Ellenálló képesség a technológia integrálásával

A Maschinenfabrik Mönninghoff GmbH & Co. KG innovatív hajtástechnológiája 1916 óta a minőség és a megbízhatóság mércéje. A vállalat 125 alkalmazottja tengelykapcsolók, fékek, lineáris működtetők és komplett rendszermegoldások széles választékát fejleszti és gyártja az ügyfelek számára szinte minden ágazatban – a mezőgazdaságtól a robotikán át az élelmiszeriparig. Az eredeti bochumi telephelyen eltöltött 105 év után a Mönninghoff most egy új, modern üzemet épített, hogy a teljes folyamatláncban továbbra is optimális működést biztosítson. A gyártásban a vállalat 2010 óta a DMG MORI szerszámgépek technológiájára támaszkodik. A megmunkálóközpontokba és esztergákba történő további beruházások egy NT 4300-as gép telepítését követték. Legújabb szerzeményük egy CTX béta 800 TC Robo2Go-val. A Mönninghoff számos DMG MORI technológiai ciklust is használ a fogaskerekek gyártásához.

dmg1 1920x

Példa különböző tengelykapcsoló gyűrűkre, amelyeket például kuplungokban vagy fogazott féktárcsában használnak.

Összetett hajtáselemek tervezése és gyártása

„A Ruhr-vidék strukturális átalakulása az elmúlt évtizedekben azt jelentette, hogy valami újjal kellett előállnunk” – magyarázza Charlotte Finger, a Mönninghoff ügyvezető partnere. A 80-as évekig a vállalat árbevételének több mint 90 százaléka a bányászatból származott. Azóta a hajtástechnológiában különleges piaci rést alakított ki. Miután a Mönninghoff 1992-ben kiszervezte a speciális fogaskerekek gyártását egy másik céghez – a Chemnitzer Zahnradfabrikhoz -, a vállalat szabadon koncentrálhatott az alapvető szakterületére: Kifinomult és összetett kapcsoló- és fékrendszerek tervezésére és gyártására. „Ezek szinte kizárólag speciális megoldások, amelyeket gyakran ügyfeleinkkel együttműködve fejlesztünk ki” – magyarázza Charlotte Finger. A Mönninghoff az egész iparágban jól ismert ezen szakértelemről, és általában már korai szakaszban részt vesz a projektfejlesztésekben. A vállalat már régóta nem egyszerűen beszállítónak, hanem ügyfelei technológiai partnerének tekinti magát.

Robo2Go: Többgépes működés és egyenletes minőség 3 műszakos üzemben

Miközben a Mönninghoff a házon belüli képzéssel – jelenleg hat fiatal gyakornokot foglalkoztat – megőrzi ezt a szakértelmet a jövő generációi számára, a termelés folyamatos korszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. Ennek bizonyítéka a DMG MORI CNC technológiájába való rendszeres befektetésben rejlik – a legutóbbi egy CTX beta 800 TC volt Robo2Go-val. Timon Lubek, gyártásvezető elmagyarázza a beruházás okát: „Célunk, hogy mindhárom műszakban a lehető legmagasabb gépkihasználtságot érjük el. A Robo2Go segítségével csapatunk akár több gépet is képes egyszerre működtetni.” Könnyű kezelhetőséget biztosít, és ideális automatizálás közepes méretű szériákhoz. Timon Lubek szerint a minőség egy másik érv az automatizált gyártás mellett: „Mivel már nem szükséges a kézi rögzítés, könnyebb elérni a több tíz mikronos pontosságot.” A különböző anyagokból, többek között acélból, alumíniumból és bronzból készült alkatrészek a napi munka részét képezik.

dmg2 1920x

gearSKIVING egy speciális bronzötvözetből készült csatlakozógyűrű a CTX beta 800 TC-n.

Automatizálási és technológiai ciklusok a DMG MORI-tól

A Maschinenfabrik Mönninghoff új gyártási fejlesztéseibe bevonja azokat is, akik végső soron a modern technológiával dolgoznak. Timon Lubek szerint: „Fontos, hogy a beszerzési döntésekbe bevonjuk azt a munkavállalót, aki az üzemeltetésért felel, mivel az illető hozzá tudja tenni a tapasztalatait, és olyan helyzetben van, hogy gyorsan felismeri a hozzáadott értéket.” Ez a Robo2Go esetében is így volt, és ugyanúgy vonatkozik a technológiai integráció témájára is.

A Mönninghoff a DMG MORI technológiai ciklusok széles választékát használja, amelyek lehetővé teszik az olyan speciális eljárások, mint például a fogaskerék-megmunkálás, hagyományos CNC-szerszámgépeken történő elvégzését.

orange

 

„Az automatizálási megoldás és a technológiai integráció ideális módja annak, hogy fenntartható módon növeljük kapacitásunkat.”

 

orange

dmg3 1920x

A Robo2Go tároló rendszere elegendő kapacitást kínál ahhoz, hogy a CTX beta 800 TC-vel éjjel-nappal termelhessen.

