Energiamegtakarítás – Tűrésmező podcast

A Tűrésmező podcast sorozatában Papp Olivér, a CNC.hu főszerkesztője, Gyöngy Attila, az Elemech Kft. tulajdonosa és Molnár László, a TechMonitor.hu főszerkesztője beszélgetnek a hazai gyártástechnológiával kapcsolatos kérdésekről. A negyedik adásban az energiafogyasztás mérése és az energiamegtakarítás volt a téma.

Energiahatékonyság kicsiben

Ha gyártásról és energiafogyasztásról beszélünk, akkor az energiahatékonyságra való törekvés juthat elsők között az eszünkbe. Az energiahatékonyság egy összetett dolog, hiszen nem csak arról szól, hogy egy adott folyamathoz hogyan használjunk kevesebb energiát, hanem a károsanyagkibocsátás szabályozása, a költségcsökkentés és jó esetben életminőségben való változás is szempont lehet a gyártócégek számára.

2022_03_28_-_Giaform_04

Hogy hogyan kell energiahatékonynak lenni, az minden cég esetében mást jelent, hiszen ez függ a műhely méreteitől, a használatan levő gépek energiafogyasztásától, az alap költségektől és más egyéb tényezőktől. Viszont a hatékonyság és eleve az energiafogyasztás mértékének számontartásához nélkülözhetetlen a mérés. Az épület áram-, víz- és gázfogyasztásának mérése, a gépek és egyéb berendezések (pl. klíma) mérése, a kompresszor mérése.

orange

 

„Nem a leglátványosabb beruházással kell azonnal kezdeni az energiaköltség csökkentését, rögtön egy 6 méteres szélgenerátorral az üzemünk mellé, ennek vannak sokkal egyszerűbb módjai is, például a mérés.”

Molnár László

 

orange

A mérésen túl a KKV-k esetében érdemes kicsiben gondolkodni, egyszerű dolgokon is lehet spórolni, olyanokon, mint például a forgácsoló gépekben használt desztillált víz. Ezt például nyáron lehet helyettesíteni a légkondik kondenzvizével, természetesen, ha szükséges akkor tisztítás és előkezelés mellet.

orange

 

„Apróságokkal kell kezdeni és akkor azoknak az apróságoknak a megtakarításából lehet nagyobb projekteket finanszírozni.”

Gyöngy Attila

 

orange

Az épület energiafogyasztása

Nem kell a gyártásig és a gépekig elmenni ahhoz, hogy energiafogyasztásról legyen szó, hiszen a műhelynek, az épületnek eleve van fogyasztása, méghozzá nem is kevés. Tanulmányok és felmérések alapján a gyártás, a produktív műveletek közel sem visznek el annyi energiát, mint a perifériák (mint például a szivattyúrendszer) vagy alapból az épület fűtése és áramellátása.

2022_02_01_-_Draspo_01

orange

 

„Először van az épület, annak van egy energiavesztesége, amin lehet spórolni és aztán vannak a gépek, a gépperifériák, amiket meg lehet mérni.”

Papp Olivér 

 

orange

Az épület áramfogyasztásánál például olyan alapdolgokat kell beleszámolni, mint a személyzeti helyiségekben található hűtő vagy mikrohullámú sütő. Ezek meglepően sokat tudnak fogyasztani köszönhetően annak, hogy folyamatosan használatban vannak. Emellett a világítás is sokat tud számítani, jó kialakítással, pl. LED lámpákkal azon is lehet spórolni.

2020_01_31_Savaria_Ipartechnika_csarnokavato_23

Könnyűszerkezetes csarnokoknál vagy magas belmagasságú épületeknél alap probléma szokott lenni még a hőellátás is. Ezen tud segíteni egy álmennyezet kiépítése, ami kizárja a fölösleges teret, ezzel biztosítva a hőszigetelést. Esetleg egy hőcserélős levegőrendszerrel lehet biztosítani a munkakörnyezetet is, télen a meleget, nyáron pedig a hűvösebb, frissebb levegőt.

A gépperifériák 

Energiahatékonysági szempontból érdemes a gépek fogyasztását is mérni. Ezt almérők felhelyezésével talán a legcélszerűbb kivitelzeni, hiszen minden gépnek más a fogyasztása. Egy eszterga például többet fogyaszt, mint egy megmunkálóközpont, a huzal meg sokat megy, ellenben nem fogyaszt annyival többet. 

A mérés mellet energiahatékony megoldás lehet egyes gépek kikapcsolása vagy készenléti módba helyezése is, ilyenkor viszont a gép újbóli bekapcsolásánál a gyártás előtt előmelegítő programot kell végezni. A gépek előtolásának sebességnövelésével pedig a megmunkálási folyamat energiahatékonysága is növelhető.

2022_04_19_-_Puskár_01

A kompresszort és levegőfogyasztást érdemes megint csak külön mérni és kezelni, hiszen, ha mondjuk levegőszivárgás van, akkor a kompresszor fogyasztása fog megugrani.

orange

 

„Főleg azok a gépek fogyasztanak sokat levegőből, ahol van valamilyen zárás, tehát a gyártó úgy oldja meg mondjuk a főorsó zárását, hogy túlnyomást hoz létre magában a főorsóban és ezért nem tud bemenni se a por, se a forgács, se bármiféle szennyeződés.”

Gyöngy Attila

 

orange

Ezek alapján érdemes új CNC gép vásárlása esetén az energiafogyasztást is belevenni az árkalkulációba és azt is, hogy majd mérni kell az adott gép fogyasztását. Bár 2022-től 50 kW teljesítmény fölött minden gépnek tudnia kell mérni a saját fogyasztását, érdemes lehet mérni ezen kívül is, hálózatba kötve, okostelefonon követni a fogyasztást, akár grafikus chartokkal kiegészítve.

orange

 

„Én annak a híve vagyok, hogy ha gépmodelleket tudunk választani, akkor hálózatba köthető, IoT kompatibilis gépeket válasszunk, ez szinte minden forgalmazónál elérhető.”

Molnár László

 

orange 

Mindezek mellett a gépeknél spórolni lehet még a forgácson is, hiszen árátvételben nagy a különbség a száraz és az olajos-vizes forgács között. Sok gépi átállás és különböző forgácsok keletkezése esetében egy szűrőrendszer beszerelése és használata sokat tud segíteni az emulzió eltávolításában.

2017_EMO_Hyundai-WIA_29

 


 

A Tűrésmező 4. epizódja az alábbi linkeken érhető el:

Spotify_Logo_RGB_Green

yt_logo_rgb_light

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]