„Egy irányvonalat is szerettünk volna látni, hogy mi a jövőkép az ügyfeleknél” – Yamazaki Mazak a 2022-es MACH-TECH-en

A 2022-es MACH-TECH-en megannyi gyártó és kiállító mellett jártunk a piacvezető japán szerszámgépgyártó Mazak magyarországi képviseletének standjánál is, ahol Behunszky Zoltán értékesítő mérnök adott nekünk interjút. Beszélgettünk a kiállításról, a magyar ipari körképről, a Mazak piaci helyzetéről, majd megnéztük a kiállított gépeket, a QTE esztergacsaládot és a CV5-500 megmunkálóközpontot. 

2022_MACH-TECH_-_Mazak_1

 

CNCMedia: Milyen gépekkel érkeztetek az ide a MACH-TECH-re? 

Behunszky Zoltán: A Mazak bemutatott egy új fejlesztésű, QTE névre hallgató esztergacsaládot. Ebből van 100-as, 200-as, 300-as mérettípusunk és különböző tengelyverziókban érhető el, hajtottszerszámosban, ellenorsósban, illetve Y-tengelyesben. Ezeket lehet kombinálni, akár mind a hármat egyszerre is. A QTE esztergacsalád a szingapúri gyárunkban készül és a SmoothEz vezérlővel van felszerelve, ami tavaly évvégén debütált ez EMO-n.  A csúcsvezérlős technológiájú esztergáink Japánban, illetve Angliában készültek. Van még egy kínai gyárunk, ahol a QT-COMPACT gépcsaládunk termékei készülnek, emellé szerettünk volna egy másik belépőszintű esztergacsaládot, ez pedig a szingapúri gyárunkban készülő QTE család.

2022_MACH-TECH_-_Mazak_6

CNCMedia: Ez fix orsós vagy hosszeszterga?

B.Z.: Ez fix orsós, a Mazak-nál nincsenek hosszesztergák. A QT-COMPACT-nál az ügyfeleknek csak két lehetősége van, egy gyártási opciós csomag, illetve egy automatizálási opciós csomag, viszont a QTE szériánál több opcióra is van lehetőség és gyakorlatilag üzemenként rá tudjuk illeszteni a gyártástechnológiára a gépeket a megfelelő opciókkal együtt. A QTE gépcsalád hasonló elven épül fel, mint a COMPACT családunk, ugyanarra a gépágyra építjük a 100-as, 200-as, illetve 300-as méretű gépeinket. Teljesítmény szerinti és méretbeli, mozgási különbségek is vannak, de maga a befoglalóméret egy és ugyanaz a két családnál.

2022_MACH-TECH_-_Mazak_21

Egy másik kiállított gépünk a Mazak legújabb fejlesztésű szimultán 5-tengelyes megmunkálóközpontja. Szerettünk volna egy nagyon jó ár-érték arányú gépet, amelyek konkurenciát tudnak jelenteni a 3+2 tengelyes gépeknek. Mi szimultán 5-tengelyben gondolkodunk továbbra is, ez lett a CV5-500 megmunkálóközpontunk, SmoothG vezérléssel ellátva. 3D-s modellből lehet vele dolgozni, dialóg nyelvezetű, illetve mivel szimultán 5-tengelyes gép, ezért a CAD/CAM rendszerek miatt egy FANUC ISO-val is elláttuk a vezérlőnket.

2022_MACH-TECH_-_Mazak_18

Maga a megmunkálóközpont egy 500-as asztallal rendelkezik és gyakorlatilag ez is egy belépőszintű gép az 5-tengelyesek világában. Egyébként a VARIAXIS gépcsaládunk a zászlóshajó a süllyesztett ágyas gépeknél. A VARIAXIS-hoz képest annyit változtattunk a gépágyon, hogy elforgattuk 90 fokkal magát a forgó-billenő asztalunkat, így oldalról tudunk egy automata ajtónyitást-zárást integrálni a géphez, illetve a különböző automata rendszereket, robotcellákat, karos robotokat lehet mellé rakni, éppen, amire az ügyfélnek szüksége van.

CNCMedia: Ebből a két géptípusból Magyarországon van már eladva?

B.Z.: Igen, mindkét géptípusból értékesítettünk már Magyarországon, elég nagy az érdeklődés, van rá kereslet. Nem minden ügyfélnek kell csúcsvezérlős technológia, a Mazak ezért egy olyan utat kezdett meg, ahol a belépőszintű gépekben is tudunk segíteni az ügyfeleknek, mind megmunkálóközpontokban, mind esztergákban.

Kozma István, a Mazak értékesítő mérnöke

Behunszky Zoltán, a Mazak értékesítő mérnöke

CNCMedia: Az idei MACH-TECH-en milyenek voltak a visszajelzések? Hogyan értékelnéd a kiállítást?

B.Z.: Nem voltunk jelen túl nagy standdal, inkább a kapcsolatépítésre és az ügyfelekkel való találkozásra helyeztük a hangsúlyt. Nagyon jók a tapasztalataink, sikerült gépeket értékesíteni, illetve nagyon sok ügyféllel találkoztunk, akikhez nem tudtunk a pandémia miatt eljutni. Azért is volt hasznos ez a kiállítás, mert egy irányvonalat is szerettünk volna látni, hogy mi a jövőkép az ügyfeleknél, milyen elképzelések vannak a beszerzésekkel kapcsolatban.

 

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]