A megrendelések alapján optimista jövőképre számít a HAAS magyarországi képviselete

A 2022-es MACH-TECH keretében 4 napon keresztül ismerkedhettek a szakmabeliek és az érdeklődők a gépipar piacvezető kiállítóinak termékeivel és megoldásaival. Természetesen a jól ismert kiállítók között volt az amerikai szerszámgépgyártó HAAS Automation Inc. magyar képviselete, a Bartec GmbH is. Interjúnkban Péntek György, operatív és értékesítési vezető beszélt a kiállításról, az elmúlt időszak kihívásairól és eredményeiről, illetve a kiállított termékekről.

CNCMedia: Hosszú kihagyás után ismét megrendezésre került a MACH-TECH, ahol személyesen lehet a már meglévő és leendő ügyfelekkel találkozni. Voltak-e elvárásaid a kiállítással kapcsolatban és mik az eddigi tapasztalatok?

Péntek György: Az elmúlt két év kihívásai miatt óvatosabb elvárásaink voltak a MACH-TECH kiállítással kapcsolatban. Kisebb standon, kevesebb géppel vagyunk jelen, mint, ami megszokott volt a korábbi években. Ennek oka, hogy a koronavírusjárvány és a szomszédos országban kialakult helyzet annyi bizonytalansági faktort hozott, hogy gyakorlatilag az utolsó pillanatig kivártunk a kiállítást illetően.

2022_MACH-TECH_-_Haas_1

CNCMedia: Látogatók részéről milyen benyomások érkeztek eddig?

P.Gy.: Rengeteg ügyfélre, érdeklődőre és potenciális vásárlóra számítottunk. Eddigi tanulságok alapján ez beigazolódott, sokan látogatnak el a kiállításra, ami nagyon jól mutatja, hogy érdeklik az embereket a technológiai újdonságok, a piac helyzete, a szoftveres megoldások. Ezek nagyon fontos dolgok, de emellett számunkra a legnagyobb hozzáadott értéke ennek a kiállításnak, a személyes találkozás lehetősége.

CNCMedia: Említetted a különböző kihívásokat, amik közül az első, a pandémia, a magyar piacon is rányomta minden gyártó tevékenységére a bélyegét. A HAAS magyarországi jelenlétét hogyan értékelnéd az elmúlt 2 évben?

P.Gy.: Amikor 2020 márciusában a pandémia pánikszerű berobbanása miatt két hónapig minden megállt, az a mi iparágunkat is érintette. Ennek ellenére szerencsésnek mondanám a helyzetünket, hiszen szervizmunkáink akkor is voltak, így különösebb krízis nélkül éltük meg a dolgot. Természetesen voltak lelassulások, új kihívások, amikhez alkalmazkodnunk kellett.

Péntek György, a Bartec GmbH Operatív és Sales Managere

Péntek György, a Bartec GmbH Operatív és értékesítési vezetője

CNCMedia: Milyen kihívásokkal kellett szembenéznetek?

P.Gy.: Az egyik probléma az volt, hogy a COVID miatt egyik pillanatról a másikra történtek műhelybezárások. A másik dolog – ami az értékesítésben volt tapasztalható – az az online világ térnyerése. Bizonyos időszakokban csak online formában tudtunk kommunikálni az ügyfeleinkkel. Sok esetben egyébként ez hasznos, az előnyeit át is fogja venni az utókor, hiszen rengeteg időt és költséget lehet megtakarítani és környezetkímélőbb. Viszont azt gondolom, hogy a személyes benyomást és kapcsolódást semelyik online platform nem tudja pótolni. 

CNCMedia: A pandémia mellett a magyar gépipart is érintő másik általános probléma az ellátási láncok túlfeszítettsége és az alapanyaghiány. Ez hogyan érinti a HAAS termelését, akár új, akár raktári gépek tekintetében és milyen hatással van a pótalkatrész-ellátásra?

