Forgácsolási csúcstechnológia a CERATIZIT jóvoltából – szakmai napok a cseh központban

Május végén került sor a CERATIZIT Magyarország Kft. Szakmai- és Műszaki továbbképzési napjára csehországi központjában, ahova szerkesztőségünk is meghívást kapott. A szakmai rendezvényen nem csak a CERATIZIT termékeivel találkozhattak az ügyfelek, hanem általános forgácsolási ismeretekre is szert tehettek. Az előadásokat követően Horváth Patrikkal, a cég műszaki vezetőjével is volt alkalmunk interjút készíteni, aki mesélt nekünk a központról, a továbbképzésről és a CERATIZIT forgácsolási alkalmazásairól is.

IMG_20220524_093806

Velké Meziříčí adott otthont a CERATIZIT által megrendezett május végi Szakmai- és Műszaki továbbképzésnek. A cseh műszaki központban a meghívottak elméleti oktatáson és gyakorlati bemutatókon keresztül kerülhettek közelebb a cég termékeihez, illetve a forgácsolást érintő technológiai megoldásokhoz. A szakmai eseményen szó esett a keményfém fúrásról, marásról és dörzsárazásról, a váltólapkás fúrásról és esztergálásról, valamint az NC gépsatukat, Centro-P-t és ABS alaptartókat illető befogástechnikáról is. Az elméleti és gyakorlati prezentációk magyar és cseh kollegák kooperációjával valósultak meg, melyre nem először és nem is utoljára került sor.

Gyakorlatias képzéssorozat

A forgácsolószerszámokra szakososodott cég 2019 óta tart hasonló rendezvényeket a szakmabelieknek. Korábban más csehországi helyszín adott otthont a szakmai továbbképzésnek, az új műszaki központ viszont megközelíthetősége végett lehetőséget kínál a cégnek, hogy a programot rendszeresítsék és minél szélesebb körben mutathassák meg a forgácsolás terén szerzett tudásukat. Horváth Patrik, a CERATIZIT Magyarország Kft. műszaki vezetője lelkesen értékelte a szakmai programot:

„Tavaly ősszel tartottuk az első két csehországi képzésünket. Egy ’pilot’ jelleggel megnéztük, hogyan is működik a műszaki központ. Jó tapasztalatokat szereztünk, ezért is döntöttünk a folytatás mellett. A Velké Meziříčí-i központ egy tökéletes helyszín, viszonylag járható távolságban van, Győrből és Budapestről is egyaránt megközelíthető.

Jelenleg mind a 7 régióban rendelkezünk értékesítővel Magyarországon. Ez alkalommal az északnyugat-magyarországi képviselőnk és az onnan érkező ügyfelek részesültek a képzésben, célunk pedig az, hogy minden régió számára lehetővé tegyük ezt. Alkalmanként 10-12 embert szeretnénk meghívni. Ez a képzés egyfajta gesztus is ügyfeleink felé, ugyanakkor igyekszünk kellően szakmai tartalommal előállni.”

IMG_20220524_103656

A CERATIZIT prezentációjában fő szerepet kapott az innováció is, ami alapját adja a képzési sorozatnak. Az új termékek, új technológiák bemutatása nagyon fontos az alkalmazottak és az ügyfelek felé egyaránt:  

„Nagy hangsúlyt fektetünk a termékportfólió folyamatos frissítésére. Több, mint 200 ember dolgozik a kutatásfejlesztés területén, így a műszaki osztálynak is lépést kell tartani a legújabb technológiákkal. Évente 2-3 belsős képzést is tartunk, valamint az ügyféltréningekre is mindig új termékpalettával készülünk.”

Sokoldalú céges központ

A cseh műszaki központ lokálisan már 2012 óta működik, jelenlegi formáját viszont 2019-ben nyerte el. A CERATIZIT, korábbi épülete bővítésével, immár egy 60 fő befogadására is képes konferenciateremmel rendelkezik. A komplexum most már teljes értékűen a CERATIZIT cég tulajdonában áll.

„A cseh központ nem csak műszaki funkciót lát el, hanem értékesítési feladata is van, hiszen a cseh és szlovák iroda is itt működik. Összesen 22 fő dolgozik a központban, ebből öten felelnek magáért a műszaki részlegért. A bemutatótermünk pedig 60 főt képes befogadni.” – mondta Horváth Patrik, aki azt is hozzátette, hogy az irodák és konferenciaterem mellett egy műhelye is van a központnak, ahol 3 CNC gép található.

„Van egy ferdeágyas CNC eszterga, egy 5-tengelyes megmunkálóközpont és egy YCM márkájú 3-tengelyes megmunkálóközpont. Ezekre azért volt szükség, hogy legyen két közepes kategóriájú gépünk, amivel jobban tudjuk szimulálni a piaci körülményeket, a HERMLE C32U pedig a csúcskategóriát képviseli nálunk.”

IMG_20220524_124438

A belsős és külsős képzéseken túl a cseh központ felel a CERATIZIT új szerszámainak teszteléséért is. A műszaki vezető szerint hatalmas jelentősége van annak, hogy akár a saját, akár a versenytársak szerszámainak tesztelésére is lehetőség van a műszaki központban. Ezzel ellenőrizhető a gépek működése és még a piacra dobás előtt orvosolhatók az esetleges problémák is. Mindezek mellett a központ sokszínűségét mutatja az is, hogy az épület alagsorában történik a szerszámkiadó automaták, Tool’O’Mat szekrények összeszerelése..

