Furatmegmunkálás mesterfokon

Az ISCAR terméke, a MULTI-MASTER szerszámcsalád komoly hatással volt a forgácsolószerszámok világára az ezredforduló idején. A MULTI-MASTER szerszámcsalád három alapelve a következő: a szerszámszár és a keményfém forgácsolórész kapcsolata a homlokfelületen, a fej központosítása rövidkúpon keresztül, és a fej menetes rögzítése a szárban.

Ez a három jellemző biztosítja a forgácsoló keményfém fej és az szerszám szár stabil kapcsolatát. A nagy keménységű keményfémből kialakított menet sikeres konstrukciójának köszönhetően a forgácsolórészeket gyorsan és egyszerűen lehet cserélni, ezzel egy könnyen használható szerszámot alkottak, amely illeszkedik az ISCAR ’beállítási idő nélküli’ filozófiájába. A menetes csatlakozást hamar felvették számos szerszámozási rendszerbe cserélhető, keményfém fejekkel. Napjainkra ipari szabvány lett belőle.

1. ábra – A Multi-Master EDF szerszámmal hatékonyan lehet élletörést végezni a furat másik oldalán.

1. ábra – A Multi-Master EDF szerszámmal hatékonyan lehet élletörést végezni a furat másik oldalán.

A MULTI-MASTER családot eleinte kifejezetten a fröccsöntőszerszámok marására használták. Hamarosan az autóipar, a repülőgépipar és az általános gépgyártás egyaránt adaptálta az ISCAR MULTI-MASTER-t a saját gyártási folyamataira. A MULTI-MASTER családban továbbra is a maráson van a hangsúly, bár napjainkra már fúrási alkalmazásokra is felhasználható. A MULTI-MASTER család termékpalettája jelentősen bővült, mára számos alkalmazást lefed, legyen szó fúrásról, süllyesztésről és furatok élletöréséről. A több, mint két évtizedes múltra visszatekintő MULTI-MASTER család megtalálta a helyét a furatmegmunkálások között is, rendkívül hatékony megoldásokat kínálva.

A MULTI-MASTER szerszám forgácsolórészét kétféle fej alkotja. Az első típus alakja hasonlít egy többélű, tömör, keményfém marószerszámhoz, azonban a forgácsolóélek hossza és a teljes hossz eltér azoktól. A forgácsolórészen kialakított forgácsolóélek számának növelésével a marási művelet sokkal stabilabbá és termelékenyebbé válik. Az első típus forgácsolórészeit lépcsős kialakítású, hengeres előgyártmányból alakítják ki, köszörüléssel. A második típus forgácsolórészeinek alakadó technológiája a préselés és szinterezés, minimális ráhagyással. E típusú MULTI-MASTER fejek forgácsolórészének végleges élgeometriáját és pontosságát ezután köszörüléssel állítják be. Ennek a típusnak mindössze két, nagy szilárdságú forgácsolóéle van. Ezzel az első típushoz képest nagyobb élenkénti előtolást lehet beállítani. A préselési technológiának köszönhetően változatos, bonyolult élgeometriákat is ki lehet alakítani a MULTI-MASTER szerszámokhoz.

A Multi-Master központfúrókkal lényegesen jobb forgácsolási paramétereket és hosszabb szerszáméltartamot lehet elérni.

A Multi-Master központfúrókkal lényegesen jobb forgácsolási paramétereket és hosszabb szerszáméltartamot lehet elérni.

A forgácsolófej egy szerszámtartóba van szerelve, ami lehet egy tömör alaptartó (szár), vagy egy szerelt egység, amely szerszámtartóból, toldatból és csökkentő hüvelyből áll. A szerszámtartó, egy forgó, tömör eszköz forgácsolóhornyok nélkül, amely hengeres- és kúpos keresztmetszettel rendelkezik a forgácselvezetés érdekében. A MULTI-MASTER fúrók viszonylag kis mélységű furatok megmunkálására alkalmasak. Ez korlátot jelent a fúrási alkalmazások során, azonban kis furatmélység esetén, ha a munkadarab vagy a befogókészülék kialakítása miatt hosszú szerszámkinyúlás szükséges, a MULTI-MASTER hosszú kinyúlású szerszáma jóval merevebb egy hagyományos csigafúróhoz képest.

Tovább a cikk második részére az alábbi linkre kattintva.

 

ForrásIscar

További információ:

Az Iscar hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]