Szabadformájú felületek programozása gépen

A HURCO most egy újdonságot kínál a piacon, a szabadformájú felületek közvetlenül a gépen történő programozásának lehetőségét. A bérgyártóknak már nem kell külön CAD/CAM rendszert használniuk, és olyan megrendeléseket is elfogadhatnak, amelyek korábban veszteségesnek vagy időben nem kivitelezhetőnek bizonyultak.

Surface Screenshot 1

A STEP fájlként rendelkezésre álló 3D modellek már régóta importálhatók a HURCO gépekről a „Solid Model Import” (testmodell import) opcióval. Ez nemcsak a programozási idő lerövidítését és a programozási hibák elkerülését segíti elő, hanem végső soron az 5-oldalas megmunkálást is leegyszerűsíti. A HURCO vezérlőszoftver új funkciója immár 3D szabadformájú felületek programozását is lehetővé teszi a gépen a Solid Model Import segítségével. Ez olyan szabadságfok, amelyet jelenleg csak a HURCO kínál. Főleg olyan szerződéses gyártók profitálnak ebből, akik korábban nem akartak vagy nem tudtak saját CAD/CAM rendszert vásárolni. A CAD modelleket ezért vagy egy szolgáltatóval át kellett alakíttatni megmunkálóprogrammá, vagy az ajánlatkérést el kellett utasítani, ami az egyre összetettebb munkadarabok miatt nyilvánvaló versenyhátrányt jelentett. „Ügyfeleink számára most már van megoldás” – hangsúlyozza Sebastian Herr, a HURCO Deutschland alkalmazástámogatási menedzsere. „Míg korábban a Solid Model import opció felületek vagy körvonalak importálását tette lehetővé, mostantól 3D felületek is kiválaszthatók szabadformájú felületként. Ez az opció csak a Solid Model import segítségével érhető el, mert a marási pálya számítási alapjaként szükség van a felület geometriájára.”

Gazdag programadatbázis

A felületek ezt követő marása gömbmaróval vagy tóruszmaróval történik. Ehhez a HURCO programadatbázisa a ciklusok gazdag választékát kínálja. Ezenkívül tartalmazza az ehhez a megmunkáláshoz szükséges összes szabványos szerszámot. A kezelő egyszerűen kiválasztja a felületet, amelyet a nyersanyagból ki kell marni. Ezután már csak a használni kívánt szerszámot kell meghatároznia. A felület geometriája alapján a program kiszámítja az összes szükséges megmunkálási lépést. Mindezek során a beolvasott adatok programozása a gép érintőképernyőjén történik. Itt a jobb oldali képernyőn megjelenik a STEP fájl a különböző felületekkel. Ezek egyenként kiválaszthatók és átalakíthatók a megmunkáláshoz szükséges adatrekordokká.

Gyorsabb és rugalmasabb

A megrendelő szinte minden esetben a CAD-modelleket adja át a HURCO ügyfeleinek. Mindenesetre szinte csak 3D felületmodellek készülnek. A bérgyártó számára ez jelentősen bővíti a termékkínálatot, mivel most már közvetlenül a géphez fordulhat. Gyakorlatilag minden megkeresésre nyitott lehet, közvetlenül tudja kalkulálni azokat, így felgyorsíthatja a megrendelések feldolgozását. Ha a vállalatnál van CAD/CAM munkaállomás, az felszabadul más munkadarabok megmunkálására. Külső szolgáltatókra már nincs szükség. 

A kijelző kezelése olyan egyszerű, mint az okostelefoné 

A HURCO mostantól minden gépét Solid Model Import opcióval kínálja. Ugyanakkor sok régebbi modell is felszerelhető vele, egy utólagos szoftverfrissítéssel. A HURCO az új gépek 80 százalékát már ezzel az új funkcióval értékesíti. A 3D képesség biztosítása ezért logikus lépés volt. Mindenekelőtt azért, mert a felhasználók körében a trend egyértelműen a gép felé mutat: Az idő- és költségmegtakarítás érdekében a lehető legtöbb programozást itt kell elvégezni, és a CAD/CAM-rendszert szabadon kell tartani a rendkívül összetett 3D alkatrészek programozásához. A HURCO számára ez egyben a gép termináljának folyamatos továbbfejlesztését is jelenti, ezáltal egy praktikus, nagy teljesítményű és megbízható interfészt kínálva a kezelőnek. Az új multitouch kijelző többek között azzal valósítja meg ezt a törekvést, hogy két ujjal is kezelhető, mint egy okostelefon. „Ezzel a finomítással a forgácsolók új generációját vezetjük be” – értékeli Herr. „Mostantól már két ujjal lehetséges a nagyítás vagy a munkadarab elforgatása és megfordítása. Ez tovább csökkenti a megmunkálási időt és többszörösére növeli a kezelői komfortot.”

ForrásHURCO

További információ:

A HURCO hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]