Színes felhozatal az additív technológia képviselőitől a 2022-es Mach-Tech kiállításon

Az idei Ipar napjain is nagy számban jelen voltak az additív gyártóberendezések és eszközei. Lássunk egy összefoglalót, hogy mivel találkozhatott a prototípusgyártás, vagy éppen a széria 3D nyomtatás iránt érdeklődő látogató.

2022_MACH-TECH_-_Additív_29

Az additív technológiák először leginkább a Rapid Prototyping-gal jelentettek egyet. Mára azonban olyan szintű gépek váltak elérhetővé, amelyek a kutatás-fejlesztésen túl, a kis- és középszériás gyártásba is implementálhatóvá teszik ezen megoldásokat. Az ipar napjai kiállításon ezen technológiák színe-java vonult fel, mind a műanyag, vagy -fémnyomtatás, mind pedig a 3D szkennelés terén. Korunk iparágai is egyre inkább nyitnak az új megoldások megismerése és alkalmazása felé. Nézzük meg, milyen lehetőségeket kínáltak a kiállításon megjelenő additív technológiával foglalkozó cégek!

Polyface Kft.

A Polyface Kft. additív gyártással és gépészmérnöki tervezéssel foglalkozik, míg a velük egy standon megjelent Just Create alapanyag forgalmazó, szlovák székhelyű vállalkozás. Jellemzően autóiparba szánt készülékek tervezésével és gyártásával foglalkoznak, de a gyógyszeripari megkeresések sem ritkák. A cégnél az FDM, SLA, SLS, és MJF technológia is rendelkezésre áll.

2022_MACH-TECH_-_Additív_38

„A saját példánkon keresztül látjuk, hogy a megrendelések 80%-a már konkrét funkcionális alkatrész és 15-20%-ban vannak prototípusok. Sok olyan megkeresés van, hogy egyből modellt kapunk, de előfordul, hogy egy régi alkatrészt kell lemodellezni és átalakítani, hogy a funkcióját jobban be tudja tölteni. Kevés az olyan megkeresés, hogy egy ötlet alapján mi fejlesszünk egy terméket, de a kompetenciánk megvan hozzá. 10 éves gépész-tervezői tapasztalatunk van, ehhez jött a 3D nyomtatás, amivel 3 éve foglalkozunk.” – mondja Sevinger István, a Polyface Kft. ügyvezetője.

3DEE Store

Számos új technológiát hozott a 3DEE Store csapata is. A Formlabs SLS munkaállomás és nyomtató segítségével változatos geometriákat hozhatunk létre, akár belső üregekkel is. A folyamatot optimálissá teszi, hogy a teljes munkatér kivehető a gépből, megelőzve a porszóródást, és megkönnyítve az utófeldolgozást. A Surface Armor technológia pedig hőstabilabbá teszi a felületet. A Raise3D pedig az FDM technológiát erősítette, beépített filamentszárítóval, a Pro 3+ modell esetén pedig egyben cserélhető hotendekkel.

2022_MACH-TECH_-_Additív_51

„Kevés példát láttunk eddig sorozatgyártásra, kisszériás gyártásra annál inkább, az egyedi szériagyártás pedig a legjellemzőbb, hiszen az SLS technológia személyre szabott alkatrészek nagyobb mennyiségű gyártására ideális. Ahogy terjednek a technológiák, egyre több megoldás születik arra is, hogy bizonyos alkatrészeket hogyan lehet lefordítani az additív technológiára és kiváltani a hagyományos eljárásokat úgy, hogy a gyártás hatékonyabb legyen. Megrendelőket tekintve a nyomtatóárak csökkenésével a lakossági ügyfeleink egyre jobban kikopnak. Inkább az ipari szegmenst célozzuk, így a járműiparban, vagy az orvostechnikai szektorban, például sebészeti segédeszközök gyártásával is jelen vagyunk.” – jegyzi meg Osvát Dániel.

