FANUC kollaboratív robotok és termelésfelügyelési rendszer

Ha MACH-TECH, akkor FANUC. Az elmúlt évek kihagyása után végre újra személyesen találkozhattunk a gyárautomatizálás terén piacvezető vállalattal is. Ahogy azt már megszokhattuk a FANUC-tól, most is számos robotot installáltak standjukon. A domináns sárga gépek mellett idén a rendszerszintű megoldások is bemutatásra kerültek.

 

Az idei MACH-TECH egyik fő látványossága kétségkívül a FANUC standja volt, amely méretével, domináns sárga megjelenésével és széles termékportfóliójával csalogatta közelebb a kiállításra látogatókat. Bár a FANUC működését a pandémia időszaka alatt is a fejlesztés és új gépek bemutatása jellemezte, az idei MACH-TECH kiváló alkalom volt arra, hogy végre újra személyes kereteken belül mutathassák meg ügyfeleiknek és az automatizálás iránt érdeklődőknek legújabb termékeiket és megoldásaikat.

2022_mach-tech_-_fanuc_3 resize

„Nagy lelkesedéssel vágtunk neki ennek az időszaknak. Egy szép, nagy, körbejárható standot hoztunk ide, és igyekeztünk a palettáról minden olyan gépet megmutatni, amire a FANUC képes.” – mondta Jeszenszky Márton, a FANUC Hungary Kft. alkalmazástechnikai mérnöke.

Gépek tekintetében az idei kiállításon a ROBODRILL és ROBOSHOT installációival készült a FANUC. Előbbinek a legújabb verzióját, az Advanced változatot csodálhatták meg a látogatók, melynek különlegessége, hogy a szerszámcserélő is külön motoros meghajtást kapott. Ami pedig a ROBOSHOT-ot illeti, a kiállított darab személyében egy 130 tonnás záróerővel rendelkező elektromos fröccsöntő géppel találkozhattak a FANUC partnerei és a MACH-TECH közönsége.

Webp.net-resizeimage (1)

Ezek mellett a FANUC standján helyet kapott egy 4-tengelyes, forgatási opcióval rendelkező szikraforgácsoló gép is, amelyet folyamatos üzemelés közepette tekinthettek meg az érdeklődők, valamint egy 7-tengelyes ponthegesztő robot volt még látható működés közben.

Webp.net-resizeimage (2)

Amire azonban jelenleg a legnagyobb fókuszt helyezte a FANUC, az a CRX széria. Ennek sokoldalúságát igyekeztek megmutatni az idei MACH-TECH keretében, így kétségkívül ez a termék kapta a legnagyobb hangsúlyt a felsorakoztatott darabok közül. Ennek legújabb QSSR On-Site protokoll verzióját Jeszenszky Márton foglalta össze:

„Egy darab ethernet kábel szükséges ahhoz, hogy a robotot és a CNC-t össze tudjuk kötni, és innentől kezdve a CNC és a robot is a CNC makróváltozóin keresztül tud kommunikálni.” Ezt követően hozzátette, hogy az idei rendezvényre mindezt egy integrált iRVision kamerarendszerrel szerelték fel, ezzel szélesítve a FANUC megoldásait a termelésfelügyelési rendszer területén is. Továbbá a FANUC Picture szoftver bemutatása és használhatósága érdekében egy teljes HMI elkészítése is megtörtént a gyártó oldaláról.

Webp.net-resizeimage

A standon installált CRX modell természetesen nem a fejlesztés vége, a FANUC részéről további három gépmodell megjelenése várható a 2022-es év második felében, nevezetesen egy 5, egy 20 és 25 kg-os változat. A nagyobb méretnél, mint megtudtuk a meghosszabbított kar jelenti a nehezen elérhető részek megközelítésére a megoldást.

„Ezeknek a robotoknak a felhasználási területe: a legkisebbnek például lehet a gyógyszeripar, az orvosi műszereknek a gyártása, a nagyobbaknál már szóba jöhet a hegesztés is, még nagyobbaknál pedig a gépkiszolgálás.” – mondta a megjelenés előtt álló robotokról Sárkány László, a FANUC Hungary Kft. robotértékesítő mérnöke.

További információ:

A Fanuc hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]