Hidraulikus megoldások a MACH-TECH-en

A GIMEX-Hidraulika Kft. a német ROEMHELD cégcsoport és a HAINBUCH magyarországi szerződéses partnere. Befogástechnikai és hidraulikus rendszermegoldások értékesítése mellett, a tervezéssel, a szerviztámogatással és a szaktanácsadással nyújtanak teljes körű támogatást a magyar piac számára. A 2022-es MACH-TECH-en Csonka Szabolcs, a cég értékesítési vezetője adott nekünk interjút és mutatta be a kiállításra készült installációkat.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_2

CNCMedia: Röviden hogyan értékelnéd az elmúlt 2 évet, hogyan sikerült a mindenkit érintő akadályokkal megbirkózni? Gondolok itt elsősorban a pandémiára, az mennyire nyomta rá a bélyegét a munkátokra?

Csonka Szabolcs: A koronavírus mindenkinek a napi rutinfeladatait felborította, teljesen megváltozott a világ. Mi is 2019-ben voltunk utoljára MACH-TECH-en. 2020-ban kezdődött a vírushelyzet, céges szinten szerencsére rendesen tudtunk egész évben 8 órában dolgozni, volt elegendő feladatunk, projektünk, így nem kellett csökkentett munkaidőben dolgoznunk. 2021-re jelentősen megnövekedett a rendelésállomány, és kiemelkedő évet zártunk. Ebben az évben a legnagyobb fejlesztésünk a saját erőből megvalósított 38 kilowattos napelem-rendszer. A 94 darab panel a nyár végén került beüzemelésre a szerviz épületünk tetején és a cég teljes energiaigényét biztosítja.

CNCMedia: Hosszú szünet után vagytok újra kiállításon. Milyenek a tapasztalatok?

Cs. Sz.: Eredetileg úgy terveztük, hogy nem veszünk részt a kiállításon, de láttuk, hogy sok kiállító lesz, illetve a partnereink is érdeklődtek, úgyhogy végül megjelentünk a MACH-TECH-en. A jubileumi kiállításon fő látványelemként a már több éve használtban lévő, különböző hidraulikus szerelési feladatokhoz felszerelt szerviz kocsinkat mutattuk be. Ezzel az autóval prezentálva a kilátogatók számára, hogy a GIMEX a tervezéstől egészen a kivitelezésig, az after sales szolgáltatásokkal kiegészülve áll rendelkezésre a hidraulika és a befogástechnika területén.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_10

A szervizkocsihoz tartozó asztali kézi satuba helyezve mutattuk be a német Erwin Halder cég legújabb innovatív gyors rögzítésű emelőszemét, amely különböző rakományok és munkadarabok szállítását egyszerűsíti meg.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_8

CNCMedia: Említetted a raktáratokat. Az elmúlt időszakban voltak problémák az ellátási láncokban, alapanyaghiány gondok is voltak. Ezt tudjátok kezelni? Az ügyfeleitek számíthatnak rátok pótalkatrészben?

Cs. Sz.: Helyesbítve nem pótalkatrészraktárról, hanem egy hidraulikus raktárról van szó, ahol közel 120 milliós készlet forog. A hidraulikus elemek szinte valamennyi komponense megtalálható ott, pl. szivattyúk, szelepek, tömítések, csatlakozók. Több olasz gyártóval vagyunk közvetlen kapcsolatban. A jelentősen megnövekedett globális kereslet a hidraulikus alkatrészek iránt eredményezi, hogy vannak már termékek, amelyek csak jövő évtől lesznek elérhetőek. Éppen ezért különösen felértékelődik most egy raktárkészlet. Mi már tavaly láttuk ezt a problémát, ezért elkezdtük bővíteni, valamint a jövőben is muszáj lesz ezt tovább növelni, hogy időben ki tudjuk szolgálni partnereinket. Hidraulikus raktárkészletünk mellett munkahenger alapanyag raktárunkban pedig a krómozott rudak és hónólt csövek értékesítésével foglalkozunk. Vevői igények után méretre vágva szállítjuk ki a szálanyagokat az ország bámely területére. Ezeket az alapanyagokat pl. a hónolt csöveket nem csak a hidraulikus munkahenger házának előállítására használhatjuk, hanem ezekből tervezzük az esztergagépek húzócsöveit is. 

