Ha lemezipari gépkereskedés, akkor Vendo Kft. – hatalmas hazai raktárkészlettel az ügyfelek szolgálatában

Évtizedes múltra visszatekintő török beszállítói kapcsolatok, lemezipari gépekkel való kereskedés, hatalmas raktárkészlet itthon és Szerbiában, valamint szerviztámogatás és oktatás az ügyfelek részére. Számos jelző, ami a Vendo Kft. piaci helyzetét jelöli. A 2022-es MACH-TECH-en Kálmán Istvánnal és Kálmán Bencével beszélgettünk a gépkereskedésről, az ipart érintő problémákról, a megoldásokról, valamint megnéztük, hogy milyen gépekkel készültek az ipari kiállításra.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_5

CNCMedia: Néhány gondolatban összefoglalva mit kell tudni a cégetekről. Mióta vagytok jelen a piacon és mivel foglalkoztok?

Kálmán István: 1991 óta vagyunk jelen a piacon. Kezdetben használtgépkereskedéssel foglalkoztunk és az igények megváltozásával 1998-ban kezdtünk új gépeket forgalmazni, azóta a használt gépek kikerültek a kínálatunkból. Induláskor nagyon sok volt a piaci szereplő, de senki nem árult török gépeket. Bevállalva a kockázatot a kezdeti óvatos lépések után jó hírnevet szereztünk, és immár 23-24 éve az akkor kiválasztott beszállítókkal vagyunk kapcsolatban.

Fő partnerünk a DURMA, ami piacvezető a török lemezipari gépek gyártását illetően. Az ő folyamatos fejlődésüknek köszönhetően mi is rendre újítunk és tanulnunk tőlük. Természetesen a szortimentünkben megtalálhatók más gyártók gépei is, melyeket a DURMA javaslata alapján válogattuk össze. Az elmúlt 20 év egy tanulási periódus volt számunkra, de ez idő alatt beérett a munkánk, reméljük, hogy hasonlóképpen tudjuk folytatni a továbbiakban is.

Kálmán István, a Vendo Kft. ügyvezetője

Kálmán István, a Vendo Kft. ügyvezetője

CNCMedia: Tehát az ügyfelek elégedettek és jó visszajelzéseket kaptok.

K.I.: Igen. Ugyanis az új gépek forgalmazásával nem csak venni és eladni tudunk, hanem szervizelni, beüzemelni, oktatni és segíteni. 1999-ben voltunk először ezen a kiállításon és most találkoztunk olyan vevővel, aki akkor vette meg az első gépét és mai napig dolgozik vele. Ezek a  hosszú távú visszajelzések kiemelten fontosak számunkra.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_7

CNCMedia: A gépkereskedésben van egy ilyen mondás, hogy az első gépet az üzletkötő adja el, a többit pedig a szervizes. Ezt ti is így tapasztaljátok a lemeztechnológiai gépek területén?

Kálmán Bence: Igen, abszolút létező jelenség. Szerinem a Vendo Kft.-nek alapvetően nagy erőssége a szerviz. Ahogy édesapám is említette, az ügyfelekkel való kapcsolattartás során, hosszú távon gondolkozunk. Stabil szervizcsapatunk van, ahol szerencsére egyaránt vannak fiatalabb kollegák és rutinos szenior szerelők is. Tekintve, hogy a munkájukhoz szükséges tudás nem szerezhető meg teljes egészében az iskolapadban, fontosnak tartjuk a megszerzett tudás átadását, ami a nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégáknak köszönhetően meg is valósul. Megjegyzem, folyamatosan keresünk új kollégákat szervizre, így, ha az olvasó netán kedvet kapna, az ajtó nyitva áll.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_4

Kálmán Bence, a Vendo Kft. marketing menedzsere

CNCMedia: A gépkereskedésnél az értékesítés és a szerviz mellett a harmadik tényező talán a raktárkészlet. Ehhez ti hogyan viszonyultok?

