Mérőkarok, és egyedülálló munkadarabrögzítés az IPAR NAPJAIN

A HÓD Industrial a gyártás több területét érintő, új innovációval jelent meg a 2022-es MACH-TECH kiállításon.

2022_MACH-TECH_-_HÓD_1

A többek között az SMW Autoblok magyarországi vezérképviseletét is ellátó HÓD Industrial Solutions Kft. sok egyedülálló újdonságot mutatott be idei standján, mely a sorozatgyártásban, de akár a kisebb szériákban és egyedi gyártásban tevékenykedőknek is kedvező alternatívát jelenthet a megszokott technológiákhoz képest.

“Két éve a partnereink és beszállítóink többségének eléggé beszűkültek a lehetőségei a személyes találkozásokat, bemutatókat illetően. Ebben a bezártságban sokkal nehezebben jutottak el pl termékinformációk a megfelelő helyekre, sok emberi kapcsolat leépült, mindenkiben felgyülemlett egyfajta feszültség” – állítja Hodász Tibor, műszaki és kereskedelmi vezető. Aztán kezdetét vette a kiállítás és mindenkin látni a megkönnyebbülést, a felszabadulást. Szerencsére már az első napon is több látogatóval találkoztunk, mint vártuk.”

2022_MACH-TECH_-_HÓD_25

Univerzális gépsatu rendszer

Az SMW Autoblok Sintergrip saturendszer körmös megfogást alkalmaz, mely előnyös, hiszen a munkadarabokat kis magasságon, akár 3 mm-en is megfoghatjuk. Ezt a cserélhető körmös váltólapkák teszik lehetővé. A konkurenciához képest a befogó pofák esetleges sérülése után nem kell a teljes pofát cserélni, csupán elég a váltólapkákat kicserélni. A lapkák keményfémből készülnek és a különböző anyagtípusokhoz különböző geometriájú lapkák érhetőek el. Az alapvetően középre záró satu jellegzetessége, hogy végállásba tekerés után az egyik pofa rögzíthető, így egyoldalú-, de akár két munkadarab befogására alkalmas satut is készíthetünk belőle.

2022_MACH-TECH_-_HÓD_29

“Amíg 10 évvel ezelőtt a leggyakoribb kérdés az volt, hogy hogyan lehet nagy szériákat automatizálni, addig mára már a kérdés sokkal inkább a kis szériák és az egyedi gyártás automatizálása. Ilyenkor jönnek a képbe az egyszerű befogóelemek, amik kvázi univerzálisak, így nagy rugalmassággal sokféleképp felhasználhatóak egy munkadarab befogásához” – mondja Hodász Tibor.

2022_MACH-TECH_-_HÓD_9

A pneumatikus satu működtethető levegőpisztollyal, vagy egy alsó, palettán keresztüli levegő táplálással. Így a palettára felépíthető egy olyan befogási rendszer, amit alulról megtáplálva rugalmasan el tudom helyezni a pofákat, sőt, akár a pofák robotos cseréjére is van lehetőségem. Az SMW Autoblok többek között olyan gépsatut fejlesztett, ami teljes nyitási tartományban elektromosan, vagy hidraulikusan működtethető. Van benne egy jeladó is, így pontosan meg tudjuk mondani milyen pozícióban van, illetve az elektronikus esetben a nyitási hosszt is pontosan tudjuk vezérelni.”