 

 

CNCMedia: A szervizautóval kapcsolatban van még valami érdekesség?

Cs. Sz.: A koncepciót úgy alakítottuk ki, hogy készülékszorító elemeket helyeztünk el a kocsi polcain, amiket a látogatók akár külön is kézbe tudtak venni. Az egyik polcon például a ROEMHELD csoportnak a szorítóelemei, blokkhengerei, furatmegfogói, támhengerei, lengőkaros szorítói láthatók. A kiállított egységek végül is olyan elemek, amik már az Ipar 4.0-hoz integrálhatóak. Szinte valamennyi szorítóelemet fel lehet szerelni pneumatikus és elektromos pozíció lekérdezéssel.

Csonka Szabolcs, a GIMEX-Hidraulika Kft. értékesítési vezetője

Csonka Szabolcs, a GIMEX-Hidraulika Kft. értékesítési vezetője

 

CNCMedia: Digitalizációnál, Ipar 4.0-nál maradva, 5-10 éve az automatizált gyártás luxusnak számított egy magyar KKV számára, most egy-két ipari szegmensben pedig már szinte alapkövetelmény. Ebből ti mit tapasztaltok? Az ügyfeleitek részéről nő-e az igény a digitalizált, automatizált megoldások felé?

Cs. Sz.: A GIMEX-Hidraulika több mint 1000 partnerrel van kapcsolatban Magyarországon, ebből 600-700 az autóiparhoz, gépiparhoz kapcsolódik és több neves multinacionális céggel van szerződésünk. A digitalizáció rengeteg helyen jelen van, erről szól szinte már minden, de egyelőre inkább csak a nagyobb multinacionális cégek tudják anyagilag megengedni maguknak az automatizáció lehetőségét. Kis és középvállalkozásoknak akkor van rá lehetősége, ha megvan a megfelelő darabszám vagy olyan minőségű alkatrészt kell gyártani, aminek előfeltétele ennek használata.

CNCMedia: Illetve egy komplexebb, összetettebb, automatizáltabb termelés tőkeigényesebb is.

Cs. Sz.: Igen, jóval nagyobb a beruházási költsége, illetve nagyobb szaktudást igényel a karbantartása, hibafeltárása, összeépítése. Egy hidraulikus rendszerben ma már a hidraulikán kívül pneumatikus kiegészítő elemek (pl. pneumatikus munkadarab felfekvésfigyelés) vannak, nem beszélve a proporcionális vezérléstechnikáról, a robotnak kommunikálnia kell a szorítóelemekkel, a hidraulikus tápegységnek kommunikálnia kell a robottal és/vagy szerszámgéppel. Szóval, aki ezeket értékesíti vagy összeépíti, annak az egész rendszert át kell látnia.

CNCMedia: Hogyan látod, a gépésztervezők mennyi affinitást mutatnak az elektronika irányába Magyarországon?

Cs. Sz.: A GIMEX-Hidraulika kapcsolatban van több neves egyetemmel az országban, végzős diákokat oktatunk általában, előadást tartunk nekik és ilyenkor szoktuk bemutatni a hallgatóknak az új trendeket a hidraulika és befogástechnika területén. Úgy látom, hogy nagyon érdeklődőek és tanulékonyak. Egy mai tervezőnek nem könnyű az élete, a digitalizáció nagy kihívás mindenki számára, de éppen ettől büszkeséggel tölt el mindenkit, ha elvárásnak megfelelően működik az általa megálmodott berendezés.

CNCMedia: Milyen installációkat hoztatok, mit érdemes tudni róluk?