Filaticum

A Filaticum javarészt PLA termékeket gyárt és forgalmaz. Egyedi anyagösszetételek fejlesztésével olyan szektorokba juttatnak el kompozit PLA filamenteket, ahol addig kizárólag az ipari műanyagok használata merült fel. Az iparilag komposztálható PLA alapanyag ráadásul fenntartható alternatíva a többi polimerhez képest. A magas hőállóságú és kiemelkedő mechanikai tulajdonságokkal bíró Engineering száluk a járműipar elvárásai szerint készült, de, amennyiben a vezetőképeség a kívánt tulajdonság, kínálatukban például szénpor tartalmú nyomtatószálak is elérhetők. A filamentgyártáson túl, a BigRep nagyformátumú 3D nyomtatót is képviselik a hazai piacon.

2022_MACH-TECH_-_Additív_19

„Egyaránt vannak ügyfeleink az otthoni felhasználók köréből és ipari szférából is. Amíg az egyéni felhasználók jellemzően webshopban vásárolnak, addig az ipari partnerek gyakran igényt tartanak konzultációra is, ahol megvitatjuk az alkalmazási területet és megtaláljuk a megfelelő filamentet, ha pedig szükséges, egyedi anyagot is fejlesztünk nekik. Amikor a céget több, mint 6 évvel ezelőtt elindítottuk, akkor mindenki azt vizionálta, hogy minden háztartásban lesz 3D nyomtató. Látszik, hogy ez a hype már azért elcsendesedett. Mi kezdetektől az ipart próbáltuk megcélozni, de akkor még láthatóan nem volt erre felkészülve a szektor. Korábban, amíg az oktatásban nem szerepelt a 3D nyomtatás, nagy előnye volt annak, aki otthon magától elsajátította, így később munkájában is tudta kamatoztatni ezt a tudást. Ma már jellemzően a nagyobb cégeknél van egy szakértői gárda, akik kreatívan és hatékonyan tudják alkalmazni ezeket a technológiákat és alapanyagokat. Jelenleg még inkább a külföldi piacon látjuk a technológia iparosodását” – mondja Simon Andrea, a Filaticum marketing managere. „Az egyik legjelentősebb felvevő piacunk az autóipar és beszállítói, de például a Magyarországon jelentős filmipar is fontos terület számunkra, ahol a modell- és kellékkészítők nagyon kedvelik a gipsztartalmú, könnyen alakítható nyomtatószálainkat. Az egészségügyben, ortézisek fejlesztésében is részt vettünk, az elektronikai iparban pedig az ennek a szektornak fejlesztett speciális filamentjeink révén vagyunk jelen.”

Smartus Zrt.

A hazánkban 2022-től hivatalosan a Smartus Zrt. által is forgalmazott SLM-Solutions első, széles nyilvánosság előtti bemutatkozásának lehetősége volt a mostani Mach-Tech kiállítás. A szelektív lézerolvasztásos eljárást elsők között alkalmazó gyártó NXG XII 600 gépe egyszerre akár 12 lézerrel is dolgozhat, 600 x 600 x 600-as munkatérben. A gép ideális az energiaszektorban és az űrkutatásban történő felhasználásra, egy autóipari felhasználó pedig már a sorozatgyártásba is integrálta a technológiát.

2022_MACH-TECH_-_Additív_47

„A megjelenés célja azon túl, hogy jelezzük, itt vagyunk az is volt, hogy meggyőzzük a még szkeptikusokat, kétkedőket, hogy a fémnyomtatás olyan szintre ért, amit talán soha nem gondoltunk volna. Ehhez a kiállítók elé tártunk számos iparágból származó valós vagy szemléltető alkatrészt is, melyek közt volt monolitikus nyomókamra, implantátum és hőcserélő is. Ezek más-más anyagból, eltérő utókezelésen átesve mind látványos darabok voltak, amit a látogatók nagyon értékeltek. Gépet ezúttal nem vittünk magunkkal, mert a biztonságos működtetést nem lehetett megoldani kiállítási körülmények között. Jól sikerült a bemutatkozásunk, a sok feltett szakmai kérdésen túl sikerült bizonyítanunk, hogy az orvosiparon és prototípus gyártáson felül akár a sorozatgyártásban is helye lehet a technológiának. Ehhez a tervezésben történt paradigmaváltásra és a konvencionális gyártási megoldásokhoz való ragaszkodás enyhülésére van szükség. Az additív gyártással a műszaki és gazdasági lehetőségeink megsokszorozódnak.” – említi Sipos Ádám, a Smartus Zrt. sales managere.