P.Gy.: Mint az iparban mindenki, ebben mi is érintettek vagyunk. Egyrészről az ügyfélkörünk zömében a fémiparból tevődik össze, akik teljes kitettségben dolgoznak. Az ellátási láncoknak, az alapanyaghiánynak, az árak emelkedésének napról-napra változó körülményei vannak, nem beszélve a logisztika komoly, sokrétű problémájáról. Ha az ügyfeleink ki vannak téve ezeknek a problémáknak, akkor értelemszerűen egy szerszámgépforgalmazó cég is. Másrészről a HAAS is termel. Gyártja a gépeket az Egyesült Államokban. A szállítási idők például nálunk is meghosszabbodtak.

2022_MACH-TECH_-_Haas_20

CNCMedia: Hogyan látod, ez a helyzet normalizálható?

P.Gy.: Nálunk viszonylag helyreállt, ha nem is a normál szintre, de attól csak egy fokkal tér el. Ehhez azonban át kellett strukturáljuk a termelési tervünket. A HAAS egyetlen termelőüzeme Los Angeles mellett található, az összes gépünk ott készül, nagyságrendileg 16.000 darab évente. A termékstruktúrát át kellet úgy dolgoznunk, hogy meg tudjunk felelni a piaci igényeknek, elvárásoknak. 

CNCMedia: Európában is viszonylag nagy raktárral rendelkeztek.

P.Gy.: A 2020 előtti időszakban jellemzően 800 és 1.600 készgép volt elérhető az antwerpen-i raktárban, amit gyakorlatilag néhány héten belül képesek voltunk szállítani. Ez a szám jelenleg 50-100 körül mozog, hiszen, mire raktárba érnének a gépek, addigra Európa értékesíti őket. Gyakorlatilag nem tudjuk utolérni magunkat.

CNCMedia: Ellenben így gyártási oldalról jobb a cég cash flow-ja…

P.Gy.: A tavalyi év a valaha volt legnagyobb rendelésállományát hozta világszinten. Soha nem érkezett be annyi rendelés adott évben, mint 2021-ben.

CNCMedia: Ehhez a magyar piac is hozzájárul?

P.Gy.: Magyarországon 2018-ban volt a legnagyobb rendelésállomány, de a tavalyi évünk is jól értékelhető volt.

CNCMedia: Bezárva a kört, a pandémia és az ellátási láncok mellett, a harmadik nagy kihívás az autóipar és a hozzá kapcsolódó beszerzői ipar. A HAAS-nak mekkora az autóipari kitettsége? Ti hogyan látjátok ezt a problémát?

P.Gy.: Gépeink és ügyfeleink is részesei az autóipari láncolatnak, mégis azt kell mondjam, hogy az autóipari kitettségünk nem releváns. Legnagyobb része az ügyfélkörünknek inkább a kis és középvállalati szektorból érkezik. Olyan cégek, akik megtalálták azokat az alternatívákat, hogy több lábon tudjanak állni. Találkozunk olyan céggel, aki 100%-ban autóipari beszállító és 110%-on pörög a termelése, meg olyanokkal is, akiknek drasztikusan lecsökkent a munkájuk, megrendelésállományuk és rákényszerültek arra, hogy új iparágakat kutassanak fel. Ezt jellemzően a legtöbben sikeresen abszolválták.

2022_MACH-TECH_-_Haas_11

CNCMedia: Az idei financiális éveteket nem érintette az autóipari átállás és megtorpanás?

P.Gy.: Egyelőre nem. Globális szinten sem lenne ekkora rendelésállomány, ha nem lenne széles ügyfélkörünk. Az orvostechnikától és a repülőgépgyártástól kezdve az élelmiszeriparon át, a haditechnológiáig és az autóiparig széles körben, minden területen használják a HAAS gépeit.

CNCMedia: Milyenek a kilátások, mire számítasz 2022-ben, esetleg 2023-ban?