Cs. Sz.: Szerviautónk előtt egy általunk tervezett és gyártott hidraulikus tápegység található, amely egy hidraulikus munkadarab megfogó készüléket működtet. A készülék a ROEMHELD csoport termékeivel van szerelve: lengőkaros befogó, támhenger, kompakt szorító. Mind a két hidraulikus szorítóelem integrált pneumatikus pozíció lekérdezésének lehetősége, és a támhenger pneumatikus felfekvés figyelése garantálja az automatizált rendszerekben való folyamatbiztonságot.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_12

A tápegységen található digitális nyomáskapcsolók figyelik, hogy felépült a stabil szorításhoz megfelelő hidraulikus nyomás, a pneumatikus felfekvő ellenőrző egységgel, ami szintén a tápegységhez van integrálva, ellenőrizzük le a megfelelő pozíciókat és munkadarab megfelelő felfekvését. Robotos munkadarabbetöltő rendszerek esetében ezek a kiegészítő funkciók elengedhetetlen részét képezik a komplett rendszernek.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_13

CNCMedia: Ez esetben mi végzi a vezérlést? PLC-vel van összekötve?

Cs. Sz.: Az automatizált rendszerekhez tervezett tápegységeink úgy vannak kialakítva, hogy az adott szerszámgéppel és a robottal is tud kommunikálni. A tápegységünkön lekövetünk mindent, megcsináljuk a készülék működését, szorítást, oldást, felfekvés és pozíciófigyeléseket, és ezeket a jeleket továbbítjuk a megfelelő helyre, ahol a központi vezérlés dönt, mi legyen a következő folyamat. A megmunkálás feltétele, hogy valamennyi figyelő eszköz visszacsatolást küld, a megfelelő értékekről.

CNCMedia: Mit érdemes tudni a német partnereitekről, a termékekről, milyen hozzáadott értékkel rendelkeztek?

Cs. Sz.: A ROEMHELD csoportnak vagyunk több mint 20 éve a magyarországi szerződéses partnere, befogástechnikában és szerszámrögzítésben világszerte neves gyártó, számos innovációval rendelkezik. Mi azzal adunk a magyar ügyfeleknek plusz szolgáltatást, hogy nem csak a szorítóeszközöket értékesítjük, hanem kompletten megtervezzük hozzá a működtetést, összeépítjük pl. a forgóátvezetőt, kiépítjük a komplett hidraulika rendszert, segítünk akár a tervezésben, előkoncepciót tudunk csinálni a megfogási szituációról. Így a tervezéstől a kivitelezésig komplett szolgáltatást biztosítunk. Ez most már szinte, – főleg ebben az iparágban – elvárás az ügyfelek részéről.

A ROEMHELD csoportnak egy másik Magyarországon még nem nagyon ismert üzletága, a szereléstechnika. Különböző lineáris emelőhengerek, forgatók, billentők érhetők el. Ezek a standardizált megoldások olyan cégeknek nyújtanak megoldást, akik összeszerelnek valamilyen alkatrészt. Ezeknek a szerelőelemeknek a lényege, hogy magát a szerelést ergonomikussá tegyék a dolgozók számára. Például az emelő kocsi biztosítja egy magas és egy alacsony ember számára is, hogy az általa használt méretre tudja állítani az asztalt. Az említett forgató és billentő modulok alkalmazásával pedig akár többszáz kilós alkatrészeket is könnyedén lehet forgatni. Ezzel is felgyorsítva és megkönnyítve a szerelési folyamatokat.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_14

Másik neves német partnerünk a HAINBUCH, aki patronos szorítóelemekkel, szorítótüskékkel rendelkezik, végül is a szakmában az egyik legnevesebb gyártó. Ők találták fel a vulkanizált szorítópatronos megoldást több mint 30 éve, a SPANNTOP® elnevezésű rendszert. Az ő új termékük egy garantált 5 mikronos körfutású TOPlus premium tokmány, ami olyan alkatrészgyártóknak kínál megoldást, ahol nagy méretpontosság van meghatározva.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_15

CNCMedia: Gondolom precíziós esztergálás, precíziós köszörülés, keményesztergálás.

Cs. Sz.: Így van, mindenre használható. Egyébként, ha valaki vesz egy ilyen prémium tokmányt, akkor már a meglévő szorítófejeit is használhatja, nem kell lecserélni a meglévő szorítópatronokat. Ez annyival jár, hogy nem garantált az 5 mikronos körfutás, de legalább nem kell új patronberuházást végrehajtani az ügyfeleknek.

CNCMedia: Látható itt egy főorsó is. Mit érdemes róla tudni?

