Környezetbarát kenőanyagok az ipar minden szegletébe

Az Ekomaziva térnyerése egyre nagyobb az olajmentes kenőanyagok és hűtőközegek piacán. Az Ipar Napjai kiállításon a cég standján Pavel Čepelák-kal beszélgettünk, a cég által képviselt környezetbarát kenőanyagokról, és bevonatolási technológiákról.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_1

CNCMedia: Mivel foglalkozik a cégük, illetve milyen termékeket forgalmaznak?

Pavel Čepelák: Egy kis cseh cég vagyunk és elsősorban a fémmegmunkáláshoz, hajlításhoz, lyukasztáshoz használt olajmentes kenőanyagokkal és a forgácsoláshoz alkalmas, lebomló, nővényi olaj észterekkel foglalkozunk. Az olajmentes kenőanyagok az amerikai IRMCO cégtől származnak és Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon kizárólagosan mi forgalmazzuk őket. Cégünk 2012-ben alakult, de már 2007-ben foglalatoskodtunk ezen a területen.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_5

CNCMedia: Számos behatás formálja manapság az európai piacot. Egyikük a pandémia kihívásai. Mik a tapasztalataik, mit látnak az ügyfeleiken?

P.Č.: Az ügyfelek óvatosabbá váltak a kapacitásbővítéssel, és nagyon a költségmegtakarításra összpontosítottak, így olcsó, elfogadható teljesítményű termékekre váltottak. Sajnos ebben az időszakban más cégek szebb árakat kínáltak, de a minőség nem volt a legjobb. Így néhány ügyfél visszatért hozzánk, hogy a megszokott, elvárt minőséget kapja, ehhez mérten ésszerű áron.

Pavel Čepelák, az Ekomaziva s.r.o. ügyvezetője

Pavel Čepelák, az Ekomaziva s.r.o. vezérigazgatója

CNCMedia: A másik meghatározó tényező a nyersanyagok és előgyártmányok piaca és az ottani nehézségek. Önök hogyan segítik ügyfeleiket ezekben az időkben?

P.Č.: Az árak pokolian emelkednek. Rendkívül magasak a szállítási árak, akár 200-300%-kal a korábbiakhoz képest. A nyersanyagárak is emelkednek. A vásárlók többnyire elfogadják, mert ők is tudják, hogy mi a helyzet, nem igazán tudunk változtatni rajta. Nagyobb mennyiség esetén tudunk kedvezményeket adni, és próbálunk jobb árakat kínálni.

CNCMedia: A járműipar gyökeres változásokon megy keresztül az e-mobilitásnak köszönhetően. Ez az ellátmányi láncot is befolyásolja. Az Önök cégét mennyire érinti ez?

P.Č.: Természetesen érint minket is. Szlovákia és Csehország autóipara nagyon fontos. Az ügyfelek már beleegyeztek a megrendelésekbe, ami viszont nehézségeket okozhat. Ennek ellenére szükség van az autók gyártására, függetlenül attól, hogy belső égésű vagy elektromos, mert hozzászoktunk a mobilitáshoz, és a mobilitás nem fog eltűnni, annak ellenére, hogy az árak magasak. Ha valaki most akar autót rendelni, a legkisebb várakozási idő is 1 év.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_2

CNCMedia: Milyenek a várakozások a jelen pénzügyi évre? Pozitívak, vagy pesszimista kilátásaik vannak?

P.Č.: Mindig pozitív vagyok. Bár néhány ügyfél elhalasztotta a jövő évre az általunk értékesített berendezésekbe való befektetést, de általánosságban nem tudnak mást tenni. Enélkül nem lehet fenntartani a minőséget és a kapacitást. A COVID idején a vállalatok megtanulták, hogyan lehetnek hatékonyabbak, és más működési stratégiákat keresnek, ami számunkra is előnyös. Mi nem hagyományos megoldásokat kínálunk. Nagy hatékonyságú zöld technológiákat értékesítünk, és olyan termékeket, amelyek megváltoztathatják az ügyfeleink által gyártott termékek minőségét. A zöld technológiák iránti igény egyre csak növekedni fog.