Varinex

A Stratasys hazai képviselője, a Varinex öt ipari technológát hozott a kiállításra. A már ismert PolyJet a termékfejlesztésben nyújt páratlan lehetőségeket, hiszen több színben és különböző keménységű anyagokat is képes nyomtatni. Az egyik újdonság a Stratasys SL sztereolitográfiás gépe akár kerámiatartalmú gyantából is gyárt darabokat, melyet lézer segítségével térhálósít, a másik új technológia az Origin P3 technológiás gyantás nyomtató már kifejezetten a sorozatgyártásba készült, mellyel a repülőgépiparban használatos elektromos csatlakozókat is gyártják. Az FDM technológia, mint a Stratasys saját fejlesztésű technológiája különleges Ultem és PEKK alapanyagokból készült szerszámokkal, gyártósori eszközökkel képviselte magát a kiállításon. A standon láthatók voltak a Stratasys H350 gépen készült gyártmányok, mely a SAF technológiát képviseli. A szelektív abszorpciós fúzió segítségével nagy mennyiségű terméket lehet gyorsan előállítani.

2022_MACH-TECH_-_Varinex_16_fhd

„1998-ban hoztuk be az ipari 3D nyomtatást a magyar piacra. Pár éve az olcsóbb nyomtatók megjelenésével elindult egy folyamat, miszerint „demokratizálódik” a 3D nyomtatás, tehát mindenkinek lesz otthon 3D nyomtatója. A mai iparági trendek szerint pont ellenkezőleg, most „iparosodik” a 3D nyomtatás, vagyis minden gyártó az ipari szereplőket próbálja kiszolgálni. Sok céghez bekerültek professzionálisnak hirdetett hobbi gépek, ami alapján sokszor elterjedt, hogy ez a technológia még nem elég érett az ipari felhasználásra, holott csak nem a megfelelő szintű berendezést próbálták bevezetni. A legtöbb, ma újdonságnak hirdetett technológiai fejlesztés a Stratasys-nál már 20 éve jelen volt a 3D nyomtatókban” – mondja Fehér Zoltán. „A fejlett, FDM technológiáik már közvetlenül CAD fájlból tudnak dolgozni, a gép kalibrálja magát, és ha nincs áramszünet, a modell másnapra, felügyelet nélkül elkészülhet – ezzel és a kiváló minőséggel lehet igazán sokat spórolni a költségeken. ”

DDD Control

A DDD Control fő szakterülete a 3D szkennerek forgalmazása és ehhez kapcsolódó szolgáltatásnyújtás. A cégnél a Scantech és Evatronix termékei jelentik a fő irányt, de az ügyfél kérésére 3D nyomtatás is elérhető, amennyiben a modellt testközelből is szükséges megtekinteni. A Scantech TrackScan-P42 berendezés az autóipartól kezdve az építőiparban is kínál új megoldásokat, mivel segítségével gyorsan és pontosan lehet nagy alkatrészeket, területeket szkennelni illetve ellenőrizni.

scantech_trackscan-p42

„Az iparban leginkább a minőség-ellenőrzés és visszamodellezési területeken vagyunk jelen, ilyen a karbantartás és a bejövő áru ellenőrzés is. A bejövő külső partnertől érkező alkatrészeket egyre gyakrabban ellenőrzik átvételkor. A gyártástámogatásban az additív technológiát a szkennereinkkel együtt sokszor pótalkatrészek esetében használják. Ha olyan alkatrész kellene, ami már nincs forgalomban, arról is egyszerűen készíthető szkennelt modell, így azt ki lehet forgácsolni, vagy az egyre több üzemben meglévő, gyártástámogató additív technológiákkal akár helyben is le lehet gyártani. A gyártástámogatás a munkadarabok szkennelése után készülékek gyártásával is megvalósulhat.” – számol be Sereghy Ádám.