Cs. Sz.: Ez a prémium tokmánynak az elődje, még a HAINBUCH találmánya volt ez a vulkanizált, több szegmensből álló szorítópatron, mint korábban említettem. A demo bemutatja a HAINBUCH rendszert, aminek lényege, ha valaki használ egy ilyen patronos megoldást, akkor csak adott méretosztályú munkadarabot tud az adott patronnal megmunkálni. Ez egy 65-ös méretosztályú patron, amivel 65-ös átmérőt tud maximum megfogni. Egyébként ennek a megoldásnak az az előnye a három pofás tokmánnyal szemben, hogy itt elhagyható a centrifugális erőveszteség a szorítópatron az ütköző húzza rá a munkadarabot, ami egy nagyobb stabilitást biztosít és ezekkel az előnyökkel megsokszorozhatjuk a produktivitásunkat.

2022_MACH-TECH_-_Gimex_20

CNCMedia: Gondolom, ha maga a munkadarab vékonyfalú cső, akkor kisebb a deformáció.

Cs. Sz.: Pontosan, mivel a patronok teljes külső vagy belső felületen szorítanak, jóval kisebb a deformáció lehetősége, mint a szorítópofás rendszerek esetében.

CNCMedia: A 65-ös átmérő a rúdáteresztésre is vonatkozik?

Cs. Sz.: Igen. A méretosztályok úgy épülnek fel, hogy 26, 40, 52, 65, 80, 100, 125, 160 és egyediben egészen a 240-ig. Tehát egy 65-ös méretosztályú tokmány 65-ös áteresztésig tudjuk használni.

A HAINBUCH cég másik nagyszerű megoldása a HAINBUCH rendszer, ami főleg kis és középszériás alkatrészgyártók számára kínál lehetőséget, ahol nincsenek nagy darabszámok és rugalmasan kell alkalmazkodni a megrendeléshez. A teljes tokmány leszerelése helyett a patront szedjük ki, amit végül egy három pofás tokmánnyal megegyező adapterrel helyettesítünk. Ez itt egy kisebb fajta, 145-ös méretosztály, de 215-ös méretosztályban 209-es átmérőig jók vagyunk, 3 mikronos átállási pontosság mellett termelhetünk tovább, beállítás nélkül.

Ez az adapterrendszer kiegészül egy szorítótüskés megoldással, egy MANDO adapterrel, amivel belső átmérőt lehet fogni. További adapterrendszerek is elérhetők, ilyen pl. a permanens mágnesadapter, a körmösmenesztő, a Morse-kúpos adapter, de akár bármilyen egyedi lapra, bármilyen egyedi készüléket fel lehet szerelni. A szorítópatronok és adapterek cseréje kiviteltől függően max. 3 perc. Ezzel a megoldással hihetetlen sok időt spórolunk meg, drasztikusan lecsökkentjük az átszerelésre fordított időt.

CNCMedia:: Említetted a különböző készülékeknél az Ipar 4.0-ás szenzorikus megoldásokat. Esetleg a HAINBUCH rendelkezik ilyen megoldással, szorítóerő figyeléssel?

Cs. Sz.: Ma már van szenzorral felszerelt patronos tokmány, ami szorítóerőt, hőmérsékletet, munkadarabpozíciót szintén figyel forgás közben és adja tovább a jeleket a szerszámgépnek. Robot cseréli már a szorítópatronokat vagy magát az egész tokmányt. Hihetetlen fejlődés ment végbe ezen a területen is az elmúlt pár évben.

CNCMedia: Utolsó kérdés. Hogyan foglalnád össze a GIMEX tevékenységét azoknak, akik esetleg nem tudtak eljönni a MACH-TECH-re?

Cs. Sz.: A német és olasz partnereink révén olyan megoldásokat és termékeket tudunk ajánlani a magyar cégeknek, amik tényleg megkönnyítik a munkát, termelékenyebbé teszik az alkatrészgyártást és ezt próbáljuk a többi szolgáltatással, a tervezéssel és szerviz háttérrel teljessé tenni.

 

További információ:

Gimex_Hidraulika_logo
Csonka Szabolcs, értékesítési vezető
GIMEX-Hidraulika Kft.
sales@gimex.hu
www.gimex.hu

Megosztás
[
    ]