Furatmegmunkálás mesterfokon II

Az ISCAR terméke, a MULTI-MASTER szerszámcsalád komoly hatással volt a forgácsolószerszámok világára az ezredforduló idején. A nagy keménységű keményfémből kialakított menet sikeres konstrukciójának köszönhetően a forgácsolórészeket gyorsan és egyszerűen lehet cserélni, ezzel egy könnyen használható szerszámot alkottak, amely illeszkedik az ISCAR ’beállítási idő nélküli’ filozófiájába.

A cikk első részét az alábbi linken olvashatják.

Az MM HCD kétélű szerszámok magasan a többi MULTI-MASTER furatmegmunkáló szerszám felett állnak. Ezek a rendkívül sokoldalú szerszámok számos csúcsszöggel elérhetőek – 60, 80, 90, 100 és 120 fokban, amely sokféle technológiára teszi alkalmassá őket, mint például a központfúrás, központozás, furatok élletörése és süllyesztés. Kúpos furatokat is tudnak készíteni csavarfejek, szegecsek süllyesztéséhez, ISO/DIN/ANSI szabványoknak megfelelően, tömör anyagban. Előfúrt munkadarab esetén a süllyesztés hatásfokát lehet javítani a többélű MM EDF szerszámokkal, amelyekkel az élletörések termelékenységét növeli. Furat másik végén történő élletöréskor, sorjázáskor a MULTI-MASTER kétoldalas élletörő szerszámok nyújtanak megoldást.

1. ábra – A Multi-Master EDF szerszámmal hatékonyan lehet élletörést végezni a furat másik oldalán.

1. ábra – A Multi-Master EDF szerszámmal hatékonyan lehet élletörést végezni a furat másik oldalán.

Az egyik leggyakoribb furatmegmunkálási eljárás a központfúrás. Ezt a műveletet általában központfúrókkal szokás végezni. A kétoldalas, gyorsacél központfúrók az elmúlt években széles körben elterjedt megoldások voltak a kis szerszámköltségű alkalmazások esetén. Az ISCAR új MULTI-MASTER központfúró szerszámai vitathatatlanul népszerűek, hiszen nagyobb szerszáméltartamot nyújtanak, ezáltal nagyobb termelékenységet tesznek lehetővé még kedvezőtlen forgácsolási körülmények között is.

3. ábra – A Multi-Master szerszámok központozásra és élletörésre is alkalmasak.

3. ábra – A Multi-Master szerszámok központozásra és élletörésre is alkalmasak.

Az NC központozók is gyakran használt szerszámok. Kis furatmélységük miatt ezeket a szerszámokat elsősorban CNC szerszámgépeken használják előfuratok készítésére, amelyek a csigafúrókat precízen megvezetik, fúróperselyek használata nélkül. Kis furatmélység esetén a MULTI-MASTER család NC központozóit rendkívül előnyös használni. A szerszámcsúcson lévő vékony élszalag megakadályozza a fúró elmozdulását megmunkálás közben. A 90 fokos csúcsszögüknek köszönhetően élletörésre is alkalmasak az NC központozók.

4. ábra – A Multi-Master sík geometriájú fúróival szögben álló felületeken is lehet furatmegmunkálást végezni.

4. ábra – A Multi-Master sík geometriájú fúróival szögben álló felületeken is lehet furatmegmunkálást végezni.

Számos esetben alkalmaznak sík fenekű furatokat. Ilyen furatokra van szükség például rugók támaszfelületéhez, csavarfejek kisüllyesztéséhez, vagy alátétek ütköztetésére. Ezeket a furatokat a legegyszerűben sík geometriájú fúróval lehet megmunkálni. Ha a furatmélység nem haladja meg a furatátmérő 1.2-szeresét, a MULTI-MASTER kétélű szerszámot ajánl. Ezek a szerszámok szögben álló felületeken is alkalmasak furatmegmunkálásra, sokféle geometriájú forgácsolóéllel, amelyek a legtöbb szerkezeti anyag megmunkálására alkalmasak.

Az utóbbi évtizedekben a MULTI-MASTER felhasználási területe gyorsan kibővült, és furatmegmunkáló szerszámként is hatékonynak bizonyult. Az ISCAR tervezési koncepciójának megfelelően több, mint 40,000-féle furatmegmunkáló szerszámból lehet válogatni, ami jóval több a marószerszámok termékpalettájánál. Mostantól számos lehetőséget kínál a fúráshoz az ISCAR ’beállítási idő nélküli’ filozófiája, például a gyors osztómozgást és a minimális szerszámgép állásidőt.

 

ForrásIscar

További információ:

Az Iscar hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]