P.Gy.: Ehhez vissza kell menni kicsit a korábbi időszakhoz, mert az valamilyen szinten választ ad a a jövőbeli tendenciákra, terveinkre és elképzeléseinkre. 2020 és 2022 között a HAAS, a nehéz időszak ellenére rengeteg új gépmodellt, opciót, új kiegészítőt fejlesztett és mutatott be: szélesítette az 5-tengelyes termékportfólióját, automatizálási megoldások sokaságával jelent meg a piacon, és palettacserélő rendszerekkel is érkezett. 6-tengelyes robotcsomagok, munkadarabadagoló rendszerek és szoftveres fejlesztések is érkeztek, amelyek az Ipar 4.0 integrálhatóság teljeskörű kiszolgálása érdekében folyamatos fejlesztést igényelnek. Tehát a korábbi nehézségek ellenére is folyamatos és nagy intenzitású fejlesztés történik a gyárban, ami egy pozitív jövőképet sugall a számunkra.

Abszolút optimisták vagyunk. Helyi szinten pedig nagyobb hangsúlyt fektetünk a szolgáltatások szélesítésére és minőségének javítására. A HAAS termékei iránti hazai kereslet is nagymértékben növekszik, köszönhetően a gépek kiváló ár-érték arányának, megbízhatóságának és a széles termékportfóliónak. Feladatunk és célunk, hogy a lehető legmagasabb szintű kiszolgálást tudjuk helyi szinten biztosítani.

2022_MACH-TECH_-_Haas_3

CNCMedia: A gépeken és fejlesztéseken túl a HAAS-nál rengeteg szerviz dokumentum és oktatóanyag érhető el. Értékelik ezt a magyar ügyfelek, hogy ennyire nyitott a szervizelés, a támogatás?

P.Gy.: Határozottan értékelik és nagy megelégedéssel használják is. A Haas nem egy szokványos irányvonalat, kommunikációt követ. Egyedi, transzparens, nyílt üzletpolitikát folytatunk, ami egyik oldalon azt jelenti, hogy a szerszámgépek árai teljesen nyilvánosak. Ha valaki egy üzleti beruházás előtt van, akkor előzetesen fel tudja mérni a saját igényeit, meg tudja nézni, hogy műszaki tartalomban megfelelő-e a gép, mennyi a bekerülési költsége és nagyjából mennyi a fenntartási költsége. Természetesen a személyes találkozót, egyeztetést, műszaki konzultációt nem szokták kihagyni, nem is javasoljuk. 

A gépkonfiguráció mellé társul egy nyílt alkatrész webshop, szervizmodul, adatbázis, amiben oktatóvideók, oktatóanyagok, programozási leírások, karbantartási leírások, videós segédanyagok, szerviz manuálok vannak. Ez azért jó, mert, ha valaki például garancián túli időszakban kap hibaüzenet valamelyik gépén, akkor csak rákeres az adatbázisban és kap egy check list-et, amiben javaslatok, műszaki leírások vannak, így egy kisebb hibát extraköltség és időveszteség nélkül azonnal meg tud oldani. Természetesen probléma és probléma között is van különbség – vannak olyan esetek, amikor ki kell hívni a gyári szervizt. Összefoglalva nem az a cél, hogy monopolhelyzetben legyünk, hanem az, hogy gyártói oldalról támogassuk az ügyfelet, információt biztosítsunk számára.  

CNCMedia: Akkor menjünk is egy kört, hogy meg tudd mutatni, mivel készültetek a kiállításra.

P.GY.: Ahogy említettem, az idei évben jóval kisebb standmérettel jelentünk meg a kiállításon. Most egy UMC500SS univerzális, nagysebességű szimultán 5-tengelyes megmunkálóközponttal érkeztünk. Azért erre esett a választásunk, mert erre a modellcsaládra mutatkozott a legnagyobb érdeklődés az elmúlt másfél évben. Ez a gép a szimultán 5-tengelyes gépcsaládunk legkisebb modellje. A HAAS köreiben az SS kódolás magában foglalja a gyorsabb szerszámváltási és asztalforgatási sebességet, vagyis sorozatgyártásnál ez egy kifizetődőbb megoldás lehet, mint a standard változat. Főorsót tekintve az UMC SS modellek 12.000 és 15.000 közötti fordulatszámmal érhetők el.

2022_MACH-TECH_-_Haas_2

CNCMedia: Mely iparágakban tudják ezt a szerszámgépkonstrukciót alkalmazni? Van kimondott célcsoport?