K.B.: Magyarország, illetve a térség legnagyobb raktárkészletével rendelkezünk. Magyarországon és Szerbiában van raktárunk. Szegeden 2300 nm-en kb. 150 gép van raktáron, ami azonnal vihető és kipróbálható. Szerbiában pedig 1000 nm-es raktárral rendelkezünk. A raktári gépeink többnyire nagy és értékes gépek, szegedi raktárunkon például éppen most üzemelünk be bemutató céllal egy cső- és profilvágó lézert. Természetesen ezek gép és alkatrészraktárként egyaránt funkcionálnak.

CNCMedia: A cégetektől kicsit távolodva általánosan most egy standard gépipari cégnek a működését három dolog határozza meg. A pandémia és hatásai, az alapanyag-ellátási láncok akadozása, valamint az autóipar átalakulása. Titeket hogyan érintenek ezek? Mik a tapasztalatok?

K.I.: A pandémia első évében, 2020-ban mi is tartottunk attól, hogy leáll a gazdaság, ennek ellenére egy átlagos évet zártunk gépeladás tekintetében. 2021-ben nekiálltunk felújítani szegedi épületünket, beruházásokat végeztünk el, arra számítva, hogy komolyabb leállás következik és időben be tudjuk fejezni. Végül a járványnak hamarabb vége lett, mint a felújításnak, így 2021 második félévében új lendületet kapott az eladás, az emberek érdeklődés töretlen volt, köszönhetően a támogató gazdaságpolitikának.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_14

CNCMedia: Szóval mertek az emberek beruházni gépekre.

K.I.: Persze, mert a különféle támogatások folytán, majdnem, hogy kihagyhatatlan lehetőségeik voltak a cégeknek. Így azt kell mondanom, hogy nekünk a COVID-időszak különösebb megrázkódtatást nem okozott, rosszabbra számítottunk. A mostani időszakban a láncok megszakadásával odáig jutottak a beszállítóink, hogy nekik vannak problémáik. A rövid, 1-2 hónapos határidők eltűntek, most már 6-8 hónapos határidőkről van szó. Ez azért van, mert az ő nyugat-európai beszállítóik vannak padlón, a gyártói kapacitásoknál hiányoznak az alkatrészek.

CNCMedia: Hidraulikus és elektromos alkatrészek?

K.I.: Mi előre menekülünk, ha lehet így fogalmazni. Tavaly kezdtük el, hogy még több gépet rendelünk raktárra, persze ennek az a kockázata, hogy azt a gépet rendeltük-e, ami majd a vevőnek kell. Próbáltuk az eddigi 20-30 éves tapasztalatok alapján kiszűrni, hogy mire van igény, a válságot tulajdonképpen mi így próbáljuk áthidalni. Persze a világpolitika alakulása és a szomszédos konfliktus újabb kockázati tényezőt jelent, ami mellett a pandémia el fog törpülni. Szóval előre menekülünk, beruházunk. Ennyi gépünk talán még soha nem volt raktáron.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_13

CNCMedia: A harmadik terület az autóipar, ami különösen érdekes a régió szempontjából, hiszen számos hazai iparágnak nagy a kitettsége. Nyomás alatt van az e-mobilitás és a kínai, távol-keleti gyártók részéről is. Egyes gyártósorok 110%-on termelnek, mások pedig leálltak. Hogyan látjátok ezt, akár személyesen, akár az ügyfeleiteken keresztül?

K.B.: Szerencsére változatos ügyfélkörünk van, más-más területen dolgoznak, különböző iparágak számára szállítanak be akár alkatrészt, akár készterméket. Partnereinknek csak egy része rendelkezik autóipari kitettséggel, így ez a kérdés annyira határozottan nem érint minket.

K.I.: Olyan lemezipari cégekről van szó, akik nehéz és könnyűiparban szerepelnek. Postaládát készítenek, fegyverszekrényt, benzinkutat építenek, van olyan is, aki vastagabb anyaggal dolgozik és nehéziparban, vegyiparban foglalkozik tartályok készítésével, vagy éppen háztartási gépeket gyárt. Amíg az építőipar mozog, addig van igény erre, hiszen a nagy beruházások, acélszerkezetek gyártása jobban meghatároz minket is, mint az autóipar.