Optimális gépkihasználás a DMG MORI fogaskerék-megmunkáló ciklusainak köszönhetően

„A tengelykapcsoló alkatrészeink mindegyike különböző fogazású, amelyeket korábban speciális fogaskerék-vágógépekkel kellett gyártani” – magyarázza Timon Lubek. “A DMG MORI technológiai ciklusai lehetővé teszik számunkra, hogy ugyanazokat a termékeket, például a váltógyűrűket hagyományos esztergaközpontokon, mint a CTX beta 800 TC, ugyanolyan minőségben megmunkáljuk, és néha még gyorsabban is.” A Mönninghoff szakembereinek tapasztalatai többször is beépültek a technológiai ciklusok folyamatos fejlesztésébe. A fogaskerék-alkatrészek gyártásához már csak legfeljebb két befogásra van szükség.

Ez rövidebb átfutási időt, kevesebb belső szállítást és kevesebb várakozási időt eredményez. További előnye a nagyfokú rugalmasság: „Ha van olyan időszak, amikor nincs szükségünk fogaskerekek gyártására, a gépet más célokra is használhatjuk, hogy a lehető legjobb módon használjuk ki.”

dmg4 1920x

Charlotte Finger, ügyvezető partner és Timon Lubek, gyártásvezető Maschinenfabrik Mönninghoff GmbH & Co. KG

CTX beta 800 TC

dmg5 1920x

  • 100 % ESZTERGÁLÁS: Munkadarabok ø500×800mm-ig
  • 100% MARÁS: compactMASTER akár 20.000ford./perc fordulatszámmal és 120Nm nyomatékkal
  • 100% SZERSZÁM: Akár 80 szerszámhoz is

Robo2Go

  • Gyors átállás tokmányba befogott és tengelyes alkatrészek között
  • Terhelhetőség: 12,25és 35kg
  • Tengelyes ø25–150mm-es és ø25–170mm-es tokmányba befogott alkatrészek
  • Munkadarab betanítás, kevesebb mint 15 perc alatt

gearSKIVING 2.0 és DMQP szerszámok a Horntól

A gearSKIVING 2.0 egy olyan technológiai ciklus, amelyet a Mönninghoff intenzíven használ. Használható egyenes és ferde külső és belső fogazatú hajtások és fogaskerekek, splineok és nyílfogazású fogaskerekek gyártására maró-eszterga központon. A ciklus vezérli a szinkronizálást és a szerszámpályát. „Ez tízszer gyorsabbá tesz minket, mint a lefejtéskor” – teszi hozzá Timon Lubek. Kiemeli, hogy az általuk használt eszközök Horntól származnak. A szerszámgyártó a DMG MORI hosszú távú és DMQP tanúsítvánnyal rendelkező technológiai partnere. A koronás fogaskerekeket szintén eszterga-marón, például a CTX beta 800 TC gépen gyártják. A szerszámpálya automatikus kiszámításáról a crownHOBBING Technológiai ciklus gondoskodik, amelyet a DMG MORI egy második fázisban valósított meg. A fogaskerekek alakítása a harmadik fázisban történik a gearSHAPING technológiai ciklus segítségével. Timon Lubek hozzáteszi: „Az automatizálási megoldások megkönnyítik az ilyen alkatrészek 6 oldalas készremunkálását. Emellett lehetővé teszi a minőségellenőrzés integrálását már az első alkatrésztől kezdve.”

A technológia integrálása nagyon fontos a Mönninghoff számára. Ez az oka annak, hogy Timon Lubek nagyra értékeli a DMG MORI-val való hosszú távú partnerséget: „Annak érdekében, hogy még sikeresebbek legyünk, gyakorlatilag minden olyan technológiai ciklust használunk, amely hozzáadott értéket biztosít számunkra a programozás és a megmunkálás során – a fogaskerék-gyártástól kezdve a maráson át a köszörülésig. Azokban az esetekben pedig, amikor ez nem elég, közösen fejlesztünk ki új, egyedi ciklusokat, amelyek lehetővé teszik vagy megkönnyítik speciális alkatrészeink megmunkálását.” A vállalat ezt a jövőben is szeretné fenntartani, nemcsak a hatékony gyártás érdekében, hanem azért is, hogy technológiai vezető szerepet töltsön be. Charlotte Finger is nagy potenciált lát az új gyártási lehetőségekben: „Az automatizálási megoldások és a technológiai integráció ideális megoldást jelentenek számunkra a kapacitás fenntartható növelésére, és ezáltal a németországi gyártóüzemünk versenyképességének megőrzésére.”

MASCHINENFABRIK MÖNNINGHOFF TÉNYADATOK

  • 1916-ban Bochumban alapították
  • 125 alkalmazott
  • Kuplungok, tengelykapcsolók, fékek, lineáris hajtások és komplett rendszermegoldások fejlesztése és gyártása.
  • Az ügyfelek között a mezőgazdaság, a robotika és az élelmiszeripar szereplői is megtalálhatóak.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]