Energiahatékony fröccsöntés a FANUC ROBOSHOT gépekkel

A teljesen elektronikus, szervomotor által működtetett fröccsöntőgépek akár 70%-kal kevesebb energiát használnak hidraulikus társaiknál, és a lerövidülő ciklusidőkkel jelentős lépéselőnyt biztosítanak a felhasználók számára. A szériában rejlő lehetőségekről Pintér Istvánnal beszélgettünk.

A teljesen elektromos fröccsöntőgépek nagy előnye a gyors és csendes működés, illetve az alacsony energiafelhasználás. A korábban szkeptikus érdeklődőknek sem kell a fröccstömegek és a záróerő terén kételkedniük, hiszen a FANUC meglévő portfóliójával igen nagy tartományt képes lefedni.

A szervohajtás által a zárási és nyitási folyamat precízen vezérelhető, melynek hála olyan technológiai lépés is megvalósítható, mint a Pre-injection. Ezen folyamatlépés lehetővé teszi a gázelvezetést a két szerszámfél között, mely csökkentheti a gázelvezető rések szükségességét. Ezáltal a szerszámfelek csak a megfelelő gázmennyiség távozása után zárulnak teljesen össze.

„A ROBOSHOT gépek 15 és 500 tonna záróerő-tartományban állnak rendelkezésre, 9 cm3 adagtól egészen 2870 cm3 maximális térfogatig. A gépeken hőre lágyuló és hőre keményedő anyagok is feldolgozhatóak, de akár MIM (metal injection molding) eljárásra is használhatóak.” – sorolja fel a lehetőségeket Pintér István.

A gyártó CNC vezérlésben szerzett tapasztalatai is beépülnek a gépbe, hiszen a szervohajtással szerelt tengelyek a lehető legjobb gyorsulást és valós idejű, zárt hurkos vezérlést képesek megvalósítani. A hajtás által elért tehetetlenségmentes vezérlés a maximális pontosságot is garantálja.

A FANUC fröccsöntőgépek költség- és energiahatékonyság szempontjából is a felső kategóriában helyezkednek el a piacon. Már a standard gépek is alapfelszereltségben tartalmazzák az energia-regenerálási funkciót.

„Ennek során a fékezési és a vezetőoszlopokban tárolt energiát a szervomotorok generátor üzemmódban elektromos árammá alakítják, mely a szervovezérlésbe, illetve a palástfűtésbe kerül visszatáplálására, ezáltal csökkentve a gép hálózati energiafelvételét.” – ismerteti Pintér István. „A gép főbb komponenseinek a villamosenergia felhasználásáról grafikus kimutatás is elérhető, mely visszakereshető. Ez szintén évek óta minden gép alapkiépítésének a része.”

Emellett a sorozat olyan hasznos funkciókkal is fel van szerelve, mint például az AI Mould Protection, mely folyamatosan méri a szerszámfelek terhelését, és megakadályozza az összezárást, ha azt valami gátolja. Ez különösen drága szerszámok esetén életmentő lehet. A kilökőegység csapjait és a szerszám alkatrészeit további funkciók védik, ezzel még inkább csökkentve a karbantartási költségeket.

A Total Cost of Ownership modellt alapul véve is igazolhatóan alacsony költségek merülnek fel az üzemeltetés, karbantartás, állásidő és gyártás kapcsán, mindemellett persze a gép maradványértéke magas marad.

A FANUC kiemelt figyelmet fordít az olyan vállalkozásokra is, melyeknél jellemző a gyakori, frekventált szerszámcsere és egyik termékről a másikra történő átállás. Ahelyett, hogy a piacon jelenlévő számos megoldás közül választottak volna, a gyártó az egyedi ügyféligényeknek megfelelően is képes szállítani gépeit.

Pintér István, FANUC

„Mivel minden felhasználó, minden gyártási folyamat egyedi, és más-más megoldást igényel, ezért ezen egységek kiválasztásában tanácsadóként lépünk fel, vagy követjük az egyes cégek erre vonatkozó belső szabályait, melynek végén a gépek átadása már a kívánt egységek beépítése után történik.” – folytatja Pintér.

Magyarországon eleinte a kisebb, precíz alkatrészek – például csatlakozók – gyártásában volt nagy szerepe a ROBOSHOT gépeknek, mára viszont az ipar résztvevői megbarátkoztak a magasabb beruházási költségekkel, főleg abban az esetben, ha ez a megbízhatóság, az alacsony karbantartási és üzemeltetési költségek, illetve a gépek élettartama alatt nyújtott FANUC szolgáltatások révén – 5 év garancia, 25 év alkatrészellátás, gyors reakcióidő – hamar megtérül.

A cégek egyre tudatosabbak és stratégiailag is előrelátóbbak a beruházások kapcsán.” -jegyzi meg Pintér István. – „Nem csupán a futó, vagy éppen bevezetésre kerülő projektek figyelembevételével értékelik a gép kritériumait, hanem előrelátóan olyan funkciókat is figyelnek, melyekkel a jövőben a gép képességeit még jobban ki tudják használni, ezzel jutva versenyelőnyhöz. Ez a gondolkodásmód szintén hozzájárul ahhoz, hogy később minden szegmensben ott lehessünk.”

A cégek igényeit kielégítendő, a FANUC a kulcsrakész rendszerek tervezésében és telepítésében is rendelkezik kompetenciával. Ezen megrendelői igényeket a forgalmazó szerződéses keretek közt szolgálja ki.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, mert házon belül elérhetőek a fontosabb komponensek (pl. robotok, CNC vezérlők, szervomotorok) illetve az ezekhez tartozó szaktudás. A tendencia az egyre komplexebb cellák irányába mutat, melyek kapcsán már számunkra is szükségessé válik a rendszerintegrátorok bevonására.” – mondja Pintér István.

A FANUC elektromos fröccsöntőgépei jelentősen alacsony szervízigénnyel rendelkeznek. A gyakran alkalmazott hidraulikus rendszer kiváltása révén a költség, és a szakértelem szempontjából is igénytelenebbek hagyományos társaiknál.

„A leggyakoribb karbantartási lépés a központi zsírzás zsírzópatronjának a cseréje, mely egy perc alatt kivitelezhető és nem szükséges hozzá a gépkönyvet áttanulmányozni.” – ismerteti Pintér István. „Mindennek ellenére a B szériás gépek más típusú zsírt használnak annak érdekében, hogy kevesebb zsír kerüljön felhasználásra, ezzel is csökkentve a karbantartási költséget.”

A ROBOSHOT gépek alkatrészei jelentős részben a FANUC japán gyárában készülnek, ezzel biztosítva a stabilan magas minőséget, melynek egyik kedvező vonzata a nem tervezett karbantartások alacsony száma. Az európai FANUC központ jelentős mennyiségű és típusú alkatrészt tart raktáron, emiatt az alkatrészszállítási idő is rövid. Az együttesen átgondolt tervezés, tesztelés, gyártás, és alkatrészellátás eredményeképp állítható elő egy olyan robosztus, alacsony szervízigényű gép, mint a ROBOSHOT.

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]