P.Gy.: Abszolút univerzális, az orvostechnikai ipartól az autóipari igényekig mindent ki tud szolgálni. Mindemellett egyébként nagyon jól automatizálható, a palettacserélő rendszerrel kiegészíthető, így nagyobb mértékű emberi beavatkozás nélküli termelésre is megoldást tud jelenteni. A 6-tengelyes robotcsomagunkkal is kompatibilis a gép.

2022_MACH-TECH_-_Haas_4

Most arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a forgácsolást követően egy folyamatközi mérési megoldást prezentáljunk. Ez egy AVITUS nevezetű rendszeren keresztül történik, ami a HAAS gépre kifejlesztett külsős szoftvermegoldás. Egyszerűen telepíthető és használható. Természetesen nem helyettesíti a mérőgépet, de egy nagyon jó folyamatközi mérést tesz lehetővé. Egy plusz kijelzőn keresztül azonnal mutatja a megadott adatokat, a névleges méretet, a tűréseket +/- irányban és a végén ki is értékeli a rendszer, hogy kívül van-e a tolerancián vagy sem. Utána lehetőség van a gép korrekciózására, illetve az egészet egy Excel táblázatba is ki lehet exportálni. Ez a termelési biztonságunkat, folyamatbiztonságunkat nagymértékben tudja növelni és a megrendelőnek is oda tudjuk adni a kapott eredményt.

2022_MACH-TECH_-_Haas_15

CNCMedia: Látható egy kiállított robot is, róla mit érdemes tudni?

P.Gy.: Ez a HAAS robotcsomag 1-es modellje, egy 7 kg teherbírású, 6-tengelyes robot. 7 kg, 25 kg és 50 kg teherbírású robotcsomagjaink vannak. Ez egy ipari robot, érdekessége pedig, hogy teljesen integrálva van a HAAS vezérlőjébe, tehát gyakorlatilag egy plug-&-play megoldás. Nem igényel külön rendszerintegrátort és programozói felületet. 

2022_MACH-TECH_-_Haas_16

 

Hoztunk magunkkal egy HAAS vezérlésszimulátort, mert egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk a vezérlőink működése iránt. Továbbá nagy fókuszt helyezünk az oktatási kapcsolatok ápolására, fejlesztésére, hiszen meggyőződésünk, hogy a kettőnek kéz a kézben kell járnia – az ipar és oktatás nincs meg egymás nélkül hosszútávon. Ezért a vezérlésszimulátort bárki kipróbálhatja, meggyőződhet a kezelhetőségéről, találkozhat a funkcióival és újdonságaival.

 2022_MACH-TECH_-_Haas_25

CNCMedia: Nagyatádon is ilyenek vannak kihelyezve?

P.Gy.: Ott 2014-ben indult el a HAAS duális képzési központja, a helyi középiskolával együttműködve. Azok még előző generációs vezérlők, ez pedig 2016-ban jelent meg, ez egy újgenerációs vezérlő. Egyébként programozás technikailag, kezelőfelületben szinte teljesen ugyanaz a kettő. Tudatosan nem végez a HAAS 180 fokos változtatást, hiszen nagyon fontos gyártói stratégia az, hogy ha valaki megtanulta a HAAS vezérlőt kezelni, akkor egy későbbi gép érkezése esetén ne kelljen teljesen új logika mentén újratanulnia a vezérlést.

CNCMedia: A duális központon kívül hol találkozhatnak még ilyen szimulátorral a fiatalok?

P.Gy.: Kiemelném az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépészmérnöki Karát, ott van egy Mini Mill – EDU gép kihelyezve, 4 db szimulátorral. 2018 óta használják az egyetemi oktatásukban mind a gépet, mind pedig a technológiát. Illetve Székesfehérváron is van egy partnerünk, a CAD-CAM Solutions Kft., ahol szintén van kihelyezve szimultán 5-tengelyes megmunkálóközpont, programozói, gépkezelési oktatások céljából.

CNCMedia: Ha lesz lehetőségetek jönni a következő kiállításra, itt lesztek?

P.Gy.: Bízzunk abban, hogy a világ működése normalizálódni fog és a következő MACH-TECH-en mindezt hátrahagyva lehetünk újra együtt, még több gép között.

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]