INDEX G220: Hatékony, teljes megmunkálás

Megérkezett az INDEX G220 eszterga-maróközpont új generációja, kibővítve az INDEX termékpalettáját. A teljesen áttervezett G-családot ezen legkisebb tagja teszi teljessé, 76 mm-es áteresztési átmérővel, 200 mm-es tokmányba fogható max. átmérővel és  900 mm-es esztergálási hosszal.

Az új INDEX G220 eszterga-maróközpont 2 revolverfejjel és egy nagy teljesítményű maró motororsóval büszkélkedhet. Nemcsak a fotón látható kettős megfogóval és portálrendszerű rakodóegységgel lehet végezni a munkadarabok kezelését, hanem az iXcenter robotcellával is.

Az új INDEX G220 eszterga-maróközpont 2 revolverfejjel és egy nagy teljesítményű maró motororsóval büszkélkedhet. Nemcsak a fotón látható kettős megfogóval és portálrendszerű rakodóegységgel lehet végezni a munkadarabok kezelését, hanem az iXcenter robotcellával is.

Számos, fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozás a teljes megmunkálást választja, hogy gazdaságosan megfeleljen a változatok számának növekedése, nagyobb teljesítménysűrűség kisebb méretekben, és a szigorúbb minőségi követelmények jelentette kihívásoknak. Az INDEX-nél úgy döntöttek, hogy teljesen áttervezik a G-családba tartozó eszterga-maróközpontokat, és olyan szintre emelik, hogy kiérdemeljék a „saját kategóriájuk” titulust.

A történet 2018-ban kezdődött, amikor bemutatták az INDEX G420-ast, és rövidesen szép piaci sikereket értek el vele. 2019-ben érkezett a nagyobb méretű és teljesítményű változatot, az INDEX G520-at, míg a valamivel kisebb G320-ast 2021-ben mutatták be. Most, 2022 tavaszán a nagy teljesítményű eszterga-maróközpont család legkisebb tagja, a G220-as debütál.

Az INDEX új eszterga-maróközpontjainak sikere elsősorban a szerszámgép konstrukciójában rejlik: merev, jó rezgéscsillapítási tulajdonságokkal rendelkező, ásványöntvény gépágyra szerelik a nagyvonalúan méretezett X- és Z- lineáris vezetékeket, ennek köszönhetően az új G220 ideális stabilitást nyújt és kiváló csillapítási jellemzőkkel rendelkezik, nagy dinamikát tesz lehetővé. Ezzel kiváló forgácsolási jellemzőket kínál, nagy termelékenység mellett. 

A legfontosabb szerkezeti egységek a Z-szán, amely a maró motororsót is magában foglalja, és a forgástengely fölé beépített, hidrodinamikus hajtású Y/B-tengely. A nagy teljesítményű orsó (29 kW, 142 Nm, 6.000 ford./perc (100% DC üzemben)) ideális fúrási- és marási műveletek széles palettájához, az öttengelyes megmunkálást is beleértve. A maró motororsóhoz 115 szerszámhelyes szerszámtár tartozik (HSK-T63 vagy HSK-T40 szerszámozással). Figyelemreméltó, hogy a beállítást nagyban leegyszerűsíti. Az elöl lévő, hagyományos beállító állomás mellett, a szerszámtár hátuljánál is hozzáférhető mindkét lánctár. A gépkezelő itt az egyik lánctárat fel tudja tölteni szerszámokkal, miközben a másik lánctárral dolgozik a szerszámgép.

Az két revolverfej alulra van elhelyezve a hatékony megmunkálás érdekében. A revolverfejek nemcsak X- és Z-tengelyek mentén tudnak mozogni, hanem az Y-tengely mentén is. Mindkettő 12 vagy 15 állású kivitelben rendelhető, és mindegyik szerszámhelye felszerelhető hajtott szerszámokkal.

Az INDEX G220 900 mm-es esztergálási hosszával ideális kis- és közepes méretű alkatrészek nagy teljesítményű esztergálásához és marásához.

Az INDEX G220 900 mm-es esztergálási hosszával ideális kis- és közepes méretű alkatrészek nagy teljesítményű esztergálásához és marásához.

Az INDEX G220 legnagyobb esztergálható hossza 900 mm. A két, azonos kialakítású orsó (fő- és ellenorsó) egyaránt folyadékhűtésű, 6.000 ford./perc fordulatszámú és 76 mm az áteresztési átmérő. Nagy teljesítményűek, és rendkívül dinamikusak (29 kW; 142 Nm nyomatékot adnak le 100% DC üzemben).

A következő nagyon fontos részlet: a nagy munkatérnek és a nagy főorsó-ellenorsó távolságnak köszönhetően szimultán megmunkálás lehetséges a maró motororsóval és az alsó revolverfejekkel a fő- és az ellenorsóval egyaránt, ütközés veszélye nélkül. Az alsó revolverfejeket le lehet süllyeszteni, ezért képesek elhaladni a fő- és ellenorsó alatt az ütközések elkerülése érdekében.

Mondanunk sem kell, hogy az INDEX az eszterga-maróközponthoz számos automatizálási lehetőséget kínál opcióként. Közéjük tartozik például az új INDEX MBL 76 rúdadagoló. Az új gépkonstrukcióhoz és orsó áteresztési átmérőhöz kialakított rúdadagoló kiváló csillapítási tulajdonságaival tűnik ki. Teljes mértékben kiküszöbölték a hidraulikát, ugyanis kizárólag elektromos mozgatású. Ergonomikus kialakítású, könnyen telepíthető, és természetesen a nagy pontossága is lenyűgöző. Végül, de nem utolsósorban, rövidebb csereidőt tesz lehetővé, mint az eddig használt MBL 65. A kettős megfogóval szerelt, integrált, portálrendszerű rakodóegységgel és/vagy az iXcenter robotcellával lehet végezni a munkadarabok kezelését, a tárcsaszerű és a tengelyszerű alkatrészeket egyaránt. A vezérlő a Siemens S 840D SL platformjának módosított verziójára épül, amelyet a felhasználóbarát INDEX iXpanel kezelőfelülettel lehet használni.

Az INDEX G220 főbb jellemzői:

  • Kifinomult koncepciójú munkatér akár 900 mm hossz esztergálására és változó megmunkálási opciókkal
  • Azonos kialakítású fő- és ellenorsó 76 mm áteresztési átmérővel, 142 Nm nyomatékkal (100% DC üzemben), 6.000 ford./perc fordulatszámmal
  • Tokmányba forgató max. átmérő: 200 mm
  • Nagy teljesítményű maró motororsó bevált Y/B billentő kinematikával a komplex, 5-tengelyes marási műveletek érdekében
  • Két, alsó, 12-állású revolverfej VDI30 szerszámozással vagy 15 állású, VDI25 szerszámozással
  • Nagy hő- és mechanikai stabilitás
  • Második beállítóállomás a szerszámtár részére
  • Számos automatizálási opció

ForrásINDEX

További információ:

Az INDEX hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]