az alkalmazást. Intelligens technológiák sora áll rendelkezésre a FANUC SCARA robot univerzumában.

ForrásFANUC

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]