FreeDee

A FreeDee kínálatában egyaránt megtalálhatók a 3D nyomtatók és a 3D szkennerek is. Újdonságnak számít a Formlabs Fuse 1 SLS gépe, valamint a Markforged folyamatos szálerősítésre képes ipari nyomtatója, mely beépített szkenner segítségével már a gyártás alatt méréseket végez a megfelelő minőség elérése érdekében. A Zeiss/Gom Atos Q és T-scan hawk pedig nagypontosságú szkennerek, melyek tanúsított mérésekre használhatóak és az 5 mikronos pontosságot is elérik. Automatikus mérésre és kiértékelésre is van lehetőség.

2022_MACH-TECH_-_Additív_26

„Az additív technológia abszolút most kezdi megtalálni a helyét, nem is tervezőirodákba telepítünk nyomtatókat, hanem inkább gyártóüzemekbe. Vannak olyan erős anyagokkal dolgozó gépek, amik képesek korábban forgácsolással gyártott anyagokat kiváltani. így robotmegfogókat, készülékeket és ellenőrzősablonokat is gyárthatnak a cégek, emiatt raktárkészletet sem kell fenntartani, a pótalkatrészeket a nyomtató igény szerint elkészítheti.” – számol be Szabó Péter, technológiai vezető. „Alkalmazás szempontjából az orvostechnikai vonal egyre növekszik, ma már sok anyag teljesíti a biokompatibilitási követelményeket. A járműiparban is jelentős szolgáltatást nyújtunk, mind mérési, mind gyártási téren. Egyre több helyről érkezik igény műszaki továbbképzésre, oktatásara. Sokszor ez a legnagyobb akadálya annak, hogy egy vállalat implementálja ezeket a technológiát. Ki kell képezni a személyzetet és megtalálni a megfelelő területet, amit kilehet és érdemes kiváltani additív gyártással.”

Kvint-R

A 3D Systems az egyik első szereplő volt az additív gyártásban, melynek hazai képviselője a Kvint-R Kft. Standjukon szerepelt a Figure 4 modular DLP technológia, mely a 3D Systems vezérhajója. A fémnyomtatásos eljárással készült darabok is megtekinthetőek voltak, csak úgy, mint a Calibry, vagy az Eviscan 3D szkennerei is. Az ipari beszállításon túl az SLA technológiával vákuumöntéshez használható mesterdarabokat is készítenek.

2022_MACH-TECH_-_Additív_1

„Nálunk a gyártás legtöbb esetben végterméket jelent, ezek gyártásához ezért egyre több ipari alapanyag is készül, hiszen maga az ipar is arra törekszik, hogy az additív technológiák a gyártásba is implementálhatók legyenek. A 3D nyomtatás használata nagyobb darabszám esetén még csak a geometria miatt lehet indokolt, egyéb esetben jellemzőbbek a hagyományos technológiák” – mondja Udvari-Balogh Andrea. „Magyarországon inkább az autóiparban jellemző a használat, a fröccsöntés, illetve a fröccsszerszámok helyettesítése additív eljárással a jelenlegi trend. Az orvosi szektorban lassan kezd elterjedni itthon is, bár fogászati alkalmazásra egyre többen használják. Van ügyfelünk ilyen téren is, nehézséget jelent azonban, hogy a fogorvosok egyelőre még bizalmatlanok az újításokkal kapcsolatban. Az érdeklődés megvan, de tapasztalataink szerint lassú a folyamat.”

További információ:

A 3DEE Store hivatalos honlapján.

A DDD Control hivatalos honlapján.

A Filaticum hivatalos honlapján.

A FreeDee hivatalos honlapján.

A Kvint-R hivatalos honlapján.

A Polyface Kft. hivatalos honlapján.

A Smartus Zrt. hivatalos honlapján.

A Varinex hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]