CNCMedia: Szerinted meddig marad ez így, mi a prognózisod?

K.I.: Inkább attól tartunk, hogy ha a német gazdaságot nagyobb válság fogja elérni, akkor a magyar exportőrök bajban lesznek. A német ipar felé jellemző a legnagyobb kitettség Magyarországon, a fémiparban meg különösképpen nagy az export a nyugati országokba. Ez sokkal jobban befolyásolja a gépipari helyzetünket. Természetesen az általános gazdasági klíma mindenre hatással van, az is befolyásoló tényező. Viszont nem szabad negatívan állni a dolgokhoz, sok cégnek a kockázati tűrőképességén áll vagy bukik a dolog. Lehet kivárni is, de akár lehet aktívan is működni ez idő alatt, mi a beruházásokkal ezt követjük, viszont, az, hogy a német piac helyzete és annak kisugárzása mikor ér el minket is, azt nehéz megbecsülni.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_6

CNCMedia: Egyelőre még van kiállítás, viszonylag sok érdeklődővel és két év után újra személyes kapcsolattartásra van lehetőség az ügyfelekkel. A 2022-es MACH-TECH-el kapcsolatban mik a tapasztalatok? Elégedettek vagytok a kiállítással?

K.B.: Ahogy említetted szép számban jönnek az érdeklődők. Az új ügyfelek mellet szívesen találkozunk itt régi partnereinkkel is, nem is feltétlenül csak gépvásárlási céllal. A kiállítás jó alkalom a találkozásra és a beszélgetésre. Természetesen vannak új, komoly érdeklődők is, olyan cégek, akik valamilyen fejlesztési tervvel rendelkeznek, aminek egy része a gépbeszerzés. Én azt gondolom, hogy sikeresen tudjuk zárni a 4 napos kiállítást.

CNCMedia: Menjünk is körbe, nézzük meg, hogy milyen gépeket hoztatok a kiállításra.

K.B.: Ahogy szó volt róla, török beszállítókkal dolgozunk, fő partnerünk a DURMA, viszont az ő portfóliójukban nem található meg minden olyan gép, amiben az ügyfeleink érdekeltek, így egyéb beszállítóink is vannak. Ilyen például a Dirinler, széles portfólióval rendelkeznek a kompresszorgyártástól a hidraulikus és excenter prések gyártásáig, de vasúti kocsik karbantartásához is gyártanak egyedi gépeket.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_27

Bemutató jelleggel elsőnek egy Dirinler C vázas excenter prést hoztunk, illetve a DURMA egy teljesen elektromos élhajlító modelljét. Az AD-ES széria esetében a hajlítás szervomotorok segítségével történik, ezáltal nagyon gyors, csendes és energiahatékony. Ott javasoljuk, ahol kisebb lemezvastagságokkal dolgoznak, tehát a munkákhoz kisebb hajlítási erő is elegendő. Fejlett felhasználóbarát DELEM vezérléssel van felszerelve.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_15

Tovább haladva látható az AD-Servo széria, ami lényegében a zászlós hajója a DURMA élhajlítóknak. Ez egy speciális gép, félig elektromos, félig hidraulikus, ötvözve mindkét technológiának az előnyeit. Pozícióra szervomotorok segítségével áll, majd a hajlítást viszont már hidraulika segítségével végzi. Ezáltal pontos, kevesebb az olajigénye, és rendkívül energiahatékony. Akár 60%-al hatékonyabb és 72%-al kevesebb energiát igényel mint egy hasonló tisztán hidraulikus modell. A konkrét kiállított gépen ezt még ötvöztük a DURMA-nak a saját hidraulikus szerszámbefogó-rendszerével is, ami WILA típusú.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_18

CNCMedia: A magyar piacon ez a legnépszerűbb darab?

K.B.: Kétségtelenül szeretik, viszont nem minden feladatra ez a legjobb választás, így van hogy másik típust javaslunk. Aki egy komoly élhajlítót szeretne, az szokott errefelé kacsintgatni. Jelenleg a DURMA saját vezérlésével van felszerelve, ami a SKY22 névre hallgat, 3D-s és 2D-s nézettel. Nagyon kedvelik a gépkezelők, mert egyszerű, informatív, és minden szükséges funkciót tartalmaz.