CNCMedia: Jellemzően 5-10 éve a környezetbarát technológiák még csak másodlagosak szerepet töltöttek be. Ma viszont a legtöbb cég már a CO2 semlegességet is fő szempontként tartja számon. Önök miként segítenek ebben?

P.Č.: Ez nagyon egyszerű kérdés. Az általunk forgalmazott és ajánlott kenőanyagok olajmentesek, nincs bennük olaj, zsír, és ezek a kenőanyagok biológiailag lebomlóak. További előny, hogy ezeket a kenőanyagokat nem kell hegesztés előtt eltávolítani. Nincs szükség aggresszív zsírtalanító szerekre, forró víz is elég a termékek lemosásához. Támogatjuk a minimális mennyiségi igényű kenéssel rendelkező gépeket is a megfelelő anyagokkal. Ez sokkal hatékonyabbá teszi a technológiákat, amelyek kevesebb kenőanyagot használnak a minőségi termékek gyártásához. Olyan berendezésekkel is rendelkezünk, amelyek segítenek vizet megtakarítani az autóipari vállalatok tisztítósorainál és vannak olyan rendszereink is, amelyek képesek az előkezelő kád élettartamát 10-szer meghosszabbítani az olaj, és egyéb szennyeződések eltávolításával a közegből.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_4

„Standunkon főleg kenőanyaggal kapcsolatos alkatrészeket láthatnak. Ezeket a kenőanyagokat vegyi anyag koncentrátumból állítják elő és juttatják el a felhasználóhoz és a vevő által igényelt folyamatnak megfelelően keverik ki. Az itt látható fém alkatrészeket a mi kenőanyagainkkal használják, vagy gyártották és nagyon precíz műveletekre is alkalmasak” – ismerteti Čepelák. Ezen felül vannak még a standunkon adagolóegységek a kenőanyagok felvitelére is. Ez az egység például egy német cég számára készült. A rendszer moduláris, így az ügyfél igényei alapján összeállítható. Ezeket a termékeket a galvanizáló iparban használják, például tisztításhoz, elektromos bevonatoláshoz, stb. Képesek vagyunk a galvanizáláshoz szükséges termékek széles választékát kínálni ügyfeleinknek, akár titán termékek megmunkálásához is.”

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_11

CNCMedia: Hogyan értékelik a rendezvényt? Sikerült új üzleti kapcsolatokat kiépíteni? Illetve mik a terveik a jövőre nézve?

P.Č.: Vannak már itt is meglévő üzleti kapcsolataink és ügyfeleink a maszkolás területén. Olyan cégek, amelyek felületkezelést, galvanizálást végeznek, és olyanok is, amelyek csöveket hajlítanak a mi kenőanyagaink felhasználásával. A magyar piac fontos számunkra, mert elég sok iparáguk van, az autóipart is beleértve. Találkoztunk már néhány ügyféllel, és a katalógusainkat magyarul is kinyomtattuk. A honlapunk is elérhető magyar nyelven.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_12

Arra törekszünk, hogy jobban jelen legyünk a magyar piacon, és már felvettük a kapcsolatot néhány száz potenciális ügyféllel. Úgy gondolom, hogy rövid időn belül képesek leszünk egy magyarországi képviseleti irodát is nyitni, hogy még közelebb legyünk az ügyfelekhez. De már most is képesek vagyunk 2-3 napos szállítási határidővel támogatni a magyar ügyfeleinket.

A kiállítással is elégedett vagyok, voltunk már itt 2019-ben, akkor valamivel nagyobb volt. Ez az év is mozgalmas, sok az érdeklődő, kommunikatívak és érdeklődnek a termékeink iránt. Hasznos volt számunkra a jelenlét és izgatottan várjuk a következő kiállítást.

2022_MACH-TECH_-_Ekomaziva_6

További információ:

Az Ekomaziva hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]