2022_MACH-TECH_-_HÓD_28

Sokoldalú mágnesasztal

“Az idei MACH-TECH számunkra egyik legfontosabb termékcsoportja az SMW Autoblok termékportfóliójában frissen megjelenő mágneses termékkör, amiből egy mágnesasztalt állítottuk ki. Ez egy elektropermanens mágnesasztal, tehát egyszeri bekapcsolás után, akár a tápellátás lecsatlakoztatását követően is, az asztal megőrzi mágnesességét, így mindenféle kábelezés nélkül be lehet küldeni a gyártásba az előre készülékezett munkadarabot. Ez az asztal kifejezetten modern, friss fejlesztés. Amiben ez érdekes egy felülről epoxi gyantával kiöntött asztalhoz képest, hogy ez teljes mértékben alulról van szerelve. Emiatt sokkal kevésbé van kitéve a különböző fizikai-kémiai behatásoknak, így tartósabb is” – magyarázza Hodász Tibor. Amiben az asztal még érdekes, hogy a mágnes két oldalra dolgozik. Az asztal képes saját magát a gépágyra, majd a munkadarabot saját magára rögzíteni, két mágneses kör létesítésével. Ezáltal nagyon gyorsan és egyszerűen használható megoldássá válik. A mágnesasztal használata a satuval szemben előnyös, ha nagy szorítóerőre van szükség anélkül, hogy deformációt vinnénk a munkadarabba.”

2022_MACH-TECH_-_HÓD_3

Nagypontosságú expanziós tüskék

“A Tobler egy Svájcban alapított, mára már francia cég, ami belső, nagypontosságú megfogásokra specializálódott. Az SMW franciaországi leányvállalata nemrégiben felvásárolta a Toblert, emiatt található meg most a standunkon. Különlegessége, hogy a megszokott, egyszerű expanziós tüskékhez képest – amellyel sok cég rendelkezik – sokkal nagyobb a portfóliója, különlegesebb megoldásaik vannak, akár a köszörülést tekintve, ahol kiemelt fontosságú a futáspontosság. Méréstechnikában is alkalmazható befogókkal is rendelkeznek” – ismerteti Gergely Endre, projektmenedzsere. “A portfólió az egyszerű manuális működtetésű megoldásoktól egészen az automata gyorscserélős rendszerekig terjed.”

2022_MACH-TECH_-_HÓD_19

A Tobler hidraulikus-membrános megoldással is rendelkezik, ami ugyanazon az elven működik, mint a hidraulikus szerszámbefogók, a különbség, hogy ez a termék belülről szorít kifelé. A membránt a két csúcs között lehet aktiválni. Ezen kívül elérhetőek manuális működtetésű csúcsok, melyeket oldalról, kézzel lehet installálni. Ezek a köszörűgépeken használatosak, a kiemelt pontosság miatt. A rendszer hidraulikusan vezérelhető és különösen nagy választékban érhetőek el hozzá a gyorscserélővel ellátott tüskék, melyhez az adapterek egyenként akár 10 mm-es, az adapterhez tartozó patronok pedig 1 mm-es átmérő lépcsőt tudnak lefedni.

2022_MACH-TECH_-_HÓD_23

Mobil mérőkar az ipar bármely területére

“Cégünk egyik legnépszerűbb méréstechnikai terméke, a Kreon mérőkar, melynek a gyártója a Kreon Technologies francia cég. Szkennerek gyártásával kezdték a pályafutásukat, majd 20 évvel ezelőtt kezdték kifejleszteni a Kreon mérőkarokat. Méréstartományukat tekintve 2 m-től 5 m-ig terjednek. A karok karbonból készülnek, így a hőmérséklet-érzékenysége sokkal kedvezőbb” – mutatja be a terméket Mészáros Csaba“6- és 7-tengelyes változatban gyártják ezeket a karokat, a 6-tengelyes megoldás pontosabb, inkább tapintós méréshez van kitalálva, míg a 7-tengelyes szkenneres méréshez, mivel a mozgása sokkal szabadabb.”

2022_MACH-TECH_-_HÓD_17

A karok beépített akkumulátorral és Wi-Fi-vel rendelkeznek. Mobil mérőrendszer lévén, a mérések teljesen vezeték nélkül végezhetők, tetszőleges programokkal, hiszen a Kreon alapvetően szoftverfüggetlen termék. Jellemző felhasználási területei azon iparágak, ahol nagyméretű, nehezebben mozgatható gyártmányok, hegesztett szerkezetek ellenőrzése a cél. Emellett célgépek és gyártósorok telepítésekor is ideális választás lehet.

2022_MACH-TECH_-_HÓD_7

További információ:

A HÓD Industrial Solutions Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]