A következő kiállított darab egy 4 hengeres hidraulikus lemezhengerítő gép. Felső és oldalsó lemeztartókkal van felszerelve, e mellett lézeres rádiuszmérővel is rendelkezik, amely nagyban megkönnyíti a kezelését.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_21

Hoztunk továbbá csőhajlító gépet is a kiállításra, szintén török beszállítónk a Şahinler cégcsoport részéről. Ők is egy nagy családi cég, ahol néhány éve történt egy kis átrendezkedés a cégcsoporton belül, létrejött az Isitan, az LFSS, CKEMSA illetve a Şahinler cég, ezek mindegyike a beszállítóink közé tartozik. 

Látható még egy hajtogatógép, illetve egy sorjátlanító gép is, amelyekkel nemrég bővítettük a kínálatunkat, ugyanis több ügyfél is jelezte az igényét ilyen gépek iránt.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_23

CNCMedia: Mi a központi téma, melyik a kiállított gépek közül a szenzáció?

K.B.: A legnagyobb gép a standon egy lézervágógép, a DURMA FO szériája, ami gyakorlatilag belépő kategória a DURMA-nál. Természetesen fiberlézer, különlegessége, hogy nincs cserélhető asztala, így kifejezetten helytakarékos. Zsúfolt csarnokban ez jól tud jönni, kihúzva az asztalt lehet lepakolni az alkatrészeket, majd mehet rá az új lemez, végül pedig vissza lehet tolni az asztalt és nem foglal több helyet.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_8

CNCMedia: Például kis szériás munkákra tökéletes.

K.B.: Igen. Nyilván, ha folyamatosan dolgozni kell a géppel, akkor nem megoldás, de egy bizonyos vágási kapacitásig elég. Egyébként 3 kW-os IPG lézerforrással van felszerelve, a fej Precitec Procutter típusú, a vezérlése pedig Bosch Rextroth-tól jön.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_9

CNCMedia: A gépek, amik a kiállításon vannak, azok mind raktárból jöttek?

K.B.: Természetesen, minden a mi raktárunkból jön. Ez a lézer viszont már nem megy vissza, ügyfélhez fog kerülni a kiállítás után.

CNCMedia: Elértünk az utolsó két géphez. Mit kell tudni róluk?

K.B.: Az egyik a Beka-Mak-nak egy újítása, szintén partnerünk, régi török beszállítónk. Ez egy automata tárcsás daraboló gép, mely 6 méteres szálakat tud adagolni. Tömör és profil anyagot is vághatunk vele. Gyors gép, tehát ha valakinek szüksége van egy nagy termelékenységű gépre sorozatgyártáshoz, akkor ezzel hatékonyan tudja elvégezni a feladatot.

2022_MACH-TECH_-_Vendo_25

A másik gép szintén egy tárcsás daraboló, ami egy félautomata gép. Ami a különbség az előzőhöz képest, hogy ez egy egyszerűbb, programozható gép, adagoló nélkül, szögben vágási kapacitása +/- 45 fok.

CNCMedia: Most, hogy körbeértünk és bemutattad a gépeket, van-e még valami plusz gondolatod, ami nem hangzott el eddig?

K.B.: Talán az, hogy sokat beszélünk manapság a bizonytalanságról. Jelen van a szomszédos konfliktus és a beszállítók gondjai az ellátási láncban. Ahogy édesapám is megfogalmazta, mi hosszútávú együttműködésre törekszünk és folyamatosan figyeljük partnereink változó igényeit és a kínálatunkat is ehhez igazítjuk. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megfelelő szerviztámogatást tudjunk nyújtani és emellett nagy választékú raktárkészlettel rendelkezzünk. Így tudunk csak rugalmas ügyfélszolgálatot biztosítani. Úgy vélem, hogy aki minket választ még ezekben a bizonytalan időkben is, nálunk megbízható, tartós és ügyfélcentrikus szolgáltatásban részesül.

További információ:

A Vendo hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]