„Itt történik a programozás, az első szerszámok betöltése és itt kapja meg az automata a külső borítást, díszítőelemeket is. A csomagolást követően pedig ebből a központból kerülnek a kelet-európai partnereinkhez.”

A CERATIZIT feladatai

CNCMedia: Hogyan profitálnak ügyfeleitek a központ nyújtotta lehetőségekből? Milyen kihívásokkal, problémákkal fordulnak hozzátok a partnerek?

Horváth Patrik: Az esetleges problémákat Magyarországon 99%-ban az ügyfélnél látjuk el. Technikai jellegű kérdés esetén a mátrix rendszer érvényesül, vagyis minden terméknek van egy felelőse. Amennyi katalógusfejezetünk van, annyi termékmenedzser áll rendelkezésre. Fontos a termék fejlesztése, a reklamáció és az árszint kezelése is, valamint pontos visszajelzést kell adnunk a termékmenedzsereknek arról, hogy milyen jellegű változtatásra van szükség.

Információ tekintetében az első számú forrás Ausztria vagy Németország. A műszaki központ inkább kiszolgáló szerepet tölt be, belső és külső tréningekre tökéletes, de termékkihívás esetén az osztrák vagy német kompetenciaközponttal kell felvenni a kapcsolatot. Vannak egyébként Application Engineer kollegák is, akik nemzetközi szinten segítenek megoldani a problémákat, mindig egy-egy adott helyre utaznak és addig maradnak, míg sikeres nem lesz a projekt.

IMG_20220524_135258

CNCMedia: Tudsz említeni egy példát, amelynél kimondottan hasznos egy ilyen technológiai központ?

H.P.: Egyszer egy egyedi szerszámot kellet tesztelnünk, egy speciális szívóhatású fúrót, ami 3 PKD (polikristályos gyémánt) vágóéllel rendelkezik.. Ebben az esetben úgy tudtuk manipulálni a hűtővíz áramlását, hogy a forgács leválasztásánál a hűtővíz kifelé kényszerítette a szerszámtesten belülről a forgácsot. Ez egy hengerfej gyártásánál volt nagyon fontos. Hűtőfuratot kellett felfúrnunk és folyamatosan gond volt abból, hogy bemosta a hűtőfolyadék a forgácsot a hengerfej belsejébe, ami aztán megakadt és nagyon nehéz volt eltávolítani. Az ügyfél részére ezt a megoldást teszteltük a központban, számos forgácsolási paramétert végig próbáltunk azonos belsőhűtés nyomás mellett, végül megtaláltuk a tökéletes paramétereket, így partnerünk egy kulcsra kész technológiát kapott.

Forgácsolási ismeretek bővítése

CNCMedia: A termékbemutatáson túl oktatási szerepet is ellát a központ és ez a program sorozat. Hogyan látjátok, milyenek az erre irányuló igények az ügyfelektől?

H.P.: Sokszor azt látom, hogy a mi gondolkodásmódunk kicsit eltér a felhasználói gondolkodásmódtól. Máshogy közelítünk meg egy feladatot, mint az, aki a gépen dolgozik. Sok versenytárs és sok termék van a piacon és más-más okokból választ egy-egy ügyfél szerszámot magának. Ha nem találjuk meg a közös nyelvet, akkor nehéz együtt dolgozni és ezért gondoltam azt, hogy érdemes egy-két alapvető dolgot megemlíteni, hiszen a forgácsolás alapjai ugyanazok. Nem csak a szerszámot értékesítjük, hanem egy szolgáltatást is adunk mellé.

Az előadást próbáltam azt úgy összerakni, hogy ne csak CERATIZIT specifikus dolgokról legyen szó, hanem általánosságban beszéljünk a szerszámokról. Bármely más márka esetében igaz szerintem az, hogy ha az egyiknél érvényesül egy szabály, akkor a másik kettőnél is. Remélem, hogy mindenki számára elhangzott 1-2 érdekesség vagy újdonság.

IMG_20220524_163241

Pozitív visszajelzések

A szakmai képzés után megkérdeztünk néhány résztvevőt is, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a cseh központban. A visszajelzések pozitívak voltak, mind a központról, mind az előadásokról. Álljon most itt néhány idézet a megkérdezettektől:

„Kíváncsi voltam az újdonságaikra, főleg a DirectCooling történetek érdekeltek, mert mi is hasonlóba szeretnénk most fektetni. Sok érdekes tudással gazdagodtam a nap végére. Van még mit fejleszteni az otthoni gépeinken, ez belátható. Eddig sokat foglalkoztam esztergálással, most csöppenek vissza a marás világába, ezen a téren még lassabban haladunk a dolgokkal, mint ahogy itt a CERATIZIT-nél történik.”

“Én már rég a CAD irányába indultam el, eléggé kivonultam a forgácsolásból, de őszintén tetszett a program. Patrik nagyszerű előadó, látszik, hogy szeretettel csinálja a munkáját. Kellően szakmai volt az előadás, ha figyelt az ember, akkor észrevette a plusz információkat.”

“Szerintem mindannyiunk számára hasznos volt ez a képzés. A satukkal kapcsolatos megoldások különösen tetszettek, hiszen én is 5-tengelyes gépen dolgozok és hasonló megoldásra nem is gondoltam eddig.”

IMG_20220524_171610

ForrásCeratizit

További információ:

A Ceratizit hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]