Intelligens, valós idejű mérőasszisztens

Digitális átalakulás: a METAV az Ipar 4.0 és a méréstechnika legújabb trendjeit mutatja be

KMG LH 65 mit automatischer BestückungJúnius 21. és 24. között a németországi Düsseldorfban megrendezésre kerülő METAV 2022 olyan metrológiai megoldásokat mutat be, amelyek hatékony támogatást nyújtanak a felhasználóknak a digitális átalakuláshoz. A spektrum a szoftveralkalmazásoktól egészen a teljesen automatikus mérési asszisztensig terjed, amelyek egyetlen mozdulattal elindíthatók, majd hibamentesen működnek. Dr. Heike Wenzel, a Wenzel Group GmbH & Co. KG, valamint Wiesthal, és Hermann Diebold, a jungingeni Helmut Diebold GmbH & Co. vezérigazgatói ismertetik azokat az intelligens megoldásokat, amelyeket vállalatuk a METAV 2022 kiállításon mutat be.

„A jelenleg tapasztalható zavaros idők szinte minden vállalat számára komoly kihívásokat jelentenek.” -magyarázza Dr. Heike Wenzel. „A 2021-es év összességében sikeres üzleti évnek bizonyult, és idén a Covid 19 világjárvány és az ukrajnai helyzet hatása ellenére is optimisták maradunk a további növekedést illetően”- A válságoktól távolodva a Wenzel-csoport vezérigazgatója arról számol be, hogy a vállalat 2022 eleje óta dolgozik azon, hogy a nagyméretű projekthátralékot felszámolja. Most azonban örömmel veszi tudomásul, „…hogy sok vállalat kezd befektetni az olyan jövőbiztosítási szempontokba, mint az e-mobilitás és a fenntarthatóság.”

„Horrorisztikus áremelkedések” és beszerzési problémák

Diebold_U1100_TubeChiller_OneTouchA METAV 2022 rendezvényen mindkét vezérigazgató olyan megoldásokat mutat be, amelyek támogatják a felhasználókat gyáraik digitalizálásában. „A méréstechnika számunkra nem csak fontos és érdekes, hanem abszolút központi tényező, különösen a digitális átalakulás idején” – hangsúlyozza Wenzel. A WM|Generator számítógépes eszközt forradalmi fejlesztésként jellemzi. A CAD-modellekből automatikusan, és így sokkal hatékonyabban generál mérőprogramokat, amelyek tartalmazzák a termék- és gyártási információkat.

Nincs több hiba a beépített mérési és ellenőrzési technológiának köszönhetően

A mérési folyamat automatizálása szintén kulcsszerepet játszik a Diebold számára. Düsseldorfban például a vállalat új zsugorbefogókat mutat be. Ezeket egyszerűen egy érintőképernyőn keresztül lehet működtetni, mely már a tisztán adatvezérelt Ipar 4.0 megoldások közé sorolja a technológiát. Ez az egyetlen érintés elindítja a folyamatot, amelyet aztán a beépített mérési és vezérlési technológia vesz át. A készülék felismeri az adott szerszámot, és automatikusan szabályozza a bevitt energiát és annak idejét.

„A folyamat egyetlen érintéssel elindítható, teljesen automatizált és hibamentes” – mondja Diebold. „Ez valódi fenntarthatóságot eredményez, mivel csak minimális elektromos energiát fogyaszt. További újdonság, hogy ezáltal a szerszámok védettek lesznek a sérülésektől.”

Valós idejű online mérés és kiegyensúlyozás

A düsseldorfi kiállítás az online és valós idejű mérés felé tartó trendre is felhívja a figyelmet. Négy évvel ezelőtt a bajorországi székhelyű Wenzel csoport valós idejű szoftvert fejlesztett ki a mérési feladatok és a kapcsolódó gépek elemzésére. „A WM|SYS Analyzer teljes adatátláthatóságot biztosít a mérőgépek és mérési környezetek számára” – mondja Wenzel. „A jogosult felhasználók minden szükséges valós idejű információt egy átlátható felületen kapnak meg.”

A Diebold is tisztában van az online méréstechnika iránti kereslettel. A dél-német vállalat minőségellenőrzést is kínál ügyfeleinek a szerszámtartó berendezésekhez. „A szerszámbefogók mérése elektronikusan történik a Dieboldnál. Minden egyes alkatrészről digitális mérési jelentést kapunk. Így az ügyfél láthatja, hogy mely HSK-kúpok felelnek meg a minőségi előírásoknak, és melyek nem.”

A másik megoldás a szerszámok és köszörűkorongok kiegyensúlyozására szolgáló új gépcsalád. Diebold: „A szerszámgyártás és a főorsóépítés terén szerzett több évtizedes tapasztalatunk lehetővé tette számunkra, hogy olyan digitalizált kiegyensúlyozó gépeket fejlesszünk ki, amelyek lényegesen nagyobb pontossággal mérnek, mint a piacon jelenleg létező termékek.”

 

“A tavaszi kiállítások jól tükrözik a jelenlegi helyzetet”

interview: Markus Heseding, Managing Director of VDMA Measuring and Testing Technology, Frankfurt am Main

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel a vállalatok jelenleg szembesülnek? Ezek közé tartozik a világjárvány és az ukrajnai orosz invázió is?

WM SYS Analyzer in ActionMarkus Heseding: A VDMA tagok körében végeztt felmérések azt mutatják, hogy a mérnöki vállalatok 97 százalékát legalább közvetve érinti az orosz-ukrán konfliktus. A jelenlegi konfliktus tehát súlyosbítja a helyzetet, mivel problémákat okoz az ellátási láncban. Szűk keresztmetszeteket tapasztalunk, különösen az elektronikai alkatrészek esetében, és mindezt a növekvő digitalizáció idején. A hosszmérési ágazatban működő vállalatok a jelek szerint még nem szenvednek ezektől a problémáktól. 70 százalékuk azt állította, hogy áprilisban a rendelésállomány magasabb volt, mint az előző évben. Az iparág általános helyzete kihívást jelent. A tavaszi kiállítások jó mutatók arról, hogyan is alakul a kereslet.

Hogyan járulnak hozzá a metrológiai megoldások a gyárak digitalizálásának jelenlegi trendjéhez, és mit mutatnak be a METAV 2022 kiállításon?

A hosszméréstechnika területén működő vállalatok kifejlesztették az OPC UA Companion Specification-t a geometriai mérőrendszerek számára. Ezt VDMA 40210 szabványként tették közzé véleményezésre. Ez lehetővé teszi a mérőrendszerek intelligens integrálását a digitális gyártási folyamatokba. A METAV standján e terület szakértői is jelen lesznek. A gyakorlati alkalmazások az Umati márkanév alatt egy külön standon kerülnek bemutatásra. A szabványosított OPC UA interfész lehetővé teszi, hogy a kiállításon lévő mérőgépekről az élő adatok közvetlenül elérhetők és felhasználhatók legyenek.

Önök is érzékelik az online – akár valós idejű – mérés iránti igényt?

M.H.: A méréstechnika egyre inkább átkerül a mérőlaboratóriumból a gyártásba. Ehhez többek közt szükség van automatizált mérésre, szabványosított interfészekre, az OPC U-ra, a mérési eredmények visszacsatolására a gyártásirányításba vagy ideális esetben magához a gyártógéphez. Ezek a zárt láncú megoldások – melyek tagvállalataink standjain is láthatóak – egyre inkább el fognak terjedni.

ForrásMetav

További információ:

METAV hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]